mandag den 8. februar 2010

Valentinsdag


Artiklen har tidligere været bragt i ANGLOFILIA:

Den 14. februar er de fleste blomster- og chokoladebutikker pyntet med hjerter og lyserøde bånd, for dagen står i romantikkens tegn. Både yngre og ældre romantikere sender søde hilsner til deres udkårne, og mange par vælger at blive gift på netop denne dag.

Oprindelsen af Valentinsdag ligger lidt hen i det uvisse, og der er flere versioner af legenden om Sankt Valentin. Ifølge den mest udbredte historie var Valentin en romersk præst på Claudius den II’s regeringstid. Kejser Claudius var overbevist om, at ugifte mænd var bedre soldater end mænd, der var gift og havde familie, og derfor forbød han simpelthen unge mænd at gifte sig. Præsten var af en anden mening, for han anså ægteskabet for at være Guds vilje og brød derfor loven ved i al hemmelighed at vie unge elskende par.

Da kejseren hørte om det, blev Valentin dømt til døden og sat i fængsel. Historien fortæller videre, at Valentin i fængslet blev forelsket i fangevogterens datter, og at han på sin dødsdag de 14. februar sendte hende et brev med ordene ”fra din Valentin”. Der er ikke noget at sige til, at Valentin blev anset for at være en romantisk helt, og i middelalderen var Sankt Valentin en af de mest populære helgenfigurer i England.

Englænderne har fejret Valentine’s Day siden det syttende århundrede. Både i Shakespeares Hamlet og i Samuel Pepys berømte dagbog bliver Valentinsdag nævnt, og på dette tidspunkt var det blevet kutyme at udveksle små gaver og kærlige hilsner. I det nittende århundrede blev de håndskrevne breve erstattet af trykte kort, og traditionen holdes i hævd den dag i dag: Man anslår, at der årligt sendes omkring en milliard kort på verdensplan.

Hvis du hører til dem, der endnu ikke har overgivet dig til Valentinsdag, så er der jo ikke noget til hinder for at vælge en helt anden dag til romantik. Eller gerne flere, hvis du vil. Og egentlig handler det ikke kun om romantik, men også om betænksomhed og glæden ved at glæde en anden med en lille opmærksomhed. Og det behøver ikke nødvendigvis at ske den 14. februar...

15 kommentarer:

Bente sagde ...

Jeg har ikke overgivet mig til Valentines Day - og det kommer heller ikke til at ske ;-). For jeg synes, det er en omgang kommercielt fis. Jeg tror meget mere på at drysse kærlighed og betænksomhed ud over alle årets dage (eller så mange, man orker ;-)).

Mia Folkmann sagde ...

Bente: Det er jeg også selv tilhænger af. Men som anglofil må man tage visse traditioner til sig - og så er det jo en glimrende undskyldning for at købe en æske chokolade... :-)

Madame sagde ...

Det var meget spændende at læse, Mia, det anede jeg ikke :-) Jeg går helt ind for betænksomhed og glæden ved at glæde en anden med en lille opmærksomhed - og gerne så tit som muligt.
Må man mon også glæde sig selv med en æske chokolade?

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jeg vidste det heller ikke (før jeg fandt ud af det altså...) - og jeg synes bestemt, at det med chokoladen er en god idé... :-)

Ellen sagde ...

Jeg er også noget loren ved, at vi i DK partout skal tage alle mulige af andres skikke og traditioner til os - Valentine, Haloween...
Jeg har noget imod det, for det er ikke 'folket' der har taget skikkene med hjem; det er vist kun forretningerne, der starter det med $ eller £-tegn i øjnene. Det er selvfølgelig ikke så underligt, men de får nu ikke mig med på vognen af den grund :-)

Ikke desto mindre var den en sød historie som var ny for mig.
Kan vi mon ikke eksportere Mortensaften til udlandet?

Lavendel sagde ...

Jeg synes - mammom eller ej - at det er godt med afbræk i hverdagen - og de højtider/begivenheder, vi har annammet, ligger jo i det mørkere måneder....vi trænger til lidt halløj.
Jeg tror, det finder sit leje.
En anden ting - Mia, jeg så du samlede thepotter - kender du denne blog http://wildforteacosies.blogspot.com/2010/02/carmen-miranda-in-hills-of-tennessee.html der er lidt til at putte på potterne.

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Først vil jeg sige, at jeg er helt enig i det med Valentine og Haloween. Men hvad så med julen? Den stammer vel egentlig fra Tyskland, og den har vi med glæde omfavnet... :-)

Med hensyn til Mortensaften så tror jeg altså, at det er en and!! ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Lavendel: Jeg synes også, at man trænger til lidt sjov her om vinteren - især i DENNE vinter. Jeg lader mig normalt ikke gå på at vintevejr, men jeg er TRÆT af at fryse!!! Lidt varme tanker på Valentinsdag modtages med glæde :-)

Nej, jeg kendte ikke den blog - den skal studeres nærmere i aften - men jeg HAR faktisk sådan nogle strikkede tehætter til salg i butikken... Sammen med strikkede cupcakes og lagkager... :-) (Det er altså ikke mig, der har strikket dem - jeg kan desværre ikke strikke (pænt)...

Ellen sagde ...

Hehe... en and :-D Det må da ellers lige være noget for franskmændene; også selv om vi holder os til den oprindelige gås...

Var det ikke kun juletræet, der kom fra Tyskland? Det var vist netop 'folket', der importerede det, var det ikke? Jeg tror ikke, at det var af kommercielle årsager.

Rimkogeren sagde ...

Valentinsdag er noget ganske særligt, for det var den dag, jeg første gang beærede verden med mit nærvær...

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Jeg kender ikke historien om julen (den må vi finde ud af og tage senere...), men jeg ved i hvert fald, at det var dronning Victorias prins Albert, der indførte juletræet i England (og sidenhen kom det så også til Danmark).

Og du har nok ret, det var ganske uden kommercielle bagtanker. De kom først til senere - og alligevel ikke; det var bare ikke SÅ kommercielt dengang. Hvis man læser gamle reklamer fra meget gamle blade, så kunne de såmænd godt være med på vognen - bare i mere behersket målestok... :-)

Mia Folkmann sagde ...

Rimkoger: Så skulle man måske tro, at du var særligt romantisk anlagt... ? :-)

På forhånd til lykke med fødselsdagen - det er jo snart!!

Annette sagde ...

En lille romantisk opmuntring i hverdagen er absolut ikke dårligt, hverken d. 14 Februar eller alle andre dage ☺ ☺
Jeg slugte din historie om spøgeri, utroligt. Jeg har aldrig selv været udsat for lignende og ved egentlig heller ikke hvordan jeg ville reagere, hvis jeg blev udsat for det samme som dig.
En fortsat rigtig god dag til dig.

Mia Folkmann sagde ...

Annette: Lad os håbe, du ikke oplever det - ikke med et ubehageligt spøgelse i hvert fald...

Åh ja, lidt romantisk opmuntring er lige hvad man trænger til.. (jeg håber, min mand læser med her... :-) )

Bjarne sagde ...

Jeg er normalt ikke så begejstret for Valentindagen, men den er jo international. Og nej det her er ikke for at ødelægge den gode stemning. Et lille twit-, smsdigt. en sammenblanding af gammel haiku-tradition og moderne teknik.

Iran Kærlighed

Valentindagens
hjerte er grønt, en forbudt
kærlighedsaffære


Iran Love

Valentine's Day
heart is green, a forbidden
love affair


Bjarne Kim Pedersen