lørdag den 18. maj 2013

Bogorm og læsehest

Jeg har altid læst bøger, men nogle af dem står mere tydeligt i min hukommelse end andre. En af grundene er nok, at jeg ved visse lejligheder virkelig fordybede mig i læsningen.

Jeg kan huske, da jeg var seksten, og min veninde skulle læse til eksamen. Hun ville gerne være i sine forældres sommerhus, hvor hun kunne koncentrere sig om studierne, men da hun ikke turde være alene, bad hun mig om at holde hende med selskab.

Så jeg kørte op til Jægerspris på min Puch Maxi, medbringende en taske med weekendtøj og en tyk bog - og de følgende tre dage læste jeg Exodus af Leon Uris - kun afbrudt af rugbrødsmadder ved køkkenbordet og traveture i Nordskoven.

Andre bøger læste jeg sammen med min kusine, der også studerede, og jeg kan huske det forår, hvor jeg i dagevis sad sammen med hende i parken og læste Offer for en Samler, Fluernes Herre, Mus og Mænd, Manden med Pilefløjterne og Anne Franks Dagbog. Alle hver på sin måde gribende fortællinger, som gjorde dybt indtryk på mig, og som jeg stadig husker ganske tydeligt, selvom det er så længe siden.

Efter mange år med sporadisk læsning, er jeg ved at genfinde den intense læseglæde igen. Aften efter aften forsvinder jeg ind i bøgernes verden, og mens nogle af fortællingerne er ganske "letbenede", er andre lidt mere dybsindige.

Uanset genren er det ren og skær fornøjelse, og jeg ser frem til mange aftener i godt selskab - mine reoler er fyldt med interessante, spændende, søde, sjove og underholdende ord, der bare venter på at blive læst...

Foto: Florin Gorgan

8 kommentarer:

Rasmine sagde ...

Vil det sige, at også dine reoler indeholder endnu ulæste bøger, eller er det alt sammen genopdagelser? Jeg har selv gjort et par reolfund i den senere tid :-)


Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Der er rigtig mange ulæste bøger. Bøger, som jeg har fundet under boghandlerbesøg i England og endnu ikke fået læst. Men også genopdagelser. Det sidste er såmænd lige så godt som det første... ;-)

Megan sagde ...

Åh ja, der findes ikke noget bedre! Og ved du hvad, faktisk er det utrolig hyggeligt at læse sammen med andre. Sidde sammen med hver sin bog og sukke over ord og historier. Dele lidt, måske, men være sammen uden at sige noget.

For læsningen bliver alligevel en fælles oplevelse og stemningen bliver helt speciel! :)

God Pinse! Jeg håber også at få lejlighed til at læse lidt i en bog eller to!

Madame sagde ...

Sikke et dejligt minde at have om dine tre dage med Exodus! Og skønt at du er ved at genfinde den intense læseglæde igen. Jeg er selv ved at læse Profeterne i Evighedsfjorden af Kim Leine og er helt væk :-)

Mia Folkmann sagde ...

Megan: Ja, du har ret - det er så hyggeligt at være sammen og alligevel hver for sig. Det gælder i øvrigt så mange ting, synes jeg. God pinse - jeg er næsten færdig med én bog og skal i gang med den næste i løbet af aftenen. Ren luksus: Hvad skal man nu vælge... hmmmm... :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Det er så sjovt med de "bogminder". Jeg har mange flere - og mange af mine bøger er på den måde forbundet til et sted. Profeterne i Evighedsfjorden lyder vældig god - og den er den nok også, når du sådan kan blive helt væk... ;-)

Susanne sagde ...

Jeg læste rigtig meget som teenager og ung, men med børnenes ankomst blev der trykket på pause, og der er jeg vidst endnu. Jeg vil egentlig gerne, men det bliver bare til så lidt. Måske en dag...

Mia Folkmann sagde ...

Susanne: Sådan har jeg også haft det (dog ikke på grund af børn - men så er der så meget andet...). Det er ikke helt det samme at læse to sider, før man falder i søvn; man når ikke at leve sig ind i historien, og det er det, der er så givende... :-)