søndag den 4. juli 2010

Franske kvinder bliver ikke fede...

Illustration: John Folkmann

Denne boganmeldelse fandt jeg frem, fordi den passer vældig godt til sommerens "sommerslank og sund" føljeton. Nogle af tingene har vi været inde på før, men en god ting kan vel ikke siges for tit...

Overskriften er ikke (bare) en påstand – det er titlen på en meget inspirerende bog af Mireille Guiliano:

Gør som de franske kvinder
Ifølge forfatteren giver slankekure sjældent andet end midlertidige resultater. Så snart vi stopper kuren, tager vi de tabte kilo på igen. Visse kure er endda så ensrettede, at de ligefrem kan give mangel på næringsstoffer. Det er meget bedre at bruge hovedet og spise så sundt og varieret som muligt i det daglige, så man får de nødvendige vitaminer og mineraler.

Det er også altid bedst at benytte sig af de ting, der er sæson for. At spise efter årstiderne vil sige at spise det bedste, når det er bedst. Opdag glæden ved at veldækket bord og sørg for at have tid til at nyde maden. Spis langsomt, brug lugtesansen og smag på hver bid. Hvis man læser eller ser fjernsyn, mens man spiser, kommer man nemt til at spise for meget. Små, velanrettede portioner er bedst, og måltiderne kan gøres mere spændende ved at prøve lidt nyt af og til. Måske nogle nye urter, der kan give den hjemmelavede suppe en helt ny drejning, eller en spændende salat, du aldrig før har smagt.

Franske kvinder ved, at man må betale for kvalitet, og franskmænd bruger generelt en større procentdel af deres løn på mad. For dem er kvalitet ikke en luksus, men en nødvendighed. Når det drejer sig om fødevarer, kan man sige det kort og kontant: Der kommer ikke noget godt ud af noget skidt. Hvis vi vil bevare et godt helbred, nytter det ikke gå på kompromis med kvaliteten.

Livets vand
Enhver fransk kvinde ved, at man kan holde vægten uden det store besvær ved blot at drikke rigeligt med vand. Det er livsvigtigt for alle kropsfunktioner, og det skyller affaldsstofferne ud af kroppen. Vand hjælper på muskelkramper, på hovedpine og træthed, og vand betyder mere for din hud end nogen dyr ansigtscreme. Vand er af så stor betydning for os, at det i virkeligheden er underligt, at vi, der er så heldige at kunne drikke rent vand direkte fra hanen, ikke drikker mere.

De færreste tænker på, hvor meget vand vi mister passivt, især når det er meget varmt eller meget koldt. Vi ikke bare sveder, vi mister også en stor del gennem huden og med vejrtrækningen. Kroppen er ikke vandtæt, og selv når vi sover udskiller vi vand. Husk derfor at drikke rigeligt med vand hele dagen igennem, gerne suppleret med friskpresset saft, hjemmelavede supper og urteteer.

De små glæder er nøglen til succes
For meget af de fleste ting kan forøge vægten, men franske kvinder kan ikke se nogen grund til at fornægte sig selv lidt chokolade. Det gælder bare om at spise det i små mængder, for på den måde behøver man ikke at undvære. Og igen - vælg den bedste kvalitet. Koncentrer dig om at nyde det i små bidder. Brug det som belønning eller som den lille daglige fornøjelse. Et enkelt stykke eller to daglig vælter hverken budgettet eller vægten.

En fransk kvinde undværer heller ikke hverken sit daglige brød eller sit daglige glas vin, der ligefrem kan være gavnligt for helbredet. Men brødet bliver spist med omtanke, og vinen bliver altid drukket til maden - og kun et enkelt glas (måske to). Til gengæld hører spiritus til sjældenhederne.

Bevæg dig som en fransk kvinde
Motionscentre er ikke noget, som franske kvinder benytter sig overvældende meget af. Hvorfor betale for noget, der ikke er sjovt? Hellere holde sig i bevægelse dagen lang end at dyrke motion som sådan. Franske kvinder foretrækker at bruge trappen i stedet for elevatoren og at gå eller cykle på arbejde. På den måde får de den nødvendige motion uden det store besvær.

Hvis du ønsker at adoptere lidt fransk livssyn, skal du benytte enhver lejlighed til at forøge antallet af dine skridt. Lad være med at finde genveje - benyt tværtimod enhver anledning til at gå mere rundt. Hvis du forbruger bare nogle få kalorier ekstra hver dag, kan det måske blive til et kilo mindre på årsbasis. Det er meget ofte de små ting, der tæller.

Vores problemer med vægten skyldes gerne vores holdning til mad. Franske kvinder forstår, at der skal være en balance – og hvis balancen ryger, må den straks genoprettes. Hvis man spiser en god middag den ene dag, må man sørge for at spise noget let den næste. Og når man taber sig, fordi man ændrer vaner eller holdninger – så er der al mulig grund til at tro, at vægten holder sig nede, hvor den skal.

10 kommentarer:

Madame sagde ...

Det var kloge ord, som er værd at lægge sig på sinde! Jeg kan jo godt lide, at man gerne må spise chokolade, bare man holder sig til mindre stykker.
Men det er sjovt, for når jeg tænker på midaldrende kvinder fra Middelhavet, er det ofte nogle små, tykke koner - og de må jo leve på en anden måde end de fikse franske kvinder :-)
Ha' en dejlig dag, Mia!

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Ha! Det tænkte jeg også, da jeg læste bogen. En anden ting forfatteren gik ind for var et glas champagne i ny og næ (hun er vist pr-direktør for et kendt fransk champagnemærke) - det kan jeg også lide... ;-)

Du må også ha' en rigtig skøn sommerdag!

Ellen sagde ...

Som du siger: Vi ved det jo godt :-) Det er desværre bare nemmere sagt end gjort at huske det hele hver dag.

Egentlig er jeg, hver gang jeg er i Paris, lidt forbavset over, hvor langt jeg rent faktisk skal kigge efter de chikke pariserinder. De fleste af dem ligner såmænd alle os andre - til gengæld er de, der er fikse, chikke og petit'e, det i noget højere grad, end man ser i f.eks. det københavnske gadebillede.

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Jeg har jo boet i Belgien og arbejdet sammen med franske piger - og de var godt nok ikke særligt petit'e...

Men jeg tror, at de formår at være livsnydere også SELV om de prøver at holde vægten - og DET kan jeg lide... ;-)

Annette sagde ...

Jeg fik bogen af min datter for et par år siden og må med skam melde, at jeg stadig kun har læst halvdelen. Det skal der laves om på NU, helt sikkert, for det hjalp ikke på vægten kun at læse den halve bog ☺.
Men uanset hvad, så har de noget specielt over sig, de franske kvinder og hvis jeg bare kunne få en lille smule af det, så ville jeg blive glad ☺.
Tak fordi du mindede mig om bogen, som bare står i reolen.
En rigtig dejlig dag til dig, Mia.

Mia Folkmann sagde ...

Annette: De franske kvinder forstår vist at nyde det, også selv om de holder den slanke linje. Og det kan jeg kun gå fuldt og helt ind for... ;-)

Også dejlig dag til dig, Annette...

Michael sagde ...

Jeg tror også at det drejer sig om det mentale, fortæl dig selv når du indtager en sund og varieret kost at din krop ingen besvær vil have med at fordøje det, hvis du allerede føler skyld og skam inden du putter noget i munden er der dømt dårlig forbrænding.
God aften Mia.

mette b sagde ...

Det er jo så rigtigt det hele. Men som Michael nævner sker meget af det i øverste etage. Hvis motivationen for at spise sundt kommer af at man ikke holder af sig selv, duer det ikke i længden.
Hvis man derimod nyder de gode kvalitetsvarer for deres skyld, er det med til at højne glæden ved dem og så tror jeg vægttabet kommer lige så stille.

Mia Folkmann sagde ...

Michael: Ja, det gælder nok hvadenten man er dansk eller fransk... ;-)

God aften til dig også...

Mia Folkmann sagde ...

Mette: Det tror jeg også på. Og jeg kan i hvert fald mærke, at jeg lidt efter lidt er begyndt at få det bedre... Så det er den rigtige vej frem... ;-)