torsdag den 30. oktober 2014

Til minde

Den 11. dag i den 11. måned klokken 11 stopper millioner af mennesker i Storbritannien op og holder to minutters stilhed for at mindes de faldne i krigene. Under 1. verdenskrig indgik man nemlig præcis på det tidspunkt den endelige våbenhvile, der førte til fred.
Over hele landet afholdes mindehøjtideligheder; både firmaer og private lægger blomster og kranse ved mindestatuerne, og mange bærer en rød valmue på tøjet. De røde papirblomster sælges fra slutningen af oktober og frem til den 11. november, og det indsamlede beløb går til krigsveteranerne og deres familier.
De røde valmuer har en særlig historie: Nogle af de værste kampe under 1. verdenskrig blev udkæmpet i Flandern, og de smukke marker blev efterhånden forvandlet til én stor mudderpøl. Alt blev bombet i stykker og trampet ned. Men midt i al elendigheden og ødelæggelsen voksede valmuerne frem i tusindvis, og de sarte – og dog så seje – blomster har siden da været symbolet på håb og båret til minde.
They shall grow not old, as we that are left grow old:
Age shall not weary them, nor the years condemn.
At the going down of the sun and in the morning
We will remember them.
Laurence Binyons


Den lille strikkede valmue på billedet købte jeg ved den lokale indsamling i Pembridge...

5 kommentarer:

Fruen i Midten sagde ...

Åh ja, det er en dag, der ikke fylder meget i danskernes bevidsthed. Valmuen er et fint symbol, og hvis jeg lige vinder i Lotto her de næste dage, så suser jeg altså over og ser den keramik-valmue-udsmykning omkring Tower i London, som ser så fantastisk ud på billeder :-)

Miri Vandre blandt ege sagde ...

Snøft- dér blev jeg helt rørt. Tak for at fortælle og dele den historie, som jeg synes er smuk, for vi må aldrig glemme !

Mia Folkmann sagde ...

Fruen i Midten: Man kan købe de små valmuer ved Tower; det indsamlede beløb går også til veteranerne... :-)

Miri: Nej, vi må aldrig glemme...!

Rasmine sagde ...

Tænk, det vidste jeg godt! Grunden: En af Dorothy L. Sayers' historier foregår på Armistice Day, så man kan også lære noget af at læse krimier ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Man kan lære rigtig meget af at læse krimier... og Anders And... ;-)