torsdag den 29. april 2010

Vågen i natten


Nogle gange kan jeg bare ikke falde i søvn. Det er især, hvis jeg bryder søvnmønstret og går senere i seng end normalt. Så er hovedet fuld af ord og tanker, der slet ikke vil forsvinde.

Det er ikke, fordi det er et stort problem, for det kan være meget hyggeligt at ligge dér og lytte til mørket. Til uglen, der tuder i et træ ovre i parken; til Puskis, der går rundt på små tunge kattepoter, før hun i to tunge hop kommer op i sengen.

Et godt sovemiddel er en lidt kedelig lydbog. Endelig ikke en krimi, der kan få én til at spærre øjnene op af skræk. Et foredrag er helt perfekt. Inden der er gået ti minutter, har søvnen indfundet sig.

Alternativt kan jeg finde på at liste ned og tage en lille én at sove på. En whisky eller en cognac, hvis der er sådan én – det var der IKKE i går, så det blev den sidste rest af en vodka. Den virkede efter hensigten! Der skal ikke så meget til, når man ellers kun sjældent rører alkohol.

Hvad gør du, når du ikke kan sove?

12 kommentarer:

irenebgsted sagde ...

Lytter til husets lyde.

Ellen sagde ...

Lidt det samme som dig - bortset fra lydbogen; det har jeg kun i bilen.
Jeg bilder mig også ind, at en cognac har en god virkning på søvnevnen :-)

Desværre er vores hus meget stille, mens John til gengæld kan levere nogle lyde, der er højest distraherende ;-) SÅ er det, går en tur nedenunder for at gribe til flasken...

Mia Folkmann sagde ...

Irene: Ja, dem er der også mange af - også nogle, man ikke har hørt før, selv om man har boet længe i huset... :-)

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Ja, DE lyde kender jeg også godt... Dem er min John også leveringsdygtig i... ;-)

Annette sagde ...

Jeg melder mig i klubben for kvinder, hvis ægtefæller er leveringsdygtige i høje lyde udi natten ☺.
Hvis jeg ligger tilstrækkelig længe uden at kunne sove og tankerne futter rundt uden at give ro, så plejer jeg at ende med at stå op og læse blogs, samtidig med at jeg selvfølgelig har en anelse ondt af mig selv ☺.
Lykkeligvis er jeg inde i en periode med et sovehjerte, der kan klare selv de værste snorkelyde og larm fra unge mennesker, der kommer hjem fra diskotekerne midt om natten.

Madame sagde ...

Jeg har et lille afslapningsprogram på min iPod til når jeg ikke kan sove. Det hedder 'Helheden i din natur' og er et lille yoga nidra-program, jeg varmt kan anbefale - man falder stensikkert i søvn :-)

Mia Folkmann sagde ...

Annette: Ja, det er sjovt, at der er perioder, hvor man kan sove fra alting. Måske er det, når man er mest harmonisk? Eller også er det bare tilfældigt...? :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jeg skal prøve at finde de programmer, du nævner, for jeg har faktisk selv tænkt på noget i den stil, men bare ikke fundet noget, der var godt. Tak for tippet! :-)

Michael sagde ...

Jeg tror det kan være svært at komme med en entydig løsning på søvnproblemer, der kan være forskellige søvnløse problemer, man kan være overtræt eller man kommer måske for tidligt i seng, det kan måske også være et problem der skurer i tankerne.
Meditation kan være en af løsningerne, at sætte sig til tasterne og skrive er en anden løsning, så er der en metode jeg engang imellem benytter mig af, og det er oprydning i gamle papirer.
Er de over 5 år gamle eller på anden måde ikke kan bidrage med mere, river jeg dem i stykker så de bliver ulæselige for andre, på den måde kommer jeg af med mine agresioner hvis der er nogle, eller også kan det nogle gange bringe mit sind til ro.
Mvh. Michael

Mia Folkmann sagde ...

Michael: Det med at rydde op er en rigtig god idé, for så får man det da gjort. Men jeg er bange for, at jeg ville vågne alt for meget - jeg tror mere på meditation og så det at skrive. Ligesom nu, hvor klokken er 4 om morgenen, og hvor jeg lige om lidt er søvnig nok til at liste i seng igen... ;-)

Michael sagde ...

Det kan selvfølgelig godt være at du vågner for meget Mia, jeg selv kan næsten bringe mig i en meditativ atmosfære, det er jo kun under sorteringsarbejdet at man skal bevare focus.
Jeg har iøvrigt et ældre indlæg på min blog om trivialiteter, der kommer ind på dette emne.
God 1 Maj

Lone sagde ...

Jeg gør som Annette. Står op og læser blogs. Det skal nok få én til at falde i søvn :))

Eller også tager jeg min dyne med ind til sofaen og ligger og zapper. Falder som regel over en tilfældig (kedelig) film, som hurtigt får mig til at slumre ind.
Jeg har også - da jeg arbejdede - taget en lille whisky for at være helt sikker på, at kunne falde i søvn og være frisk næste morgen :)

Jeg drikker også sjældent alkohol, så det virker med det samme.