torsdag den 31. januar 2013

Rød leverpostej og pebermyntestænger

Det er nu ikke mig på billedet... men det ligner butikken fra dengang
I går sad jeg og skrev, da jeg pludselig fik lyst til en pebermyntestang! Sådan en lille fin én med chokoladeovertræk og bølger på. Den kostede 35 øre, da jeg sidst købte den - og jeg kan smage den endnu! Hvorfor laver man ikke sådan nogle længere?

Det samme med leverpostej i røde dåser fra købmanden rundt om hjørnet. De smagte himmelsk; hver gang vi skulle forkæle os selv med noget ekstra lækkert, så købte vi den - men den kan man heller ikke få mere.

Det er lidt mærkeligt, at man kan huske en duft eller en smag så lang tid efter - for der er altså gået .... næsten et halvt århundrede...

En skræmmende tanke... ;-)

13 kommentarer:

Madame sagde ...

Ja, kender det - dog ikke lige med pebermyntestangen og leverpostejen - men at man kan huske en smag fra sin barndom. Jeg mindes et smørepålæg lavet af chokolade, der hed Cremolade ...
Det var en katastrofe, da det ikke blev produceret mere!

Lene sagde ...

Jeg kan ikke huske pebermyntestangen, men smagen af lakridsstangen, som blev rullet sammen inde i låget på en mælkekapsel og så slikkede man på den dagen lang :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Vi har nok alle et eller andet, der huskes bedre end andet. Cremolade kan jeg slet ikke mindes, selv om det også må have været fra den tid... :-)

Lene: Ti hi, ja man var meget sparsommelig med slikrationerne dengang. Nok lidt sundere end i dag, hvor der helst skal halve kilo til... ;-)

Sussi.Sussinghurst sagde ...

Tjaaa - jeg savner konsistensen og smagen af de røde og gule sodavandsis fra 50-60'erne ----- de var sikkert fuld af giftige farvestoffer og smagsstoffer, men hvor smagte de dog godt ---- jeg kan genkalde smagen lige her på min tunge.

Lavendel sagde ...

Uhm ja - salmiakstænger....har faktisk nogle gamle mæklekapsler, så måske...

Rejen sagde ...

Kender godt det man kan få lyst til noget fra barndommen som ikke fåes mere, vi kunne købe zebrastænger hos købmanden, de smagte af lakrids, uhmmm..;-D

Fruen i Midten sagde ...

Min mormor havde juice på dåse, da jeg var barn. Det smagte fantastisk (måske fordi vi ikke fik juice til dagligt?), men det kan man vist heller ikke få mere.

Lugten fra den lokale købmand var ret speciel. Der lugtede nemlig ret gennemtrængende af kattetis! Tænk, at folk ville handle hos ham. Det var ikke gået idag.

Ellen sagde ...

Hehe, hvor meget af det er mon nostalgi og dejlige minder, end det reelt er smagen?
Jeg kender det skam udmærket fra mig selv og 'lider' bestemt under visse minder, det er ikke det ... men jeg har sådan et godt eksempel fra John, der i årevis talte om den rigtig gode, gammeldags budding, hans mor lavede.
Da jeg lavede sådan en til ham, påstod han, at det godt nok var den smag, han huskede - men det var jo slet ikke det samme her 50 år senere, da det kom til stykket.
See what I mean? :-)

Stegemüller sagde ...

Smag og minder hører på en eller anden måde sammen. Jeg mindes nogle hindbærbolsjer, som vi købte hos 'slikmutter', de kostede en øre stykket, men de var heller ikke ret store.

Gowings sagde ...

Verden er af lave, Mia. Alt hvad der er godt er væk :)

Selv røg jeg lige tilbage til Gowings 5 år ved duften af gammeldags Imperial Leather håndsæbe. Så, som du kan regne ud, sker det ikke så ofte, som det har gjort, nu når der er sæbedispensere overalt.

Mia Folkmann sagde ...

Sussi: Åh ja, de var gode. Og jeg husker også noget sodavandspulver, som vi havde for vane at sutte i os ufortyndet. Det har nok heller ikke været sundt...

Lavendel: Den med mælkekapslerne kan jeg ikke huske, men det lyder godt... ;-)

Reje: Ja, dem kan jeg også huske - det er sjovt, som en smag kan blive hængende hele livet... :-)

Fruen i Midten: Det lyder da ikke så rart med kattetis... ;-) Måske holdt han kat for at holde musene væk? Det kunne der vel være en idé i... ;-)

Ellen: Du kan meget vel have ret i, at minderne om smagen forstærkes af minderne som sådan. Men der er nogle få ting (som pebermyntestængerne og den røde leverpostej) der står særligt skarpt frem, og det kan ikke KUN skyldes hyggestunderne. :-)

Stegemüller: Ja, smag og minder hører nok sammen; jeg kan huske ismejeriets "dukkebolsjer" - de smagte så godt og var ikke ret dyre - for de var også meget små...

Gowings: Jeg forstår, hvad du mener. Jeg har det på samme måde med Maja sæbe, fordi min mor arbejdede i et parfumeri, der duftede af den. I England støder jeg somme tider på begge dele i de gammeldags butikker, for de laver dem stadig. Se bare her: http://www.imperialleather.co.uk/products/bar-soap/bar-soap

Gowings sagde ...

(...for at det ikke skal være løgn har jeg en pakke med 6 stk. liggende. Gad vide hvor længe et sæbestykke kan holde?...)

Mia Folkmann sagde ...

Gowings: Hi hi, jeg tror, at de kan holde meget længe. Hvis du altså ikke har besøg af mus... (det havde jeg på et tidspunkt, og den åd en hel kasse med gæstesæber... puh, det kan da ikke have været rart...)