mandag den 11. januar 2010

Gerald Durrell


Med mellemrum vil jeg som lovet anbefale nogle af de særligt gode bøger, jeg har læst i tidens løb. Og meget apropos nedenstående artikel om Jersey Zoo lægger jeg ud med Gerald Durrell:

Den engelske forfatter Gerald Durrell blev født i 1925 i Indien af engelsk/irske forældre, men efter faderens død flyttede familien til England. Klimaet her var dog noget af en omvæltning i forhold til Indien, og efter nogle års lidelser besluttede familien at flygte til varmere himmelstrøg.

My Family and Other Animals
Bogen handler om de fem år Gerald Durrell og hans familie opholdt sig på den græske ø Korfu. Hverken øen eller familien blev den samme igen, og fortællingen er både charmerende og særdeles underholdende. Allerede som dreng havde Gerald Durrell en forkærlighed for dyr, og de blev hjembragt til villaen og opbevaret på steder, hvor de øvrige familiemedlemmer bestemt ikke forventede at finde dem.

The Corfu Trilogy
Trilogien består af My Family and Other Animals, Birds, Beasts and Relatives and The Garden of the Gods. De to sidstnævnte fortsætter historien om livet på Korfu, hvor Gerald Durrell sammen med sin ældre ven, lægen og naturelskeren, Theodore Stephanides, udforsker øen og dens fauna. Livet på den græske ø er lutter idyl med grønne olivenlunde, kridhvide strande og turkisblåt hav - krydret med de komiske og kaotiske situationer, som Durrell-familien uafladeligt kommer ud for.

A Zoo in my Luggage
Korfu-bøgerne gjorde Gerald Durell berømt, men han skrev også om sine mange rejser til fjerne verdensdele. Efter krigen blev Durrell tilknyttet den zoologiske have i London, og senere drog han på dyreekspeditioner til bl.a. Cameroun i Afrika. Det varede dog ikke længe, før han begyndte at drømme om sin egen zoologiske have, hvor truede arter kunne leve i fred. I denne bog fortæller han på humoristisk vis om de medlemmer af dyreriget, der var med til at grundlægge den.

Menagerie Manor
I denne bog fortæller Gerald Durrell særdeles underholdende om sin zoologiske have på Jersey. Det kan både være en prøvelse og en oplevelse at bo inde midt i en dyrehave, hvor man bliver vækket ukristeligt tidligt og meget eftertrykkeligt af en trompetérfugl og underholdt med høje løvebrøl. Durrell fortæller med sin sædvanlige humor og smittende entusiasme om modstræbende kærlighedsaffærer, om undvegne tapirer og om at have en baby-gorilla boende i gæsteværelset.

Ingen kommentarer: