fredag den 6. maj 2011

Glæden ved vinyl


Herovre er en ny generation begyndt at opdage glæden ved LP-plader. I visse butikker er der faktisk et rigtigt stort udvalg af musik på vinyl, og selv Lady Gaga er udkommet på LP.

Samlere står i kø uden for butikker, der sælger ud af begrænsede oplag, og salget af vinylplader er generelt gået op med fem procent. Samtidig er salget af Cd'erne faldet.

Jeg ved ikke, hvad den voksende interesse skyldes - måske er det ren nostalgi? Men det var nu alligevel godt, at jeg ikke faldt for fristelsen til at kassere mine gode, gamle LP-plader... ;-)

17 kommentarer:

Madame sagde ...

Ja, mon ikke, det er nostalgi? Jeg har også gemt alle mine lp'er - men det er nu nemmere at sætte en cd på :-)
Håber du har haft en dejlig dag, Mia!

Megan sagde ...

Hvor er det pudsigt. Jeg har en hel kasse fuld af gamle vinylplader over i laden. Selvom jeg måske aldrig kommer til at høre dem igen, så er det nostalgi og jeg sælger dem ikke! :)

Ha' en flot aften. Her har vi endelig fået godt vejr igen og maj viser sig fra sin bedste side (den med sol og sommer).

Knus

REJEN sagde ...

Min søn er en af dem der er begyndt at samle på vinyl-plader...;-D

Kirsten sagde ...

Jeg kunne aldrig drømme om at smide mine LP'er ud. Det er da nærmest blasfemi. Vi har nok små 400 stk, de står fremme og bliver somme tider - indrømmet sjældent - sat på. Men nok til at jeg har ofret en ny pickup til grammofonen.

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jeg har taget min gamle radio med pladespiller med herover, men jeg har endnu ikke nænnet at stille den ned i stuen. Jeg tror ikke, at mine LP'er overlever de forskellige lejere og deres party'ing... ;-)

Megan: Ja, jeg har hørt fra min rare mand, at vejret endelig er vendt derhjemme. Her er det nærmest lummert nu...


Reje: Det er åbenbart ikke helt så sjovt at downloade - eller også er det bare hver ting til sin tid... ;-)

Kirsten: 400 stk.! Det var da ellers imponerende - så mange har jeg ikke. Men dem, jeg har, er gode, så de kan sagtens tåle at blive hørt... :-)

Michael sagde ...

Kan du linolium? Nej, hjemme ved os har vinyl.
Spøg til side Mia, jeg har langt om længe overgivet mig til harddisken, det er altså nemmere, men jeg er overbevist om at det er lyden de nostalgiske går efter, om de har noget at have det i ved jeg ikke, jeg husker ihvertfald tydeligt den støj pickuppen lavede når den bevægede sig henover vinylen.
I kærlige tanker, god weekend.

Sussi / Sussinghurst sagde ...

vi har også vores endnu, men grammofonen står nu afmonteret i et skab, så vi kan ikke bare sådan lige sætte en plade på.

Kirsten sagde ...

Mange af mine LP'er er faktisk købt i London, da jeg arbejde der som handicap-hjælper et par måneder for maaaange år siden.
Andre af dem er faktisk "reddet" fra nogle venner, der ville smide dem på lossepladsen!

Farmer sagde ...

Jeg har også en god meter plader herovre på reolen og min B&O fra 1977 på reolen under. Tager ofte et cover frem og nyder det.

Man mistede efter min mening et kunsterisk medie, da coveret forsvandt.

Elton John-coveret på billedet er et godt eksempel.
Hans Captain Fantastic er nok et endnu bedre.
Pink Floyd-covers har deres helt eget univers.
Ville Sgt. Pepper være det samme uden persongalleri-coveret?
Hvad med Hendrix' Electric Ladyland uden cover?

Forståeligt og glædeligt, hvis der kan findes en form, hvor coveret som kunstart igen fik muligheder.

Mia Folkmann sagde ...

Michael: He he, jeg husker også de små skrat i baggrunden, selv om jeg nu passede meget på mine plader. Den lyd hører nok med til nostalgien... God weekend til dig også... ;-)

Sussi: Nej, min er så også afmonteret lige nu, men den virker stadig fint, så den kommer frem en dag... ;-)

Kirsten: Jeg tror også, at mange af mine blev købt i London engang. Jeg var ellers begyndt at sælge ud af dem, fordi jeg ville rydde op derhjemme, men jeg fortrød. Heldigvis. ;-)

Farmer: Jeg er helt enig i, at det var et kunstnerisk medie. Sgt. Pepper var én af dem, jeg elskede at sidde og kigge på - det var så skønt lavet. Nogle af de gamle LP-omslag er kommet på en CD-udgave, men alene størrelsen gør, at det ikke er HELT det samme... ;-)

Gowings sagde ...

Farmer ovenover har fat i en vigtig pointe.

Og så er der lyden Mia, lyden. Det er rigtigt at man kunne høre nålestøj, men - you'd be surprised! En vinylplade der har fået lov at stå og samle sig har en dynamik der er helt uovertruffen. Sevfølgelig afhængig af gengivelsesudstyret.

Flere seriøse musikbiblioteker, også herhjemme, havde den regel, at en LP kun måtte afspilles en gang om ugen, netop for at sikre dynamikken.

Mia Folkmann sagde ...

Gowings: Man bliver altså utroligt klog af at være beboer i Blogland!! Og jeg vil glæde mig til at høre mine plader, for de har stået og samlet sig i adskillige år... ;-)

Egentlig undrer det mig lidt, at jeg stadig kan lide de fleste af mine plader. Betyder det, at jeg ikke har ændret mig nævneværdigt, siden jeg var tyve? Eller var jeg frygtelig gammeldags dengang?? Jeg foretrækker nok at leve i lykkelig uvidenhed... ;-)

HaarogHaar sagde ...

Vinyl-formatet har også rigtig vundet indpas i DK igen – især i det københavnske. Forståeligt i mine øjne, for hvor er det altså bare et helt unikt og skønt format!! :)

Cover, lyd, osv. – men også den helt unikke fornemmelse af at tage en skive ud – imens man værner om den, og forsøger på ikke at sætte fingre på den – sætte den på, og så virkelig nyde en hel skive ud i et. På cd'en og harddisken kan vi jo nok have en tendens til at få trykket på ">>" lidt for ofte..

Men okay, alting til hver sin tid naturligvis :)

Mia Folkmann sagde ...

HaarogHaar: Ja, og bortset fra den gode og unikke fornemmelse, så kan jeg også huske, at jeg i sin tid havde en lang smal liste med kant på, så jeg kunne stille LP'er med særligt flotte covers op til pynt. Det virker ikke helt så godt med CD'ere... ;-)

Rick Hansen sagde ...

Hej med jer, jeg har lige en kommentar, hvis nogen ser dette?

Jeg har i dag kontaktet DR med henblik på, at få lavet en temaaften på DR2 der netop drejer sig om, hvorfor vi er så mange, der stadig hæger så meget om LP plader.

Mit synspunkt er, at de har en meget bedre lyd, et flot cover og h´vor man kan læse teksterne uden at skulle bruge lup.

Det er jo også meget hyggeligere at sætte en god plade og høre den knitren der er er i rillerne.

For mig er det ligesom at tænde op i brændeovnen og høre og mærke varmen!!

Mia Folkmann sagde ...

Rick Hansen: Ja, et flot cover betyder meget - jeg stillede altid mine LP plader op på en hylde; sådan 5-6 stykker ved siden af hinanden til pynt. Men ellers er der nok også meget nostalgi forbundet med dem - det er der i hvert fald for mit vedkommende. Ja, det er lidt ligesom at tænde op i brændeovnen... ;-)

Anonym sagde ...

mentioned many people reimburse the lending products before its due and even without the need of charges
A top personal debt nonprofit can expect may be families looking towards these individuals intended for support in excess of payday advance debts to help you increase that. credit card debt charitable states that available manipulate your quickly, great appeal to personal loans this year. The particular charity states that a couple of years backwards numerous shoppers using them was basically unimportant.
dowiedz się więcej
kredyt gotówkowy bez zaświadczeń
prywatne pożyczki legionowo
szybka pożyczka
pożyczka na dowód

http://pozyczkanadowod24.com.pl
http://pozyczki-prwatne.org.pl
http://pozyczki-prwatne.org.pl