mandag den 9. august 2010

Sukkerfri


Da jeg var barn, foreslog min far, at jeg undlod at spise slik og søde sager i et helt år. Hvis jeg kunne overholde aftalen, ville jeg få en ny cykel! DET skulle han selvfølgelig ikke sige to gange, og vi gav håndslag på aftalen.

Et helt år er lang tid, når man er 11-12 år – men jeg holdt aftalen, for stædighed er nok et af mine mest markante træk. Selv om mine kammerater smovsede i is og lakridser, gumlede jeg på et æble eller en gulerod.

Der var ganske få undtagelser i aftalen – jeg måtte godt spise en kage eller noget andet lækkert ved de store, festlige lejligheder som fødselsdag og jul – men ellers ikke! Men sjovt nok var det de voksne, der havde sværest ved at acceptere aftalen; mine kammerater havde ingen problemer i den retning.

Min søde, højtelskede yndlingsmoster var helt fortvivlet. Min far KUNNE dage ikke mene, at jeg skulle gå en hel sommerferie uden noget lækkert! Hvis vi var sammen et eller andet sted, endte hun gerne med at købe en stor is til mig – for et barn skulle da have slik! Min far mumlede så til mig, at det ikke ændrede ved vores aftale, for han vidste jo godt, at jeg HAVDE prøvet at afslå.

På den baggrund ”røg” aftalen vist 3 eller 4 gange på det år – og det var i grunden ikke så galt. Og da året var gået, fik jeg min fine cykel og dermed også muligheden for at spise søde sager igen. Men det blev nu kun til ”lørdagsslik” – et begreb, som mange i vores familie gjorde brug af.

Jeg må indrømme, at det godt kan virke skræmmende, når jeg ser, hvad børn og unge fortærer af sodavand og slik nu om stunder. For to år siden opgjorde fødevareministeriet, at hver dansker i gennemsnit spiser 20 kilo sukker årligt. Tænk engang på 20 stk. kiloposer med sukker! Og da børn spiser mere sukker end voksne, bliver det til endnu mere end det!

Min far gjorde helt sikkert noget godt for mig, da han prøvede at neddæmpe min trang til søde sager. For i virkeligheden fik jeg meget mere end en cykel!

16 kommentarer:

Megan sagde ...

Du har ret, det er uhyggeligt så meget slik og søde sager der bliver sat til livs i det ganske land!
Har en veninde, som arbejder på en tandklinik på en skole og hun er chokeret over, hvor dårlige børnenes tænder generelt er. Angrebet af syre fra alle de sodavand, de drikker. Og samtidig lærer de åbenbart ikke alle, hvordan man børster tænder ordenligt, hvis overhovedet! :-(

Du holdt skansen som barn og fik meget mere end en cykel! Flot. Godt når voksne udfordrer børn på den gode måde!

Ha' en fin sukkerfri dag!

Mia Folkmann sagde ...

Megan: Ja, og hvis det så bare var om lørdagen - men jeg har indtryk af, at det er hverdagsslik og -sodavand, vi snakker om...

En fin dag til dig også... :-)

Madame sagde ...

Sikke en skøn historie - det var en klog far :-) Jeg bliver helt fortvivlet, når jeg læser om eller ser, hvad børn spiser og drikker af sukkerholdige ting. Mit eget barnebarn får også utrolige mængder af den slags, og jeg forsøger ikke at blande mig, men har meget svært ved det.
Nu går jeg ud og skræller en gulerod ... ;)

REJEN sagde ...

Dejlig historie, og godt med stædighed en gang imellem, det lønner sig.....Tænk hvis prisen på sodavand/slik steg gevaldigt og faldt på frugt og grønt....Jeg holder selv meget af mørk chokolade, men det er jo heldigvis ikke de store mængder man kan spise af gangen....

Deborah sagde ...

Ja det er utroligt de mængder, der ryger ned. Vi havde også lørdagsslik, som var en god opfindelse synes jeg.

Ellen sagde ...

Klog far, du havde :-)
Hos os kom det næsten helt af sig selv; vi fik nemlig kun lov til at få slik og sodavand til jul og fødselsdage - og når vi en sjælden gang var syge.
Når sandheden skal frem, var det nok lige så meget trange tider, som det var principper hos mine forældre, men det er ligemeget nu...

Det princip med kun ved særlige lejligheder forsøgte jeg at køre videre med Charlotte. Det blev ikke helt så konsekvent, men nok til, at jeg var ganske tilfreds med mig selv.

20 kilo pr. dansker! Det er et chokerende højt tal, specielt når man tænker på, at der trods alt er en del, der spiser meget lidt sukker.

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jeg ville nok også have utroligt svært ved at lade være med at blande mig. Og det er jo synd for børnene, der formentlig kommer til at lide under det senere...

Mia Folkmann sagde ...

Reje: Jeg er stærk tilhænger af høje priser på slik og sødt og lave priser på frugt og grønt. Men der er nok lidt for meget politisk indflydelse fra sukkerproducenternes side...

Mia Folkmann sagde ...

Deborah: Ja, det var sådan en god idé. Alene fornøjelsen ved at få lørdags-tokronen (eller hvad det nu var) og så følges ned til slikbutikken for at formøble formuen... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Der kan meget vel have været økonomiske bagtanker hos min far også (jeg gik ikke til skoletandpleje, men til privat tandlæge - og det kostede jo). Men uanset hvad så virkede planen... ;-)

Sussi / Sussinghurst sagde ...

..... men et helt år, det var sør'me L Æ N G E

hilsen sukkergrisen

Michael sagde ...

Ja Mia, i dag har man på fornemmelsen at den ugentlige slik dag er udskiftet med en ugentlig frugt dag, der bliver spist alt for meget sødt og fedt som chips og andet, børnene er jo nærmest ike sultne når de sætter sig til bords i dag til hovedmåltiderne, og nogle kommer så sent op om morgenen, at de ikke får noget morgenmad og går sultne i skole.
God dag.

Mia Folkmann sagde ...

Sussi: Ja, det var længe, men heldigvis vænnede jeg mig hurtigt fra alt det dér søde...

Mia Folkmann sagde ...

Michael: Ja, du har ret. I dag er det nærmest omvendt, og det er altså uhyggeligt. Jeg ser så tit de unge fra skolen her, hvor jeg bor, når de går til bageren i spisefrikvarteret. Wienerbasser skyllet ned med cola. Argh!

Jens sagde ...

20kg? Jeg synes kun det er et par år siden jeg hørte et tal som var mere end dobbelt så højt. Jeg mener desværre, at problemet skyldes forældre og bedsteforældre, som lærer deres børn at hygge er lig med slik og sodavand. Jeg synes man skulle give æbler samme status!

Ditte sagde ...

Jeg bliver så forfærdelig ked af, at se overvægtige børn og unge bære rundt på 2 liters colaer og chipsposer - en kombination der åbenbart florerer hos rigtig mange. Som barn fik jeg næsten aldrig slik og søde sager, så jeg har ikke svært ved at undvære det. Din far har da gjort dig en stor tjeneste!