mandag den 4. februar 2013

Lærenemme chimpanser

Universitetet i Kent har netop offentliggjort en undersøgelse af en gruppe chimpanser:

Chimpanserne blev forsynet med væghængte kasser med juice, som man kunne drikke fra via et lille hul og et sugerør. Man observerede, at den ene gruppe chimpanser brugte sugerøret som en pind, som de dyppede i juicen og bagefter suttede på, mens andre sugede juicen op direkte gennem sugerøret.

Skønt begge teknikker krævede motoriske færdigheder, var det naturligvis mest effektivt at drikke gennem sugerøret.

Når de "dyppende" chimpanser så de andre chimpanser drikke direkte med sugerøret, gik de alle over til at bruge samme teknik.

Med undersøgelsen ønsker man at vise, at lærenemhed ikke kun er forbeholdt mennesker, og at social indlæring er en effektiv måde at erhverve lærdom på.

Tænkte det nok... ;-)

Foto: Photomatt28

2 kommentarer:

Madame sagde ...

Det var spændende at læse - ja, lærenemhed ikke kun er forbeholdt mennesker. Det minder mig om Sofus, der nu med lynets hast samler sin tørkost op af den nye madskål formet som en labyrint, noget der tog ham en evighed de første dage :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Hvor sjovt med Sofus og labyrinten; det er altid godt at give sine dyr udfordringer. Jeg køber også tit trælegetøj med mad i til mine parakitter, og de bruger meget lang tid på at finde ud af, hvordan katten man kommer til maden. Men pludselig lykkes det... ;-)