torsdag den 17. marts 2011

Mine dage som pilletrillerDa jeg var ung, var der så meget, jeg ville være. Én af tingene var apotekerassistent - hvilket sikkert skyldes min interesse for medicin og den slags. Det blev nu som bekendt ikke til noget, men jeg var da i erhvervspraktik på et af Københavns ældste apoteker.

Det var noget af en oplevelse at komme "bag kulisserne", for her brugte man stadig - dengang for 40 år siden - mange af de gammeldags metoder. Jeg var med til at trille piller, afveje pulvere, røre pessar salve og fremstille hostesaft, der herefter blev hældt på flasker.

Vidste I, at apotekere i gamle dage blev kaldt for "pilletrillere"...? Det skyldtes netop, at de selv fremstillede medicinen dengang.

Men kan læse meget mere om den slags på Dansk Farmacihistorisk Fonds hjemmeside, hvor jeg har lånt billederne fra...

14 kommentarer:

Madame sagde ...

Det var spændende at læse, at du har været pilletriller, Mia - ja, mange af os har nok prøvet lidt af hvert, inden vi fandt vores rette hylde. Jeg var fx i Manpower i et års tid, på deres hovedkontor i København, hvor jeg var piccoline, men lavede alle typer kontorarbejde og regnskaber :-)

mette b sagde ...

Det var en herlig historie om din fortids fremtidsønsker. Skønt billede af pilletrilleren... gætter jeg på?
Klem

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jeg tror, at man har rigtig godt af at prøve en masse forskelligt af. Man lærer lidt hver gang, som kan bruges senere i livet. Jeg har i øvrigt også været ansat hos Manpower engang; men det var som vikar... :-)

Mette: Jeg havde mange fremtidsønsker dengang (det har jeg stadig - men nu er det bare på et andet plan... ;-) )

Nej, det er nu en pille-tæller! Meget snedig indretning... ;-)

Inge sagde ...

Ja pilletrillere.. hehe.. som om det var det eneste de lavede.. :-)
Jeg var i erhvervspraktik ved i en gammeldags matas butik, hvor jeg sad i kælderen og vejede nogle specielle bolsjer af i 100 gr. poser, jeg har fuldstændig fortrængt hvilken slags bolsjer det var.. :-) Jeg tror aldrig jeg har kedet mig så uendelig meget som de 14 dage i den forbandende kælder.

Mia Folkmann sagde ...

Inge: Jeg kan også godt huske kedsommelige timer i en mørk kælder (det var dér, jeg stod med hostesaften). Det var nok også dér, jeg fandt ud af, at jeg IKKE skulle være apotekerassistent... ;-)

Megan sagde ...

Pilletriller! Ja det er noget lidt andet, du er endt med og måske godt det samme? ;) Men det er sjovt hvilke drømme vi havde om karriere som barn. Mine var

Forfatter
Journalist
Detektiv
Dyrlæge

og så ville jeg også gerne have en boghandel fyldt til randen med bøger og spændende papir, kuglepenne og den slags! ;)

Jeg har været lidt på omveje, læst sprog og arbejdet med meget forskelligt indenfor turisme, marketing og salg, men jeg jo vender jo tilbage til det oprindelige med lidt modifikationer.

Mia Folkmann sagde ...

Megan: Ja, men det er alligevel sjovt, at de ønsker, man havde som barn, ofte er endt som interesser. Jeg er stadig meget interesseret i medicin; nu er det bare urter og aromaterapi i stedet for.

Jeg kan godt forstå, at du ville have en boghandel - det ville også være oplagt. I det hele taget tror jeg, at det er godt, at man prøver en masse ting af - især som forfatter har man god brug for de hele... ;-)

Pia sagde ...

Et anderledes spændende job :-)
Som lille pige ville jeg være frisør, eller "noget" på et kontor. Jeg elskede at lege kontor :-)
Da jeg skulle vælge vejen, vævede jeg mellem typograf og "noget med regnskab" Det blev regnskab. Men jeg har haft mange forskellige job før og samtidig med uddannelsen, og jeg har stadig to job :-)

Mia Folkmann sagde ...

Pia: Jeg elskede også at lege kontor, og jeg endte da også med at komme der. Jeg var advokatsekretær i mange år, før jeg blev så meget andet... ;-)

Michael sagde ...

Jeg var i praktik i en boghandel, hvilket dog ikke var den største oplevelse, jeg ryddede op og pakkede bøger ind til en bogklub, men din praktikplads lyder absolut mere spændende Mia, sjov med lidt nostalgiske tanker.
I kærlige tanker, god aften.

Mia Folkmann sagde ...

Michael: Oprydning og nedpakning er nok heller ikke det festligste; ellers vil jeg tro, at en boghandel kunne være et sjovt sted at være. Jeg var faktisk ansat som juleassistance i Magasins bogafdeling for blot et par år siden. Bare for at se, om jeg stadig ku' lide det... ;-)

Rigtig god aften til dig også...

Ditte sagde ...

Jeg tror det er rigtig sundt at komme om bag kulisserne og få snuset til forskellige ting. Selv har jeg også haft lyst til at beskæftige mig med mange fag, men pilletrilleri har nu ikke været en af dem. Men det er sjovt at du fik lov at opleve en nu svunden æra i apotekshistorien.

Ellen sagde ...

Tænk, at du ville være apoteksassistent - eller farmakonom, som det hedder i dag - du er lige som gået i en lidt anden retning... :-)
Jeg ville være noget med biologi og kemi. Blev det også, men skiftede totalt retning og tog en anden uddannelse for godt 15 år siden. Det er nok sundt at skifte lidt, hvis det ellers kan lade sig gøre.
'Pilletriller', hehe - piller er runde - som på dit billede - tabletter er flade, men det lærte du sikkert som praktikant?

Mia Folkmann sagde ...

Ditte: Man kan lære en masse af alle ting, og selv om det føles som "spild" nogle gange, så viser det sig tit senere, at det faktisk kan bruges til noget...;-)

Ellen: Ja, men alligevel ikke helt. Jeg har skrevet en masse artikler om helse og elsker at lære om medicinske urter og den slags. Så interessen er der stadig, bare på en anden måde. Jo, jeg kan godt huske, at tabletterne blev presset på en pressemaskine; den fik jeg bare ikke lov til at bruge... ;)