tirsdag den 11. maj 2010

Urtete


Nu dukker de første urter frem i urtebedet, og jeg er begyndt at lave urtete. De pebermynteplanter, som man endelig skal plante i potter, så de ikke breder sig, har bredt sig alligevel – ud i græsplænen, hvor de ikke rigtigt hører hjemme! Så de bliver plukket, gør de – og brugt til frisklavet urtete sammen med citronmelisse og timian.

Det smager så dejligt, og jeg er sikker på, at en hel sommer med urtete af friske urter vil gøre underværker. På den ene eller anden måde!

14 kommentarer:

irenebgsted sagde ...

Hvor dejligt at læse at du bruger krydderurterne fra din have til te.

Nyd dagen, Mia!

Lavendel sagde ...

Ja, mine mynter får lov...men de er steder, hvor det er i orden..du skulle prøve en the af citronverbena og hestemynte..evt. mynte - den smager guddommeligt! god dag til dig.

Madame sagde ...

Sikke en god idé - den vil jeg tage til mig og gøre lige som dig. Der er jo ingen grund til at købe te i dyre domme, hvis vi kan lave den selv :-)
Ha' en dejlig dag, Mia!

Mia Folkmann sagde ...

Irene: Det er både gratis og godt! ;-) God dag til dig også, Irene

Mia Folkmann sagde ...

Lavendel: Jeg har desværre ikke hestemynte i min have (endnu), men når jeg kommer hjem fra England, skal der plantes lidt mere. Så tager vi den med - for det skal da smages... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jeg ved ikke, om jeg gør det rigtigt, men jeg plukker en lille håndfuld urter, koger vand - lader det lige koge af - og hælder på. Lader stå en ti minutters tid. Det smager SÅ godt!

Du må også ha' en dejlig dag, Madame... :-)

Ellen sagde ...

Jeg bruger masser, masser af grønne krydderurter af egen avl... i min mad.
Jeg ville aldrig have fået den tanke at brygge te på dem, men jeg vil da skynde mig at tage ideen til mig.
Det kan vel ikke skade, og skulle det gavne, er det da i orden med mig ;-)
Man kan vel prøve sig frem med hvadsomhelst, mon ikke?

Donald sagde ...

Jeg fik en kommentar fra "vild" Bjørg Nina om at Mynte skal holdes indenfor et bed, d.v.s. at man enten skal grave kanterne dybt eller også skal man have dem i potter og baljer.

De spreder sig hurtigt, heldigvis, for de dufter altså så godt!

Havehyrden sagde ...

Jeg er ellers ikke den store fan af urtete. Men en kollega lavede engang en kande med mynte og citron te. Det smagte rigtig dejlig. Både som varm og kold.
Håber du får nydt dit ophold i det engelske fra på torsdag! Jeg kunne godt trænge til en tur til det engelske. Man er vel anglofil!!
Fortsat god tirsdag :-)

Anonym sagde ...

Jeg er en stor the-drikker, men det er desværre ikke urtethe. Jeg tror faktisk godt det kan være dødsensfarligt. I hvert fald for mig..... hvis jeg i det mindste blev lige så stærk som Asterix, så ville jeg drikke det. Men det gør jeg ikke. Jeg har prøvet..... hehe!

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Jeg ved ikke, om man kan lave te af alle slags urter (eller om de smager godt), men melisse, timian, lavendel, mynte (og altså hestemynte, som Lavendel siger) er i hvert fald dejlige... :-)

Mia Folkmann sagde ...

Donald: Jeg har ærlig talt heller ikke noget imod, at de breder sig, for både jeg og bierne elsker mynte af alle slags... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Havehyrde: Du kan tro, jeg glæder mig. Hvis jeg ellers kan få min nye computer til at makke ret derovre, skal jeg nok "blogge" lystigt med billeder og den slags. Så er det næsten som at være der selv. Ellers må du komme og besøge mig, ligesom en anden blogger måske gør... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Jens: Du går altså glip af meget velsmag... men måske bliver man ikke HELT som Asterix; kun næsten... ;-)