tirsdag den 16. marts 2010

Ryd op i dit liv - og få det bedre


En af mine artikler til livsstilsmagasinet FLEKX (2007):

Når foråret kommer, bliver det af og til modtaget med blandede følelser. På den ene side elsker vi selvfølgelig solen, de fremvrimlende blomster og fuglene, der konkurrerer i ”Hit med sangen”. På den anden side gruer vi for alt det, som den selv samme sol så ubarmhjertigt afslører: Spindelvævet i krogene, de leverpostejfarvede ruder, stakke af gamle blade og alt muligt rod, som vintermørket så velsignet har dækket over.

Foråret er dermed en perfekt anledning til at rydde op i sit liv. Ikke bare for at få et pænt hjem, så man kan være bekendt at åbne døren for uventede gæster. Det gælder i lige så høj grad om at få styr på de ting, der – mere eller mindre ubevidst – belaster vores tanker og forbruger vores tid. En hektisk og stressfuld tilværelse bliver yderligere belastet, hvis man omgiver sig med overflødigt rod, og jo mere man også rent mentalt ”fylder op” med, des værre bliver det.

Der er mange fordele ved at få styr på sit liv. Én af de indlysende er selvfølgelig, at man lige pludselig kan finde det, man skal bruge, når man skal bruge det. Andre fordele er følelsen af lettelse og den gode samvittighed, der giver mere energi og større overskud til at tackle de udfordringer, livet i øvrigt kaster i hovedet på os.

De fysiske ting
En tilbundsgående oprydning er normalt ikke noget, der lige klares på en enkelt dag. Og mens en regnvejrsdag eller en fridag er et perfekt startskud til en minutiøs gennemgang af skabe og skuffer, så kan selv en halv time dagligt gøre underværker.

Sæt æggeuret og begynd fra en ende af. Tag f.eks. en skuffe ad gangen. Tøm den helt, gør skuffen ren og sorter indholdet omhyggeligt. Spørg dig selv, om det virkelig er vigtigt at beholde gamle kuglepenne, der ikke længere kan skrive, sokker, der er udover stoppe-stadiet eller legetøj, som teenage-ungerne nok næppe leger med længere.

I virkeligheden er der ingen grund til at beholde noget, der ikke har en fornuftig funktion eller giver én glæde at se på. Hvis der er ting, man er i tvivl om, kan de lægges væk i en kasse et halvt års tid. Hvis tingene ikke har været savnet i al den tid, er der næppe nogen grund til at beholde dem – og kassen med indhold kan kasseres. Sæt en udløbsdato på– så er kassen lige til at smide væk, når datoen er passeret.

Smarte designerkøkkener er lidt lige meget, hvis køkkenbordet flyder med stakke af gamle reklamer og uåbnede kuverter, og opvasken fra i går ikke er taget. Soveværelset giver ikke helt så gode muligheder for en forfriskende nats søvn, hvis stablen af blade ved siden af sengen er ved at vælte og vasketøjskurven truer med at gå op i limningen. For slet ikke at snakke om det skønne badeværelse, der burde være en oase i hverdagen, men som nærmere er et mareridt af fladtrykte tandpastatuber, brugte vaskeklude og tomme toiletpapirruller.

Ud med alle de aviser og blade, der ikke længere har interesse, ud med toiletartikler, der ikke længere dufter rart, og ud med uspiselige fødevarer. Hvis det, du sorterer fra og kasserer, har nogen form for værdi, skal det selvfølgelig gives til nødhjælpsorganisationer eller i det mindste afleveres på genbrugspladsen. Måske kan nogle af tingene med fordel sælges på loppemarked.

For hver skuffe der bliver tømt og hver mappe, der bliver bragt i orden, får man et lille gram ren samvittighed og to gram ro i sindet. Sammenlagt kan det blive til en del.

En ordentlig tilværelse
Der vil altid være nogle ting, som man bare ikke nænner at komme af med. Det kan godt være, at de ikke har nogen værdi, men hvis de vækker glade minder, er de selvfølgelig værd at bevare. Find en pæn æske eller dediker en særlig skuffe til gemmeting – så er det nemt lige at tage tingene frem igen, når man trænger til en tur ned ad sin egen personlige Memory Lane.

Når alle bevaringsværdige ting er kommet på plads, bliver det hele meget nemmere, for nu gælder det bare om at holde orden. Det er selvfølgelig lettere sagt end gjort, men i virkeligheden skal man bare sørge for at lægge tingene væk efter brug. Det kræver altså omtanke, indarbejdelse af nogle gode vaner og måske også et par huskeregler:

1. Undgå impulsindkøb. Overvej altid inden købet (gerne en dag eller to) om du virkelig, virkelig ønsker at eje den pågældende ting.
2. Undgå akkumulering. Der er ingen grund til at have 10 par sorte sandaler eller 10 mørkeblå slips. Hvis du ikke kan modstå fristelsen til at købe endnu én af en ting, du har i forvejen, så kasser i det mindste en af de gamle.
3. Lær alle i familien at holde orden. Det er ikke et enmands-forehavende.

Og glæd dig så over, at rengøringen fremover går meget hurtigere – nu hvor det ikke længere er et forhindringsløb.

Et funktionelt arbejdsliv
Et skrivebord bliver hurtigt fyldt med bunker af papirer. Det er en stor hjælp at have mapper og arkivskuffer, så tingene kan få deres rette plads hurtigst muligt. Fjern tomme flasker og visne urtepotter, få styr på løse ledninger og sorter dagens post hver dag. Der er ingen grund til at have andet liggende end det, man lige arbejder med. Et ryddeligt bord betyder mindre stress og bedre overblik, og desuden giver det i det mindste indtryk af, at der er check på tingene.

For de, der arbejder hjemme, kan der opstå et helt andet problem. Det kan godt være, at det hjemlige skrivebord er et mønster på funktionalitet, men hvad hjælper det, hvis man hele tiden lader sig distrahere. Det kan f.eks. være utroligt svært at samle tankerne og være effektiv, når man ved, at morgenbordet stadig flyder eller opvasken kalder. Og det er helt umuligt at føle sig professionel, hvis man stadig går rundt i tøfler og morgenkåbe kl. 10 om formiddagen. Væn dig til at møde op på ”kontoret” i arbejdstøj.

Start med at bruge et kvarters tid på oprydning efter morgenmaden, så du ikke skal spekulere på det. Tiden har du, for til gengæld sparer du jo transporten. Det er altid bedst at have et rigtigt kontor, hvor døren kan lukkes, men hvis der ikke er mulighed for at få det, så prøv i det mindste at afgrænse arbejdsområdet med en skærm eller et par reoler. Det gør det langt nemmere at koncentrere sig om opgaverne.

Indfør faste arbejdstider og overhold dem hårdnakket. Hvis man skal være produktiv, nytter det ikke noget at smutte til og fra hele tiden – og omvendt kan det nemt ende med, at man sidder på sin kontorstol i weekenderne og til langt ud på aftenen. Ingen af delene fungerer i længden.

De psykiske ting
Når nu du er i gang med at rydde op i dit liv, så lad det ikke kun være på det fysiske plan. De psykiske ting kan være nok så belastende, f.eks. ubetalte regninger, uafklarede aftaler, ubestilte håndværker og andre u-gjorte ting. Alle de små irriterende ting, som man dagligt udstøder et lille indestængt støn over og som fylder op et eller andet sted i baghovedet. Vi prøver måske nok at lukke øjnene for dem, men det forsvinder de jo ikke af – og mange af de små ting kan nemt ende med at blive store og dyre, fordi vi ikke får taget os af dem.

Dårlig samvittighed er med til at øge stressniveauet i ens liv, så det er bedst at få fjernet problemerne, efterhånden som de dukker op. Hvis de ligefrem kommer i stimer – hvad problemer af en eller anden grund ofte gør - kan det være godt at skrive dem ind i kalenderen på forskellige dage. For det første behøver man ikke længere at gå og huske på dem – og for det andet er det altid mere overkommeligt at tage sig af en enkelt ting ad gangen. Og lige så stille ændrer kaos sig til orden...

En af de ting, der virkelig kan hænge som en sort sky over ens sjælefred, er økonomien. Hvis der kommer styr på den, vil man få det uendeligt meget bedre. Tag fat om nældens rod og start med at lave et budget – de fleste banker har et smart Excel ark, som er let at bruge, men det kan selvfølgelig også laves på gammeldags facon. Det vigtigste er, at man får et realistisk overblik over økonomien.

Hvis der er penge til overs, er det muligt at lægge en sum til side til dårligere tider. Hvis der er for lidt, er det bedre at gribe fat i problemet end at vente på det løser sig selv. Det gør det ikke. Få en aftale med banken om et lån, så smågæld kan indfries og budgettet kan komme til at balancere, klip kreditkortene over og husk at betale regningerne til tiden, så der ikke løber ekstraomkostninger på.

Forbedret livskvalitet
I vores tidsalder er der så meget, der kan stresse os. Kravene på arbejdspladsen er ofte (for) store, og når vi har fri, er der tusind ting at gøre. Ved at frigøre vores omgivelser for unødvendigt og belastende rod, får vi mere tid og bedre muligheder for at nyde livet. Og ved at give os selv en mental oprydning får vi overskud til at fokusere på det allervigtigste i tilværelsen: At være sammen med dem, vi holder af og gøre det, vi kan lide.

Har du nogensinde tænkt på,
- hvor meget tid man kan bruge på at lede efter noget, man ikke kan finde
- hvor meget ekstra man betaler et flyttefirma for at flytte ting, man ikke bruger
- hvor meget vandafgift man betaler for en dryppende vandhane eller et løbende toilet
- hvor meget ubetalte regninger fordyres af gebyrer og meromkostninger
- hvor meget man kan spare ved at benytte sig af gode tilbud
- hvor mange fødevarer, der kasseres, fordi vi ikke får brugt dem
- hvor mange ting, der går i stykker, fordi vi ikke vedligeholder dem

6 kommentarer:

Madame sagde ...

Dejligt læsning - der var mange aha-oplevelser :-) Det minder mig om, at husbond for et par år siden havde et nytårsforsæt, der gik ud på at rydde op i én skuffe hver dag. Han gjorde det virkelig og fik bund i alle skuffer i vores hus. Det var en frydefuld glæde at åbne skufferne bagefter, men nu må det være tid at begynde forfra :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame, ja jeg ved ikke, hvorfor de gode beslutninger har så svært ved at holde i længden. Jeg kender det selv - ALT for godt!! :-)

Ellen sagde ...

Det var en rigtig god artikel, og du har jo så ret, så ret. Selv om mit skrivbord godt kan rode, så kan jeg vist godt tillade mig at pudse min glorie. Bortset fra:

Min 'stand-by-skuffe' holder på ting i mere end seks måneder, og vores loft bliver kun ryddet op og ud med års mellemrum. Men ellers går det helt fint med at leve efter de regler, du lister op her - en gang imellem får jeg skam også ryddet op i en skuffe eller to... men jeg har ikke nogen plan for det; sådan én ved jeg, at jeg ikke får overholdt, og det mere end det at tingene måske ligger lidt længere i skufferne, stresser mig :-D

Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at hvis der er mange, der har brug for at tage fat i alt det, du nævner, så kan jeg sandelig godt forstå, at tv-programmet 'Ryd op i dit liv' havde sin berettigelse. Jeg så kun et af dem, og jeg var lettere rystet.

Jeg vil dog lige pippe, at noget af det allerbedste ved at arbejde hjemme, som jeg gør en dag om ugen, er netop, at jeg kan gå til og fra; lige sætte en vask over, lige få startet opvaskemaskinen og lignende småjobs.
Det ville muligvis være anderledes, hvis jeg arbejdede hjemme hver dag, men det har jeg endnu til gode at finde ud af.

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Det har helt sikkert også noget med personlighed at gøre. Jeg kender ikke serien fra DR, men der har åbenbart været et behov for den, når de sender sådan én.

Min artikel er tre år gammel, men den er lige aktuel (og vil sikkert altid være det) - netop fordi personligheden spiller ind. Vi kan lave nok så mange regler og have nok så mange gode intentioner - hvis personligheden dybest set er noget af et rodehoved, så kan man tage fat med oprydningen (på flere planer) igen og igen.

Jeg kender det fra mig selv, der jo arbejder hjemme hele tiden. Jeg er slem til at være ukoncentreret og gå til og fra hele tiden (men jeg bilder mig ind, at det er OK, fordi jeg går og "tænker" imens... :-) )

Michael Seeger Hanmann sagde ...

Jeg faldt lige over dette indlæg da jeg søgte "Skinnet bedrager" Hvor er det godt skrevet Mia, det er vigtigt og det giver overskud når der er styr på både den fysiske og den psykiske del, det ene smører det andet og hvorfor ikke spare penge ved at få lidt mere styr på sine papirer mm.
Jeg hørte engang en erhvervsleder udtale at papirkurven var det vigtigste møbel på hans kontor, det der ikke krævede svar overhovedet, samt reklamer blev arkiveret lodret så det ikke optog plads.
God dag.

Mia Folkmann sagde ...

Michael: Tak for dine pæne ord! Jeg synes, at den erhvervsleder har fat i noget helt rigtigt; i vore dage fylder vi vores skriveborde og hoveder med alt muligt ligegyldigt. En slags fysisk spam... ;-) God dag til dig også...