fredag den 23. juli 2010

Tomatbekymringer


Jeg vidste ikke, at man kan blive så bekymret for et par tomatplanter. Hver eneste dag går jeg ud for at vande og se til dem, og hver eneste dag får jeg et nyt, gråt hår.

Hvorfor i alverden hænger de sådan med bladene? De fik masser af vand i går?

Hvorfor er der nu gule blade?

Hvorfor er der nu ædt af de dér blade? (Jeg kan se en lille bitte larve i en tynd tråd; det er garanteret den, der er synderen).

Hvorfor har den nu hvide skimmelpletter på bladene? Der er da ikke for fugtigt derinde – alt er luftet ud og åbnet…

Hvorfor dit og hvorfor dat?

Jeg snakker endda med de planter, så jeg er helt hæs. Så det er ikke kærlig omtanke, de mangler.

Min eneste trøst endnu er, at der ER tomater! Fine tomater – grønne, men fine!

Min næste bekymring bliver vel, at de aldrig bliver røde, tomaterne…!

Er der nogen, der har en opskrift på stegte, grønne tomater?

17 kommentarer:

irenebgsted sagde ...

Der findes faktisk opskrifter på syltede grønne tomater hvis dine tomater ikke bliver til noget. Knus fra Irene

irenebgsted sagde ...

Jeg overså dit spørgsmål! Kan du ikke bruge den samme opskrift som til røde tomater. du kan lave grøn ketshup ;-))
Camilla Plum har flere gode opskrifter jeg ved bare ikke om de er tilgængelige på nettet.

Held og lykke med din søgen og fortsat god lørdag til dig, Irene

Madame sagde ...

Haha, jeg tror du joker med dit sidste spørgsmål - jeg er sikker på, at dine tomater bliver røde. Men sikke noget, at dine tomatplanter har fået en sygdom. Jeg har desværre ikke erfaring, så jeg kan komme med gode råd ...
Rigtig dejlig lørdag til dig!

Havehyrden sagde ...

Tomaternes blade kan godt krølle sammen og se kedelige ud hvis der er for varmt og det bliver der meget hurtigt i en "drivhus". I min erfaring betyder dette dog intet, men hvis der er skimmel på bladene kan det godt have betydning. En god ide er at fjerne de angrebne blade, og prøve at smøre med atamon (opløsning-skal fortyndes). Jeg har hørt fra andre at de kan hjælpe.
Held og lykke :-)

Mia Folkmann sagde ...

Irene: Grøn ketchup lyder faktisk ikke så dumt. Det vil jeg prøve, hvis tomaterne aldrig rødmer... :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jeg er ikke sikker på, at jeg vil gøre mig som gartner... men alt kan jo læres, og jeg finder vel ud af det efterhånden... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Havehyrde: Jeg HAR fjernet de angrebne blade, og planterne er snart halvbare af samme årsag. Det med atamon lyder ikke så dumt - det skal prøves af... ;-)

Rasmine sagde ...

Opskrifter på stegte grønne tomater findes ikke bare, de er også let tilgængelige på Google. Selv om du måske ikke mente dit spørgsmål helt alvorligt, kunne det da være en ide at gribe chancen og prøve det, inden de alle sammen bliver flot tomatrøde. Det smager måske virkelig godt ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Nej, jeg mente det ikke HELT alvorligt, men det kan jo være, at jeg kommer til det... ;-)

Ifølge filmen af samme navn skulle stegte grønne tomater være vældigt lækre, så det var da værd at prøve...

Sussi / Sussinghurst sagde ...

pisssst!! syltede grønne tomater smager ikke så godt, lad os håber at du får så mange røde tomater at du bliver nød til at give naboen nogen. Modne tomater fra egen avl.... uhmmmm

hanneb sagde ...

På billedet ser dine tomater flotte ud:-) Du må også passe på ikke at overvande dem, det kan de bestemt heller ikke li'. Sørg for rigtig god udluftning i drivhuset. Lad døren stå åben hele døgnet.
Jeg er sikker på du snart får lækre røde tomater:-)

Mia Folkmann sagde ...

Sussi: Jeg er også så spændt på at smage de fine tomater, så jeg håber sandelig, at de når at rødme... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Hanne: Tak for dine tips og opmuntrende ord. Åh, kan det skyldes overvanding, at de er så skimlede på bladene...? Jeg tror lige, jeg prøver at holde pause i aften og se, hvad der SÅ er sket i morgen... ;-)

Lavendel sagde ...

Ifølge Camilla Plum skal de nærmest ingen vand ha'. De skal blive smagfulde og hvis du vander i tide og utide, udvikler de ikke gode lange rødder, så bliver de dovne.
Til de stegte grønne: de skal paneres, enten æg og rasp eller mel - jeg bruger gerne mel - og så skal de steges i olie eller olie/smør blanding. Det er en gudespise, synes jeg.Der kan også laves en spændende marmelade med krydderier af de grønne.

Bente sagde ...

Jeg kender (og har med succes afprøvet) et ret godt råd mod grønne tomater, der ikke vil modne: Du skærer en velvoksen gren fuld af (grønne) tomater af og hænger den op indenfor. I løbet af en lille uge (+/-) er tomaterne modne/røde.

Processen fortsættes med resten af tomaterne, hvis de heller ikke modner af sig selv udenfor.

Mia Folkmann sagde ...

Lavendel: Nu har jeg prøvet at lade være med at give vand. Hvis det virker for fru Plum, virker det vel også for mig... ;-) Det med de stegte grønne tomater må jeg prøve - det lyder faktisk dejligt... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Bente: Nu prøver jeg lige og ser, om der kommer lidt rødt snart. Ellers prøver jeg dit tip af. Tak for det... ;-)