torsdag den 10. juni 2010

Motion for sjov


Inspireret af dagens indlæg fra Madame kommer hermed en artikel om "motion for sjov". Jeg tror nemlig, at motion og bevægelse helst skal føles som en leg, for hvis man leger, har man lyst til at blive ved. Sådan virker det i hvert fald for mig...

Kan du huske, hvordan det var at være barn? Eller har voksen-tilværelsen lige så stille fået dig til at lægge alt det barnlige på hylden? Sådan går det tit i en fortravlet hverdag, hvor familien og hjemmet skal kombineres med job og karriere. Men et eller andet sted derinde bag facaden findes barnet heldigvis endnu.

Prøv at spørge dig selv, hvad du elskede at foretage dig dengang. Der har sikkert været flere ting, for interesserne skifter jo med alderen, men fællesnævneren for dem har givetvis været en eller anden form for bevægelse. Det er måske startet med den trehjulede cykel og løbehjulet. Senere var det hinkestenen og sjippetorvet, der trak. Og senere igen gik du måske til fodbold, gymnastik eller svømning.

Som børn er vi helt automatisk i bevægelse under legen. Så når vi som voksne glemmer at lege, glemmer vi også ofte at bevæge os. Motion er pludselig noget, der skal passes ind i de timer, døgnet har for lidt af. Vi ved, at vi har så godt af det, men vi har alle mulige undskyldninger for ikke at gøre det. Måske fordi det ikke er sjovt længere?

Mange motionsformer har kun til formål at gøre os slankere, fastere, mere sexede. Vi træner indædt i håb om at opnå de ting, men særligt morsomt er det sjældent, og chancen for at køre træt i det er stor. Når man derimod bevæger sig med glæde og foretager sig det, man kan lide – så vil motion blive en daglig kilde til fornøjelse og ikke bare en sur pligt.

Find dit indre barn
OK, rent fysisk er den trehjulede nok ikke nogen mulighed, men hvad med sjipning og hinkning? Begge dele er faktisk ret skægt, og sjipning bruges jo ligefrem som professionel træning. Man kan godt bruge et stykke af plastik-tørresnoren, men et rigtigt sjippetov er absolut det bedste. For at finde den rigtige længde på tovet skal du stille dig midt på det og prøve, om enderne på håndtagene når dine armhuler. Når du hopper, skal tovet lige præcis strejfe gulvet under dig – hvis det strejfer gulvet foran dig, er det for langt. Hvis du synes, at det er kedeligt at sjippe alene, kan du jo lave en lille familiekonkurrence – hvem hopper for eksempel flest gange i løbet af et minut...

En anden sjov form for motion er en mini trampolin, der kan bruges både udendørs og indendørs (hvis der er højt nok til loftet). Begynd med at hoppe forsigtigt op og ned på begge ben, mens du vænner dig til trampolinens bevægelser, og skift så til at jogge på stedet (altså hoppe fra den ene fod til den anden). Start med bare ti minutter og gå gradvist op til en halv time.

Leg tag-fat og skjul med ungerne eller arrangér en skattejagt i den nærmeste park. Du får masser af motion, mens du arrangerer skattejagten og gemmer ledetrådene – gerne så langt fra hinanden som muligt – og igen bagefter, når deltagerne skal have hjælp til at finde både dem og skatten. Saml naboerne på vejen til en rundboldkamp. Børn og voksne mod hinanden – eller bland holdene så børnene ikke vinder hver gang.

Hvem siger, at aftensmaden nødvendigvis skal spises derhjemme ved spisebordet? Pak klap-sammen-madder og juice-brikker og hele familien og cykl en tur ud i det blå. Glem alt om vejkort og udforsk omgivelserne. Gør holdt i en skov eller ved vandet og spis aftensmaden dér, mens solen går ned. På den måde kombineres sjov motion med familiehygge og samvær en ganske almindelig hverdagsaften - og der er ingen opvask, når I kommer hjem.

Dårligt vejr er ingen hindring
Selvom vejret er dårligt, kan man sagtens have det sjovt alligevel. Hula-hop ringen fra halvtresserne er aldrig gået af mode og er særdeles velegnet til indendørs brug. Gør taljen slank og styrker musklerne i ryg og mave, når du vrikker med hofterne og sætter din egen rekord i hula-hopning. Eller hvad med at sætte en rockplade på? Hvis du forestiller dig, at du er en professionel danser, der skal optræde for et stort publikum, går du måske mere op i det end ellers. Dans af livets lyst og for din egen fornøjelses skyld, så du bliver forpustet og hjertet kommer til at banke hurtigere. Og mærk, hvordan glæden ved bevægelsen bare bobler i din mave. Husk at varme op først, så du ikke forstrækker noget.

Løb du på skøjter som barn? Hvis ikke, er det heldigvis aldrig for sent at lære det. Tag evt. knæbeskyttere og/eller et tykt lag tøj på, så du lander blødt, når du falder. Måske bliver du med tiden så skrap, at skøjterne i sommerhalvåret kan bruges som transportmiddel, men om vinteren er det først og fremmest isskøjterne, der gælder. Det er ikke nødvendigt at købe nogle, for isskøjter kan lejes på det fleste skøjtebaner, og mange steder er det også muligt at få undervisning. Pludselig bliver vinterens skøjteprogrammer i TV meget mere interessante...

En halv time om dagen er nok
Mulighederne for at dyrke motion for sjov er talrige, og de ovennævnte forslag er bare et lille udpluk. Prøv dig frem og se, hvad der virker bedst for dig. Når du først har opdaget glæden ved at bevæge dig og mærket det velbefindende, der helt automatisk følger med, har du slet ikke lyst til at holde op.

Hvad enten du vælger at danse, cykle, svømme, spille bold med ungerne – eller en kombination af alle tingene - så brug en halv time dagligt på det. For din egen skyld. Den halve time får du igen, ikke bare i form af stærkere muskler og en slankere og sundere krop, men også i form af øget energi, et større selvværd og mere livsglæde.

18 kommentarer:

Hammy sagde ...

Jeg er helt enig med dig om, at motion skal være sjovt/motiverende.

"OK, rent fysisk er den trehjulede nok ikke nogen mulighed, men hvad med sjipning og hinkning?"

Ja den trehjulede duer ikke, men mountainbike er sagen!

Jeg cykler gerne "pænt" og hurtigt på fine cykelstiger uden huller, grene og blade. Men. Når jeg sætte mig op på min MBT er verden en helt anden. Jeg kan ikke holde mig fra, at cykle over græsset i vejsiden, rundt på grustiger, og og ned af kantsten m.m.

Prøv MBT, det er bare så sjovt.


"En halv time om dagen er nok"
Jo ja, men det er altså til, at undgå livsstilsygdomme m.m.

Hvis målet er vægttab, så anbefaler både jeg - og folk med uddannelse inden for området - en time om dagen.

Jo højrere pulsen kommer op, jo bedre, og jo mindre behøves. Fx. vil 5-8 km. løb, hvor man ikke kan tale samtidig med løbeturen være nok, mens en times gåtur ikke flytter meget.

Men start roligt ud! IKke noget med, at forsøge sig med at ændre fra ingen motion til én times sprint om dagen. Det kan kroppen ikke holde til, ej heller vil det virke sjovt.

Mia Folkmann sagde ...

Hammy: Jeg tror gerne, at mountainbike er sjovt, og jeg er faktisk opvokset i en familie uden bil, men MED cykler. Men jeg skvattede ned ad trappen for et par år siden og slog mit haleben, så jeg kan endnu ikke sidde på en cykel, desværre.

Ja, en halv time er til daglig "vedligehold" af kroppen - jeg ved godt, at der skal mere til for at få ekstra kg væk. Jeg arbejder netop på sagen i øjeblikket. I dag har jeg sjippet og danset, så pulsen har været relativt høj... ;-)

Michael sagde ...

Den der aldrig farer vild finder ingen nye veje.
Det er nemlig rigtigt Mia, der skal tænkes i nye baner hvis motion skal være en fast begivenhed, ellers er man tilbøjelig til at løbe sur i hele forløbet, find dit indre legebarn som du siger, så bliver det ligefrem sjovt.
God dag Mia.

Madame sagde ...

Sikke nogle skønne forslag - jeg er helt solgt! En tur ud i det blå og have aftensmaden med lyder fx bare så dejlig! Og du har jo helt ret i, at det er glæden, der skal drive værket, hvis det ikke skal blive en sur pligt :-)

Annette sagde ...

Tak for et dejligt indlæg, Mia. Du har ret, vi er så stive og korrekte i vores opførsel. Der er ikke noget forkert i at være lidt barn og have det sjovt indimellem, samtidig med at vi får god motion.
Det eneste jeg ikke er helt sikker på, om jeg begiver mig ud i, er det med skøjterne ☺.
En rigtig god weekend til dig.

Megan sagde ...

Skønt indlæg Mia! Tror du har helt ret i, at vi skal blive meget bedre til at finde vores indre barn frem og huske at lege! Motion skal også være en form for leg, det er i hvert fald sådan man kan starte. Hygge sig med bevægelse og hygge sig med at gøre det, man egentlig godt kan lide, men har glemt at gøre. Måske tør man ikke, fordi man er blevet voksen!?

Ja, jeg har jo heldigvis mit løb og det elsker jeg højt. Har brug for det. Men jeg "leger" bestemt også, når jeg løber. Hører musik og danser med i hovedet, følger rytmen og nyder bare at gøre det. Men der er jo så meget, man kan foretage sig, som du skriver.

Håber du må få en dejlig og bevægelig weekend med masser af barnlige indslag! Enjoy!

kh Megan

Lone sagde ...

Gynger elsker jeg. Jeg kan ikke gå forbi en god gynge, uden at jeg skal have nogle ordentlige ture.

Sjippetove stod jeg og så på i en 'Tiger'-butik så sent som i går, men de var for lette. Der skal være lidt tyngde i dem.

Så nævner du også skøjteløb. Jeg har helt glemt, at jeg har et par gode skøjter med hjul oppe på landet. Dem skal jeg huske at bruge, næste gang, jeg kommer derop.

Tak for nogle skønne tip, Mia :)

Mia Folkmann sagde ...

Michael: Du kan tro, at jeg genfinder mit legebarn i disse dage, for jeg ved jo, at det virker... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Du nævnte netop noget i går om udspring, og jeg elskede også selv at gå i svømmehallen som barn. Det er MANGE år siden, men måske er det stadig sjovt? I øjeblikket trækker lysten til havbad og -svømning meget, men det er nok lidt koldt endnu... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Annette: Jeg elskede at løbe på isskøjter og gik faktisk til skøjteløb for nogle år siden. Men så faldt jeg ned af trappen og slog mit haleben, og det har været så lang tid om at blive bedre, at jeg er blevet lidt for bange for at falde. Så jeg foretrækker andre ting, der er lidt mere "sikre"... :-)

Mia Folkmann sagde ...

Megan: Jeg har faktisk tænkt på, om jeg skulle prøve at løbe også. Det har aldrig været min stærke side, men jeg kan huske, da jeg sidst gjorde det - DET var noget, der fik kiloene til at rasle af... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Lone: Jeg har det ligesådan med gynger - jeg kan heller ikke lade være med at kaste mig over dem, når de er der... ;-)

Jeg købte for nogle år siden et rigtigt sjippetov i en sportsbutik, og det har jeg nu fundet frem igen. Men du godeste, hvor kan jeg bare slet ikke sjippe længere. Mit hjerte hamrer, og jeg bliver hurtigt helt forpustet. Men det skal nu nok blive bedre med tiden... :-)

Ellen sagde ...

Det var en masse gode forslag.
Man skulle ikke tro, det var så anstrengende at hoppe i trampolin, vel? Men når jeg gør det i børnebørnenes trampolin, bliver jeg pinligt hurtigt forpustet, men jeg kan forsikre om, at det er sjovt!
Jeg har også et 'autoriseret' sjippetov med tæller og det hele... der bliver jeg sjovt nok også hurtigt forpustet...
Men det kan kun gå fremad.

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Jeg sjippede også i dag, og da jeg kom ind og undrende klagede over, at jeg blev så forpustet, sagde min "rare" mand, at det også var mange kilo siden, jeg sidst havde sjippet... Hmmmm ;-)

Hammy sagde ...

Mia: Har du ikke kunnet cykle i flere år? Damn!

Halebenet er et godt eksempel på, biologisk evolution eller at Gud er en elendig designer.

Jeg håber for dig, at du kommer tilbage på cyklen.


Vedr. sjipning så er det også en motionsform, som jeg har stor tiltro til i forbindelse med kalorieforbrænding.

Jeg er aldrig selv blevet god til det, og det sjippetov jeg har købt mig er desværre ubrugeligt (snoren er for let), men det er på listen over motionstyper jeg vil forsøge, at supplere med.

Mia Folkmann sagde ...

Hammy: Du har ret; halebenet er ikke den allermest praktiske opfindelse... Jeg prøvede at cykle (med ekstra pude) på vores træningscykel, og det gik OK. Men efter 5 kilometer var jeg godt nok træt, så min kondi er altså ikke noget at prale med.

Det sjippetov, jeg har købt i en sportsbutik, er udmærket, og jeg tror på, at sjipning er effektivt, for når jeg når til omkring de 50 hop, hamrer mit hjerte særdeles livligt. Så holder jeg en pause og får pusten og prøver lidt igen - men der er godt nok LANG vej... ;-)

Jeg er i øvrigt meget imponeret over din hvilepuls...!

Loppe sagde ...

Døjer med dårlig ankel - en akillesene der ikke rigtigt vil gro sammen igen - så man skal tænke alternativt for at få motion.. så nu har jeg fundet min gamle aerobic-video frem og laver alle de øvelser der kan laves uden hop... ( er øm de mest utrolige steder hi-hi ).. satser på det er fordi det virker ..
Kærlig hilsen

Mia Folkmann sagde ...

Loppe: Det med aerobic er vist noget, vi har til fælles. Prøv at se dagens indlæg... ;-)