mandag den 22. december 2014

Når der går et lys op for én...

Jeg har altid haft levende lys på mit juletræ. I begyndelsen brugte jeg de gammeldags lyseholdere af mørkegrønt metal, og senere - fordi vi fik dem forærende - de fine forgyldte Georg Jensen stager.

jeg har aldrig så meget som overvejet at have elektriske lys på træet. Men ganske langsomt blev jeg omvendt. Først i England, hvor man stort set altid bruger de elektriske, og senest i Brugge, hvor fordelene for alvor slog sig fast.

For de rette små lys med varmt, gyldent skær - IKKE dem, der blinker, og slet ikke dem, der har forskellige farver - kan fremhæve julepynten på allerbedste vis.

Fordelen er også, at man kan lade træet være tændt hele dagen, om man vil - uden at bekymre sig om brandfare og uden at skulle skifte tyve små julelys hvert tyvende minut.

Billedet her er fra vores seneste Bed and Breakfast i Brugge, hvor træet stod og hyggede i den stue, hvor vi spiste morgenmad. 

10 kommentarer:

Miri Vandre blandt ege sagde ...

Jeg er nok som du var, at levende lys hører sig til :) Men i år ville jeg få mere ro, hvis lysene var dem der hang i en ledning- juletræ, levende lys og 2 katte..... ?!!
:)

Moster Tulle sagde ...


Vi har vist nok den fulde samling af Georg Jensens lysholdere, men med først børn, så hunde overtog de elektriske ret hurtigt, men der er noget smukt og meget fantastisk ved de rigtige lys, så de øverste grene har stadig lysholdere med lys på, som vi tænder juleaften. Resten af træet har lyskæde

Fruen i Midten sagde ...

Indtil videre holder vi os til stearinglys - selv om jeg sagtens kan se alle fordelene ved elektriske kæder :-)

Mia Folkmann sagde ...

Miri: Uha ja, og så katte i "lømmelalderen"... ti hi. Det ville nok være klogt med en spand vand lige i nærheden (ikke til kattene altså, men for en sikkerheds skyld) ;-)

Moster Tulle: De er så smukke, de lyseholdere, og levende lys er det helt rigtige - men jeg glæder mig nu alligevel lidt over, at jeg kan have træet tændt hele julen... :-)

Fruen i Midten: Sådan har jeg også haft det altid - men nu er tiden inde... ;-)

Rasmine sagde ...

Jeg har også en masse af de der lyseholdere fra Georg Jensen - og tør ikke bruge dem til trods for, at der hverken kommer børn eller katte eller andre utilregnelige væsener i nærheden af mit juletræ. Spørgsmålet er, om vi ikke generelt er blevet så overforsigtige på grunde af alle advarslerne, at vi ikke tør feste rigtigt. Jeg ved jo godt, at der kan gå ild i sådan et træ, men det hørte trods alt til sjældenhederne selv dengang, da man ikke kendte til andet end levende lys på træet i private hjem. Jeg synes egentlig, at det er rigtig trist med al den forsigtighed, og at man i det mindste burde begrænse den til at have effektive slukkemidler ved hånden, men så langt er jeg ikke kommet endnu.

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Min far lærte mig altid at have en spand vand stående nær juletræet - og det har jeg så altid haft. Så det ER nu ikke så meget forsigtighed, der spiller ind.

Jeg synes egentlig, at de småbitte elektriske lys er ganske søde, og jeg synes om, at jeg kan have lys i træet hele dagen i en ellers ret mørk stue. OG at jeg kan gå fra det, når jeg skal ud og hente småkager og sårn... ;-)

Pia sagde ...

Jeg sværmer også for levende lys. Der har altid kunnet lade sig gøre mellem små børn, hinde og katte. Vi har dog i nogle år efter at ungerne flyttede hjemmefra, haft et stort kunstigt træ med lyskæder, som har kunne stå tændt hele dagen, også når vi har forladt hjemmet. Det træ røg ud for et par år siden. Så ingen lyskæder her, bortser fra i haven :-)

Mia Folkmann sagde ...

Pia: Levende lys er bestemt også det allersmukkeste. Men det træ, der stod på vores hotel i Brugge, havde ganske små lys, der faktisk fik alt til at se så fint ud. Så det var det, der fik mig "omvendt". ;-)

Lene sagde ...

Hos os har vi taget begge vores traditioner med os. Vi har levende lys i hele træet juleaften og bagefter tænder vi de elektriske lys, som så lyser for os resten af julen frem til Helligtrekonger. Jeg nyder så meget de elektriske lys, som jeg ikke var vant til :-)

folehave's univers sagde ...

Mia, jeg kaster mig også ud i de elektriske i år. Har altid svoret til de levende, men som du siger, der skal skiftes hele tiden og man må IKKE glemme dem. Så i år bliver det el drevne. Ligeledes er der to små kravle unger her også.Vi får se om jeg kan leve med dem.
Glædelig jul