lørdag den 1. maj 2010

Bo med dyr


Jeg elsker at have dyr omkring mig, og de behøver ikke at være tamme. Jeg synes, at det et eller andet sted er nok så rart, at de ikke er det – for så har jeg ikke så meget ansvar for dem. Men det er jo ikke ensbetydende med, at jeg ikke vil dem det godt.

I mit første hus anbragte jeg redekasser og hylder og små huler alle vegne, og inden længe flyttede vennerne ind. I dette nuværende hus, der godt nok er til salg, holder jeg mig ikke tilbage. Hvis huset nu – af uforklarlige årsager – ikke bliver solgt på grund af krisen og alt det andet, så skal det ikke gå ud over dyrene. De skal have et sted at bo, og de skal have noget at spise – og det skal være nu!

Så jeg planter flittigt til bier og sommerfugle. Jeg sørger for vand i skåle og buske med bær. Jeg lægger lidt nødder til egernet og hænger mad op til fuglene, men kun lidt – de skal jo gerne hjælpe med at spise de insekter og andre smådyr, der ellers godt kan blive for mange af. Sidst, men ikke mindst indretter jeg boliger, små og store, til frøer og sommerfugle, til fugle og padder.

Og så er det bare at byde velkommen!

8 kommentarer:

Havehyrden sagde ...

Jeg syntes det lyder ganske fantastisk, alt hvad du gør for dyrene. Her gør vi stort set det samme og bliver belønnet med utrolig mange bier og humler af forskellige slags. For ikke at tale om fugle.
Fortsat god lørdag

Mia Folkmann sagde ...

Havehyrden: Man kan også se det fra den anden side: Jeg synes, at det er fantastisk, alt det dyrene gør for mig (os). Fylder vores liv med daglige glæder af alle slags... :-)

God lørdag til dig også...

Michael sagde ...

Naturen er fantastisk Mia, og ikke mindst det naturen bidrager med, i form af dyr af alle slags, insekter, pattedyr, samt fugle.
Det er fantastisk at observere alle de farver som dyrerne repræsenterer.
Jeg er meget fascineret af carmoflage farverne til de forskellige dyr der gør at de falder i med omgivelserne.
Knus herfra. Michael

Mia Folkmann sagde ...

Michael: Ja, naturen er fantastisk, fortryllende og helt vidunderlig. Jeg får så mange glæder bare ved at kigge, sådan som du skriver. Det bedste tidspunkt er skumringstiden, hvor alting pusler... spændende, spændende... ;-)

Lone sagde ...

Du indretter også boliger til frøer og sommerfugle? :))
Jeg må indrømme, at jeg ikke ved, hvor de bor, men vi har begge dele i haven.

Ellers giver vi "vores" dyr de samme udfoldelsesmuligheder, som du. Dog er der altid rigeligt med fuglefrø i caféerne, når jeg er her på landet.
Jeg har bemærket, at forældrene under alle omstændigheder søger insekter i træernes bark eller i brændestablerne til deres unger. De sørger for en varieret kost, selvom det er nemmere at hente frø lige nedenfor redekassen.

Denne sommer skal jeg have plantet nogle bærbuske.

Rigig god søndag, Mia :)

Mia Folkmann sagde ...

Lone: Du har ret i det med, at fuglene tager insekter og larver til ungerne, selv om der er frø. Det er smarte fugle!

God søndag til dig også... :-)

Madame sagde ...

Det lyder vel nok dejligt, Mia, ja nærmest som en buddhistisk tilgang til livet. Du gør mere end, jeg gør, men vi har mange gemmesteder i haven til dyr, og de bruges, ved jeg. Jeg har forskellige mus i haven, både spidsmus, skovmus og markmus - og Phister bor under plænen og tudser under planterne ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Hvor hyggeligt med mus og tudser - men hvem er det nu lige Phister er?? :-)