lørdag den 6. april 2013

Myrer og tuer på marken

I år er den ene mark foran Hollymount fyldt med tuer. Det ligner egentlig ikke myreturer, men nærmere at en stor underjordisk kæmpe har slået med en knytnæve på jorden nedefra.

Men det er myretuer, og det har undret mig, at de kun er på den ene mark. Men det er egentlig ikke så underligt alligevel, når man tænker over det.

For denne ene mark er gammel og har aldrig været pløjet igennem. Her har min gamle nabo haft sine får i årevis, og nu, hvor han er holdt op med det på grund af alder, bliver tuerne ikke trampet så meget ned.

Den store mark bagved bliver pløjet med mellemrum, så den er ikke interessant for myrer. Min have får slået græs med jævne mellemrum, så det er heller ikke lykken. Den lille mark foran huset... er åbenbart bare ikke interessant. Måske er den ikke fugtig nok?!

De små gule engmyrer lever underjordisk, så man ser ikke meget til dem, og myrerne holder bladlus, som vi andre holder køer. Bladlusene bliver "malket" for honningdug, og med mellemrum bliver de flyttet til områder, hvor bladlusenes fødemuligheder er bedre. På den måde har de to dyrearter stor gavn af hinanden - det er da fascinerende!

Men vi har også flere par fastboende grønne flagspætter, og jeg kan forestille mig, at de har gavn af engmyrerne. Sådan er det jo...

Foto: Island 2000 Trust Conservation

10 kommentarer:

Madame sagde ...

Det er spændende, når dyrearter har glæde af hinanden i en symbiose - smart at holde bladlus for at få honningdug :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Ja, det er da spændende. Og om vinteren, når det er rigtig koldt, samles de alle for at holde varmen bedre. Smarte små dyr... :-)

Stegemüller sagde ...

Det bliver sørme da ikke nemt at få den mark slået med en plæneklipper?

Benedicte sagde ...

De har det sikkert rigtig godt der på marken.

Vi har gennem flere år haft en skovmyretue i baghaven, men den er efterhånden blevet et problem, for de vandrer overalt i haven og de bider ret pænt til. Det er ikke så sjovt nu, hvor vi har et lille barnebarn rendende derude.

I vinter har vi gjort kort proces, gravet et par skovlfulde væk hver dag og serveret dem for hønsene. Sådan er 'naturen' også... og æggene smager dejligt :-)

Mia Folkmann sagde ...

Stegemüller: Jeg tror, at jeg vil afholde mig fra at prøve. Der er omkring 25000 m2.... ;-)

Ditte: Jeg tror, at de hygger sig, og de generer jo ikke mig, så det skal de bare ha' lov til. Jeg har til gengæld glæden af de grønne spætter. De er bare så sjove at se på... :-)

Per Teilmann sagde ...

Grønne flagspætter?? Kanskesens grønspætter ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Per: Jeg har før fortalt om kampen med at fotografere grønspætterne - http://miafolkmann.blogspot.dk/2012/07/frkke-sptter.html - det er desværre ikke lykkedes mig endnu... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Per: Ah, nu ser jeg, hvad du mener. Nej, selvfølgelig er det ikke flagspætter - det er en tyrkfjel... ;-)

Inge sagde ...

Det ser sjovt ud med de grønne tuer, i skoven i Sverige har vi også en del myretuer, de er bare brune og dækket af grannåle o.lign.

Mia Folkmann sagde ...

Inge: Jeg fik ikke taget et billede af hele marken - det lignede ellers et månelandskab, og det ser ret underligt ud. Der er så mange myrearter, og jeg vil tro, at du blandt andet har de store skovmyrer, som er utroligt fascinerende, men ikke helt så fredsommelige som mine engmyrer...?! ;-)