tirsdag den 16. februar 2010

Kunsten at leve lykkeligt


Denne boganmeldelse skrev jeg for et par år siden, men den er stadig aktuel - og det er én af de bøger, jeg tager frem med mellemrum:

Det er ikke bare en menneskeret at være lykkelig – det er selve formålet med vores liv. Disse og mange andre positive betragtninger bliver i bogen ”kunsten at leve lykkeligt” beskrevet gennem Howard Custlers talrige interviews med Dalai Lama.

Hvad er egentlig lykke og hvad er det, der kan gøre én lykkelig? Man kunne fristes til at tro, at det er succes på jobbet eller den helt store gevinst eller noget andet materielt. Men lykke er snarere en sindstilstand – og ifølge Dalai Lama er det oven i købet en sindstilstand, som vi alle kan opnå, hvis vi ellers har den rette indstilling.

Hvordan skaber vi så denne tilstand af lykke? Først og fremmest kræver det, at vores forventninger er realistiske. Hvis vi hele tiden tror, at vi først bliver lykkelige, når vi vinder i Lotto eller finder kilden til evig ungdom, så er projektet rimeligt håbløst. Men hvis vi i stedet lærer at indse, at det er vores egen indstilling til tingene, der har størst betydning for følelsen af lykke, så er vi på rette spor.

Nogle mennesker er så positive, at de automatisk indstiller antennerne på det, der kan gøre dem lykkelige. De fleste af os tænker nok ikke så meget over begrebet lykke i det daglige, hvor vi bare halser fortravlede rundt. Ved at trække håndbremsen og give os selv en pause til at overveje, hvad det egentlig er, vi ønsker os af livet, ville det blive lettere aktivt at bevæge sig i den rigtige retning.

Selvfølgelig er det ikke helt så nemt, som det lyder. At finde frem til den indre lykke og tilfredshed kræver tilvænning og tid, ligesom det er et spørgsmål om bevidst at fokusere på det gode ting og modarbejde de dårlige. Det kræver et helt nyt livssyn, der gør op med alle de gamle, negative vaner.

Man kunne måske tro, at en stræben efter lykken var egoistisk og selvcentreret, men lykkelige mennesker har bedre overskud til at hjælpe andre og er i det hele taget mere kærlige og givende. Lykkelige mennesker har samtidig en større følelse af selvværd, og det er med til at gøre dem mere varme og åbne i deres omgang med andre mennesker. Så ved at optræne og udvikle en positiv tankegang hjælper man ikke bare sig selv, men også familien og hele omgangskredsen.

At beslutte sig for at være mere lykkelig kan være en af livets beslutninger på højde med beslutningen om at gifte sig, om at få børn eller flytte til Åbyhøj. Og hvis vi, hver gang vi skal træffe et valg, stiller os selv spørgsmålet ”ville det gøre mig lykkelig?” – så bliver det simple spørgsmål et hjælpemiddel i alle livets forhold. Ved hele tiden at bevæge sig hen imod lykken, bliver vi samtidig mere åbne og mere modtagelige for glæden ved livet.

Følelsen af lykke er altså i høj grad noget, der kan læres, og Dalai Lama har et helt livs erfaring med opøvelse af sindet. Trods eksil og undertrykkelse har han formået at bevare sit glade sind og sin positive indstilling til både tilværelsen og sine medmennesker. Bogen afspejler klart hans intelligens, hans humor og vid.

Det er en rigtig god bog at blive klog af, og – hvem ved – måske også lidt lykkeligere...

6 kommentarer:

Madame sagde ...

Tak for anbefalingen, Mia, den bog må jeg bestemt læse. Dalai Lama gør et enestående stykke arbejde ved at forsøge at få os i den materialistisk indstillede vestlige verden til at vågne op og forstå. Jeg er en stor tilhænger af hans tankegang. Har selv haft stor glæde af at komme ned i et andet tempo ved at have fri en dag om ugen og ved at være flyttet på landet for 12 år siden - og have 'simple living' i mine tanker.

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Helt enig på alle punkter... :-)

Lavendel sagde ...

Tænk...jeg HAR bogen, men har ikke læst den....endnu..

Lone sagde ...

Det kunne godt være, jeg skulle læse 'Kunsten at leve lykkeligt' af Dalai Lama.

Og dog... Jeg har min "bibel" - 'Jordisk Lykke' - af Lin Yutang, som jeg købte som ganske ung. Den giver mange gode anvisninger til, hvor man finder lykken :-)

Rimkogeren sagde ...

Du har sat en masse tanker i gag, tak for det.
Om penge:
Penge er ikke alt, men det er rart at have nok!
Den rige og den fattige har en bekymring fælles: Pengene

Ellen sagde ...

Ja... penge gør ingen lykkelig, men man kan være ulykkelig på en mere behagelig måde...

Nej, pjat. Spøg til side, for du har jo så ret i dine betragtninger omkring lykke og det at være lykkelig. Som jeg dog stadig vil påstå, ikke er en tilstand som sådan, men noget, der opleves i glimt (gentager jeg mig selv?).
Men derfor kan man sagtens være 100% tilfreds med tilværelsen. Specielt hvis man selv har formet den - så meget som det nu engang kan lade sig gøre.