tirsdag den 24. maj 2011

Ferie før og nu...

Måske skal man snart sidde her igen?


Jeg er begyndt at pønse på ferie - endda med min rare mand denne gang. Mere om det senere. Men ferieplanerne fik mig til at tænke på dengang, hvor det krævede lang tids forberedelse at tage afsted...

Da jeg var barn, lejede vi altid sommerhuse - enten i Jylland, hvis min lystfiskeronkel Jack skulle med, eller på Samsø, hvis han ikke skulle.

I god tid før ferien begyndte mine forældre at pakke de ting, vi skulle bruge. Jeg husker tydeligt de udførlige huskesedler, der lå fremme på bordet, og de store, gammeldags kufferter, der blev proppet til bristepunktet. Men mest af alt husker jeg den enorme vadsæk, der blev fyldt med vores sengetøj, for den slags hørte ikke med i et udlejningshus dengang.

Sækken var på højde med min høje far; altså næsten et par meter. Den var også ret omfangsrig, og den blev derfor særdeles tung, når den var fyldt. Det var nemlig ikke kun dyner, der kom heri, men også gummistøvler, tykke trøjer, ekstra tæpper og hvad ved jeg - og til sidst fik min far med stort møje og besvær bakset den solide hængelås igennem metalringene foroven.

Men det var ikke gjort med det. Med hiv og sving fik min far løftet sækken op på ryggen, så han kunne slæbe den ned af trapperne fra 4. sal. Vel nede blev sækken anbragt på cyklen (ALT blev transporteret på den stakkels cykel; vi havde sandelig ikke bil i vores familie) - og trukket hele vejen fra Frederiksberg til Vanløse, hvor den blev indleveret som godsforsendelse. Jeg gik som regel med og støttede, men det gjorde nok næppe den store forskel...

Bagefter var det de store kufferters tur, og de blev også transporteret til Vanløse på cykel, hvor også cyklerne blev indleveret, for de skulle selvfølgelig med på ferie. Jeg elskede Vanløse station, for det føltes næsten, som om ferien begyndte dér. Sådan tror jeg også min far havde det - og mon ikke også han trængte til ferie oven på den omgang?

Forhåbentlig kunne han abstrahere fra, at bagagen jo skulle hentes i den modsatte ende, OG at han skulle hele turen igennem igen i omvendt rækkefølge efter ferien... :-)

9 kommentarer:

Ditte sagde ...

Ak ja, nogle gange glemmer vi, hvor utroligt let livet er blevet på mange områder... og hvor forkælede vi er. Til gengæld har vi fået alverdens livstilssygdomme fordi vi rører os for lidt. Men det lyder nu dejligt med nye ferieplaner ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Ditte: Ja, det er meget sundt at tænke lidt tilbage en gang i mellem. Mmmmmm... ferieplaner er en herlig ting... ;-)

Ellen sagde ...

Holddaop - det krævede sandelig en god fysik at holde ferie :-)
Det er ikke så underligt, at du husker din barndoms ferier, når de startede på denne måde - men helt ærligt ønsker du vel ikke at vende tilbage til dem, men nøjes med at sige til dig selv, at det var utroligt spændende... dengang? :-)
Er det UK, der står på årets ferieplan?

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Nej, jeg tror ærlig talt ikke, at jeg orkede at slæbe sådan en sæk ned fra fjerde... Hvor KUNNE du gætte det? Det med UK... ;-)

Madame sagde ...

Pyha, sikke en masse forberedelse på ferien - I kunne da nå at glæde jer rigtig meget :-) Ja, det var en sandelig anden tid!
Jeg kan huske, min far har fortalt, at da de flyttede til Holte i 1928, blev deres habengut læsset på en hestevogn - I var heldige at have cykler og tog ;)

REJEN sagde ...

Ja tingene er unægteligt blevet lidt lettere, men dejligt minde at have at tænke tilbage på...;-D

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Helt klar en forbedring, og så var hestekræfterne jo gratis... Hvis du vidste, hvad min far kørte med på cykel! Jeg har hørt historier om en sofa, der blev transporteret fra Amager til Frederiksberg... ;-)

Rejen: Ja, det var et dejligt minde, der lige pludselig "poppede" op. Sådan som minder nu gør... ;-)

Megan sagde ...

Så kom jeg forbi. Dejlig kop te! ;)

Hold da helt op, med alle de forberedelser skulle man da virkelig være sikker på, at man nu også ville på ferie! :) Dejlig historie fra en svunden tid.

Håber du og manden din også snart kommer på ferie.

Ha' en god aften. Knus.

Mia Folkmann sagde ...

Megan: Hvor hyggeligt at se dig! Du har helt ret - jeg forstår egentlig heller ikke, at man orkede... Men sådan var det bare! Jeg håber (og tror på), at vi snart kommer på ferie sammen. Det er sandelig på tide... ;-)

Go' aften til dig også...