fredag den 25. marts 2011

Mine dage i bio


Elizabeth Taylors død fik mig til at tænke på min ungdom, hvor jeg var i biografen lige så tit, det kunne lade sig gøre. Elizabeth Taylor var én af mine yndlings skuespillere, og jeg elskede hende allermest i Cleopatra. Hun VAR Cleopatra - men hun var nu også alle de andre roller, hun spillede. En stor skuespillerinde!

Min mor arbejdede i den biograf, der dengang hed Palladium. Og det betød fribilletter til datteren, der ikke var sen til at udnytte muligheden. I de år så jeg stort set alt, hvad der blev vist - undtagen sengekantsfilmene, der ikke interesserede mig stort.... ;-)

Men det blev ikke ved det. Jeg samlede på biografprogrammer; jeg læste bøger om film - og jeg støvsugede biograferne for gode filmoplevelser. Jeg gik i biografen sammen med veninder, med min lige så  filminteresserede kusine, med mine forældre - eller bare alene. Enhver pigefødselsdag blev fejret med en biograftur, og en stor del af de udflugter står mejslet i min hukommelse.

Der var dengang, hvor jeg dårligt turde gå hjem fra biografen, fordi jeg havde set "Snehvide og de syv dværge" (jeg var tolv!). Der var dengang, hvor jeg blev meget fornærmet over at blive forment adgang til at se "Easy Rider", fordi man skulle være fyldt seksten (jeg var sytten!) Der var dengang, hvor jeg blev anbragt i VIP logen i Palladium, bare fordi jeg var min mors datter!

Ak ja, det var tider! Jeg holder stadig meget af at gå i biografen, men det sker ikke særligt tit. Tiderne har ændret sig, og film ses først og fremmest i den hjemlige "biograf".

Det er nu ikke HELT det samme!

15 kommentarer:

mette b sagde ...

Sikke mange, dejlige minder du har om biografture. Men du fik det jo også ind med modermælken, så at sige.

Én af de biografture, jeg husker bedst (en del af den) var engang jeg havde overbevist min storebror og hans klassekammerat om, at vi skulle se en Woody Allenfilm i Vanløse bio. De så hele filmen og jeg sov det meste af tiden! Hold op, jejg blev drillet!
Jeg har ikke set nogle af hans film siden ;o)
Klem og god dag.

Megan sagde ...

Skønne biografminder. Tænk at have fribilletter til Palladium. Som jo i øvrigt slet ikke eksisterer mere nu. Øv!

Jeg elsker også at komme i biografen og beklager, som dig, at jeg kommer det altfor sjældent. Gode film bør ses i biografen, for det er altså en helt anden oplevelse. Man bliver en del af filmen, opsluges og fortabes, som det hører sig til. Det er noget sværere hjemme i dagligstuen! ;)

Ha' en skøn dag. Knus.

Mia Folkmann sagde ...

Mette: Hvor herligt! Jeg kan også fortælle dig - i al fortrolighed - at jeg også ville være faldet i søvn til en Woody Allenfilm. ;-)

Megan: Ja, det er nemlig præcis det, man mangler herhjemme. Man kan da ikke fortabe sig og opsluges af filmen, når der er forstyrrende elementer omkring én. Det kræver fuldstændigt mørke og et stort lærred... ;-)

REJEN sagde ...

Jeg elsker også at se film i bio, det sker bare desværre ikke så tit som jeg gerne ville...Woody Allen falder jeg også i søvn til..;-D

Michael sagde ...

Den første film jeg så var med Elvis, og så gik det ellers slag i slag, du har altså en pointe der Mia, film skal ses i biografen, men mageligheden har gjort sit indtog så mange film bliver set i hjemmeflimmeren.
I kærlige tanker, god weekend.

Mia Folkmann sagde ...

Reje: Vi har ellers en rigtig god biograf i nærheden, nemlig Gentofte Bio, som jeg har skrevet om. Og der ligger der ikke også én i Holte?

Michael: Jeg kan godt huske Elvis-filmene; dem så jeg også med stor fornøjelse. Mine kusiner var Elvis-fans, så de elskede dem og tog mig med. Jeg synes altså, at det er LIDT kedeligt, at man (jeg) ikke går så meget i bio mere, men mageligheden vinder desværre tit... ;-)
Kærlig hilsen også til dig og god weekend

Ellen sagde ...

Med E.T. døde en legende. Og en stor skuespiller. Jeg elskede hende simpelthen i 'Trold kan tæmmes'.
Græd med hende i 'Ivanhoe'. Og som Cleopatra, selvfølgelig. Lassiefilmene må vi heller ikke glemme...

Jeg bliver dog nok nødt til at indrømme, at jeg ikke holder så meget af biografen som flertallet gør. Lydsiden er alt for høj, og jeg kan ikke sidde og strikke, mens jeg oplever filmen.
Det lyder useriøst, men jeg mener det faktisk... hjemmebiografen er en rigtig god opfindelse :-)

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Ja, ET var en legende, og jeg tror også, at jeg har set alle de film, hun var med i.

Jeg synes også, at hjemmebiografen er fin (selv om jeg ikke strikker... ;-) ) - men oplevelsen er ikke nær så intens. Det dér med at sidde i fuldstændigt mørke og bare leve ind i filmen; det har jeg svært ved derhjemme. Der er meget mere snak: "hvem var det nu lige, der kom dér"? Så skændes pipperne om aftenpinden. Så snakker min mor til katten. Så skal der tisses. Så skal vi liiige have en appelsin mere. OSV. ;-)

Gowings sagde ...

Når vi endelig får taget os sammen, når vi sidder derinde i mørket og når vi bagefter ryster mørket af os til rulleteksterne, så siger vi til hinanden, at der ikke må gå så lang tid til næste gang :)

Mia Folkmann sagde ...

Gowings: Ja, det er rigtigt. Og det gør der så... ;-)

Madame sagde ...

Tænk at have gratis biografbilletter, da man var ung - du var vel nok heldig, Mia :-) Jeg kan huske, at jeg også slugte alt, hvad der var værd at se - og gerne lidt mere. Det var hyggeligt at fejre fødselsdage med en tur i biografen ...
God søndag til dig, klem :)

Ditte sagde ...

Ja, hvad er det for noget, Mia. Jeg er heller ikke god til at komme i biografen mere. En (lang) overgang havde jeg gratis adgang (med ledsager) i den lokale biograf, fordi jeg havde kreeret biografens hjemmeside. Det hjalp en del på besøgsfrekvensen, men siden, ak.

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jeg var også meget populær som ung; det ku' jo være, at man kunne komme med i biografen... ;-)

Ditte: Jamen, det er da lidt underligt, at man ikke får taget sig sammen, når man ellers synes, det er så hyggeligt, ikke?! ;-)

Else Helene sagde ...

DET kan jeg huske .... At sin mor arbejdede der og at vi profitrede på det med mange biografturer ... Else Helene

Mia Folkmann sagde ...

Else Helene: Det var en stor fornøjelse - og et stort tab, da hun holdt op... :-) Hvor SÅ man mange film dengang; det kan jeg nu godt savne lidt!