søndag den 16. januar 2011

This way and that way...


Af og til kommer man i det filosofiske hjørne. Tænker lidt på, hvor man er lige nu – og hvordan man egentlig er kommet hertil. Tænker lidt tilbage på de biveje, man har valgt undervejs i livet. Hvordan havde det hele udviklet sig, hvis man var gået til højre i stedet for til venstre? Eller hvis man havde lukket øjnene for de muligheder, der bød sig.

Umiddelbart skulle man synes, at den slags tanker ikke rigtigt kan bruges til noget. For det er jo datid. Sket er sket. Men alligevel kan det være udmærket at sætte tankerne lidt i bakgear. For VAR det nu en klog beslutning, man tog dengang, man drejede af? Ville det måske være bedre, hvis man gik nogle skridt tilbage og valgte en anden rute?

Det er aldrig for sent at ændre mening, og vi har gjort det nogle gange i livet. For eksempel med vores jobvalg, der endte med at blive helt, helt anderledes end det, vi startede med. De valg har vi aldrig fortrudt.

Andre valg HAR vi fortrudt, men det kaldes så livserfaring. Og den har vi efterhånden en del af… ;-)

22 kommentarer:

Miss. Sandfeld sagde ...

Vildt tænktsomt, men det er rigtig nok. Der er mange valg man tager, det måske er en god idé at tænke lidt tilbage på - istedet for bare at tænke "sket er sket".
Det er en dejlig blog du har, fandt den igennem Danske Indretningsblogs - som jeg også selv er medlem af :)

mette b sagde ...

Sjovt nok er det aldrig genvejene, der bliver de gode, men som oftest de lange med mange udfordringer og oplevelser undervejs.

"Sometimes the fastest way to get there is to go slow and somestimes if you wanna hold on you've got to let go". Tina Dickow

God søndag

Megan sagde ...

Det er sundt at kigge tilbage engang i mellem. Ikke for at fortryde, men for at få en vis forståelse for, hvorman man valgte, som man gjorde. Og filosofere lidt over, om man ville vælge anderledes, hvis man stod ved samme "crossroad" i dag. Man skal bare ikke fortryde! Ikke et eneste skridt eller en omvej, blind vej. For vi har lært noget, som vi skulle lære, er jeg sikker på.

Som du skriver, er det ALDRIG for sent at skifte retning. Vende om og gå ned af en vej. Det kan jeg skrive under på! Og man behøver ikke altid at vide, hvor man er på vej hen. Men en vis retningssans er nu at anbefale. Og for at komme tilbage til togmetaforen fra i går, så beder man jo heller ikke om en billet til Berlin, hvis man vil til Stockholm! :D

Godt at filosofere. Passer fint til en søndag i januar! God dag :)

REJEN sagde ...

jo en gang imellem er det vist meget godt med lidt eftertænksomhed, og heldigvis kan man jo tage en anden retning i livet som passer en bedre...God søndag...;-F

Michael sagde ...

En dejlig filosofisk betragtning Mia, hvad nu hvis?
Lige nu er jeg overbevist om at jeg har truffet de rigtige valg, ihvertfald i de seneste år, men en del erfaring er der da også fulgt med.
God Søndag.

Kisser sagde ...

Åh, så dejligt med et filosofisk indlæg.
De valg vi træffer - eller ikke træffer - er jo det der giver livets erfaring.
God søndag aften :-)

Mia Folkmann sagde ...

Miss Sandfeld: Hvor hyggeligt, at du fandt mig og tak for dine søde ord. Jo, en gang imellem er det fint at være tænksom, og nu i årets begyndelse ligger det lige for... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Mette: Åh ja, jeg synes, at vi er meget rige på oplevelser og erfaringer. Og dem kan man heldigvis bruge til noget... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Megan: Jeg tænkte nok, at du havde det lidt på samme måde. Det er aldrig for sent at skifte rute, heldigvis - og jeg tror heller ikke, at du kommer til at fortryde dit valg... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Reje: Ja, det er meget godt at "rette ind" en gang i mellem, så man bliver på det spor, man helst vil være på... ;-) Go' søndag aften.

Mia Folkmann sagde ...

Michael: Det lyder bestemt, som om du har valgt de rette valg, Michael. Er det ikke dejligt?! ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Kisser: Ja, lidt filosofisk har man lov at være en gang i mellem. Go' søndag aften til dig også... ;-)

Donald sagde ...

Fantasien er det bedste værktøj til at forstå vores medmennesker og vores situation. Jeg synes det er spændende at tænke "hvad ville X gøre nu" eller "hvad kunne jeg have gjort i stedet for i 1992?" Problemet sådan som jeg ser det er mest at man risikerer at ærgre sig over at man ikke gjorde det.

Derfor slutter jeg altid med at huske 1) jeg er i en meget priviligeret situation, selv om jeg ikke er rig! 2) jeg har mange muligheder, som jeg ikke har set endnu - fordi jeg ikke har set ordentlig efter. Hvilke muligheder er der? Hvor er de mindste forhindringer?

Andre gange går jeg en tur og nyder bare at se at verden lever.

Mia Folkmann sagde ...

Donald: Du har helt ret; man skal ikke ærgre sig over valg, man har truffet. De virkede jo fine nok, dengang man traf dem. At de så nogle gange viste sig fra den mindre geniale side senere, er der ikke så meget at gøre ved. Men man kan altid blive lidt klogere; og man kan altid ændre rute - hvis man føler, at det er det, der skal til.

Jeg føler mig også priviligeret på så mange punkter, og det har intet med penge at gøre. Men jeg beskæftiger mig med noget, jeg elsker - og det er meget værd. Og jeg nyder at se verden leve, som du siger. Der findes ikke noget bedre... ;-)

Bente sagde ...

Jeg er nu ret glad for, at jeg er smuttet ned ad et par snoede biveje nu og da (selv om nogle var blindgyder) - den brede, lige vej ville vist have kedet mig halvt ihjel ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Bente: Ja, der er vist heller ingen chancer for, at vi tager den nemme, lige vej... ;-)

Madame sagde ...

Det var spændende at læse og giver stof til eftertanke, for hvordan er det nu med én selv ...
Livet bød på nogle gevaldige overraskelser, der førte til sporkifte, dog ikke jobmæssigt. Men alt i alt kan vi vist kun være glade for al den livserfaring, der er fulgt med ;-))

Ditte sagde ...

Livet består af lutter fravalg eller lutter tilvalg, alt efter hvilke briller du tager på. Glemte spor kan tages op igen, men selvfølgelig fra et nyt udgangspunkt. Jeg synes det er fint at se tilbage, bare man ikke spilder tid på at ærgre sig, men bruger det positivt.

Ellen sagde ...

Gode ord, Mia.
Jeg tør næsten ikke kommentere, for det vil bare blive alt for langt.

Hvad nu, hvis...?
Tænk, hvis jeg havde...
Hvor ville jeg gerne have gjort/haft/ændret...
Og alligevel nej - valgene var de rigtige, da jeg traf dem, så det nytter ikke at fortryde.
Det gør jeg så heller ikke ;-)
Men jeg er blevet lidt klogere...

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Selvfølgelig er vi glade og taknemmelige for al den livserfaring, for den er jo med til at gøre os til dem, vi er... ;-)

Ditte: Helt sikkert. Det nytter slet ikke at ærgre sig; men måske kan man vende lidt rundt og tage en anden rute, hvis det tiltrænges...

Ellen: Een ting, jeg har lært, er at lytte til min intuition. For hver eneste gang jeg har taget en forkert rute, så HAVDE min intuition egentlig budt mig en anden vej. Tsk tsk; men sådan bliver man altså også klogere... ;-)

Lone sagde ...

Det kunne være spændende, hvis der fandtes en computertest, hvor man kunne teste, hvordan tilværelsen havde været, hvis man havde valgt anderledes.
Den vil forhåbentlig ende op med lettelse over, at man har valgt den rigtige vej :-)

Mia Folkmann sagde ...

Lone: Jeg VED, at jeg er havnet det rigtige sted nu, men jeg synes godt nok, at vejen hertil har været noget snørklet. Men så er jeg blevet de erfaringer rigere... ;-)