lørdag den 22. januar 2011

Den gode restaurant


Jeg elsker god mad, som andre har lavet med kærlighed, og jeg elsker at gå ud og spise et hyggeligt sted, hvor man kan sidde og nyde maden og stemningen sådan dybt ned i maven og helt ned i tæerne. Suk! Velvære!

Men der er godt nok langt mellem de dér maveoplevelser. Er det mon bare mig, der har været uheldig?

Alene det at blive budt velkommen på restauranten. Jeg har mere end én gang oplevet, at jeg nærmest selv skulle hen og prikke tjeneren på skulderen for at gøre opmærksom på min eksistens. Eller hadetingen: Dét skilt, hvor der står: ”Please wait to be seated”. Hvis man er rigtig heldig, kan man få lov til at stå og blomstre i adskillige minutter.

Den restaurant, der byder mig velkommen med et smil og slår ud med armene: “Tag endelig plads, hvor du har lyst” – dér kommer jeg til gengæld gerne.

Der er også en vis tendens til at byde på ”oplevelser” i stedet for mad. Vi var engang et selskab til julemiddag, hvor den - meget kendte - kok insisterede på, at han altså bedst vidste, hvad vi skulle have at spise. Resultatet var, at menuen stod på flere retter, som halvdelen af selskabet ikke kunne lide og aldrig selv ville have valgt.

Én af grundene er den meget udbredte brug af foie gras. På en anden – meget kendt - restaurant havde de endda brugt dette u-produkt i tre af menuens fire retter (den fjerde var desserten). Behøver jeg sige, at jeg ikke sætter mine ben dér igen?

Næ, må jeg bede om god og veltillavet mad fremstillet af sunde og velsmagende produkter. Ikke så meget pjat med etageopstilling og mystiske sammensætninger – men bare Dejlig Mad. Dét vil helt automatisk give gæsten en god oplevelse.

13 kommentarer:

Megan sagde ...

Jeg elsker også god mad. Både den jeg selv og laver og den, jeg får på restauranter. Og du har helt ret i, at en god restaurantoplevelse er noget med et helhedsindtryk. Og det starter med velkomsten. Men den hjertelighed, der kan ligge i et velkommen ...

Jeg har faktisk haft nogle super gode restaurantoplevelser i 2010. Noget jeg ser tilbage på med glæde. Netop fordi alt gik op i en højere enhed. Betjening og god service er alt. Ligeså vigtig som den gode mad. Det skal komme fra hjertet. Det hele! :)

Og nu bliver jeg sulten. Skal lave osso buco i dag, så det bliver forhåbentlig også en god smagsooplevelse. Og jeg vil byde min mor velkommen med åbne arme! :)

God lørdag!

Madame sagde ...

Uha, en restaurant, hvor kokken ved bedre og vil bestemme, hvad gæstene skal spise lyder slemt :-) Ja, der findes steder, hvor jeg heller ikke sætter mine ben igen, selv om det kan være en svipser fra en ansat denne ene aften. Jeg nyder gode cafeer, hvor stemningen og indretningen er hyggelig, og man føler sig velkommen. Men også steder, der oser af en lang og spændende tradition som fx Jægerhytten ved Sjælsø.

Mia Folkmann sagde ...

Megan: Mit indlæg kommer af min mors idé om at gå ud og spise på min fødselsdag. Og jeg kan efterhånden ikke komme i tanke om et eneste sted, jeg har lyst til at gå hen. Så forslag modtages med glæde... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jægerhytten ved Sjælsø var en god íde. Og Humlebæk Kro hører også til de gode steder. Så jeg har måske alligevel et par steder at vælge imellem, når vi skal ud på min fødselsdag... ;-)

Rimkogeren sagde ...

Lad mig udtrykke det på denne måde:


Nyåbnede, fashionable restaurant Louise
var byens fineste og dyreste sted at spise.
Morfar inviterede barnebarnet Lille Lise
ud på en særlig udsøgt kulinarisk surprise.
Tjeneren bød dem hjertelig velkommen.

Efter to timer uden hans velbekommen
de to deres bord til en ældre kvinde overlod
og harmdirrende madens tempel forlod
for i stedet at frekventere Peders Pølsebod.

Kort efter tjeneren endelig ved bordet stod:
"Hvor er den ældre herre og den unge kvinde?"
"Den ældre herre kan du nu i graven at finde.
Jeg selv er skiftet fra ung til ældre på dette sæde
og skaf mig så for helvede noget at æde!"

Sussi / Sussinghurst sagde ...

Jeg håber, at du finder et rigtig godt sted. Min mand og jeg har fået gavekort til Relæ - af sønnen, det glæder vi os meget til - det lyder ihvertfald spændende. Og et sted jeg helt sikkert skal besøge er Nikolaos Strangas Conditori & Cakeaway - smovse, smovse, smovse

Mia Folkmann sagde ...

Rimkoger: Jeg har også prøvet restauranter med langsom betjening, men heldigvis ikke helt så slem. SÅ hellere pølsevognen... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Sussi: Jeg må forske lidt i det, for de få, gode steder, jeg kender, har vinterlukket på min fødselsdag. Jeg glæder mig til at høre om Relæ - og Nikolaos Strangas Conditori & Cakeaway lyder absolut lækkert. Uhm ja, smovse... ;-)

Inge sagde ...

Hørt..:-)
Lige før jul var vi på en udmærket restaurant med god mad og nogenlunde betjening, men filmen knækkede da det tog uendelig lang tid at få lov at betale.. Jeg måtte true med at gå til sidst.. (Der var kun en dame restauranten, der måtte tage i mod penge, og hun var gået.. !!!!!, og møgsur da hun blev hentet) Der sætter jeg ikke mine ben igen, og det fik jeg vist også fortalt hende.. :-)

Søren sagde ...

Lige overfor Rungsted Havn slår vejen en lille bugt og på Rungstedvej 84 ligger en idyllisk kro i et gammelt bindingsværkshus. Det er Rungsted Kro.

Kroen har 2 lokaler med borde til gæster (der er også et selskabslokale), ligesom der er servering udenfor i godt vejr. Krostuen bærer præg af tidens tand. Gulvet er skævt. Malerierne hænger bevidst skævt og hvis vinduerne blev pudset for grundigt, ville de nok falde ud. Der er CHARME. Stedet var virkelig velbesøgt, da min ledsager og jeg var der, men det mærkedes ikke på betjeningen; den var helt i top.

Min ledsager og jeg valgte begge oksetournados med grilltomat og sauce béarnaise. Vi bestilte en flaske vand og en let Cotes du Rhone Villages. Vinen kostede kr. 285,- for en helflaske. Vinpriserne startede ved 275,- kroner pr. flaske og opefter. Tournadoen var af det bedste oksemørbrad. Garnituren var grilltomat, lækker reven kartoffel og mange fine grønsager. Béarnaisen var lavet fra bunden. Tyk med allerbedste smag af estragon. (Der skulle ikke spises for meget af den).

Vi sluttede af med en virkelig god kaffe a 25,- kroner. (Vandet, der blev serveret på flaske blev ikke påført regningen). Betjeningen var supergod fra først til sidst.

http://www.rungstedkro.dk/index.htm

Det er min beskrivelse af et besøg på Rungsted Kro. Der skal bestilles bord i forvejen. Man skal være forberedt på skæve gulve, guldnet tapet, evt. lidt spindelvæv i krogene, men maden og betjeningen er altid god.

På saison.dk er betjeningen UG, men de to gange jeg har været der er nok for mig, da jeg ikke synes spisekortet er særlig informativt. Jeg synes heller ikke, at lokalet er hyggeligt.

Du kan overveje fortunen.dk, hvis det er OK med hvide duge og manglende intimitet.

Strandmoellekroen.dk anbefaler jeg ikke til frokostgæster, fordi de har elendigt rugbrød. Om aftenen kan der være rigtig hyggeligt. Du skal i forvejen sikre dig, at de har det, du kunne tænke dig på deres menukort. De kan sagtens være udgået for en bestemt ret. Betjeningen er svingende, men for det meste god (acceptabel).

Gentofte Hotel siges at lave god mad, men jeg har ikke været der.

Det var kun nogle idéer :)

Mia Folkmann sagde ...

Inge: Det er så ærgerligt, når den slags sker, for det ødelægger jo hele aftenen. Jeg har også prøvet noget tilsvarende - både herhjemme og i England... :-(

Mia Folkmann sagde ...

Søren: Tusind tak for alle dine ideer. Jeg synes, at Rungsted Kro lyder rigtig godt - jeg elsker skæve gulve og spindelvæv og foretrækker til enhver tid charme fremfor hvide duge og kedelige lokaler. ;-) Af samme årsag er jeg meget begejstret for Humlebæk kro - men de har desværre vinterlukket for tiden. Saison og Fortunen kender jeg (!) - og vi bor lige i nærheden af Gentofte Hotel, så dér kommer jeg af og til. Strandmøllekroen har jeg hørt om fra andre, men de var ikke overvældende begejstrede. Jeg tror, at jeg vil give Rungsted kro en chance (og jeg skal nok huske at bestille bord... ;-) )

Ellen sagde ...

Jeg har nok ikke nogen brugbare forslag til udespisning i dit område (eller måske alligevel Søllerød Kro?) - er mere kendt med de lidt sydligere lokaliteter.
Når jeg/vi, efter at have ventet på 'pladsanvisning', bliver vist hen til et bord, der ikke passer mig, spørger jeg altid, hvorfor vi ikke kan sidde dér eller dér...
Oftest bliver de lidt befippede over at få stillet spørgsmålet, og oftest får jeg det bord, jeg vil have :-)

Jeg håber, du finder/fandt et sted, du kunne lide.

Bortset fra, at der selvfølgelig er grænser, kan jeg nu vældig godt lide at få en overraskelsesmenu, men fire gange foie gras virker lige i overkanten.