onsdag den 19. juli 2017

Den største fryd

Vi har nok alle sammen et eller andet, som virkelig fryder os helt ud i tæerne. Det kan være smagen af de allerførste jordbær eller duften af en nyligt udsprunget rose… eller af nybagt brød. Det er i hvert fald på en eller anden måde altid noget, som tiltaler sanserne.

For mig er det også de ting, men først og fremmest er det lindetræer i juli. Jeg ved ikke noget bedre end den bedøvende duft fra lindeblomsterne og lyden af summende bier, der indsamler pollen.

Somme tider har jeg gået tur under et lindetræ uden at tænke nærmere over det, og pludselig har jeg opfanget den søde honningduft. Andre gange har jeg besøgt en have i blomstringstiden, og jeg er endt med at sidde i små evigheder på en bænk, mens jeg har nydt naturens egen summemusik med duftakkompagnement.

Lindetræer findes naturligt i Denmark og var engang udbredt overalt, men en overgang blev de udnyttet så voldsomt, at de næsten forsvandt. Der er dog stadig lindetræer i parker, haver og naturlige skove… og selvfølgelig de steder, hvor der endnu findes en vaskeægte Linde Allé.

I gamle dage plantede man tit ét eller flere lindetræer i byerne, for det gav dejligt skygge om sommeren, og det var hyggeligt at samles på en plads neden under det. Men ellers er det et træ, der har en vis volumen, så det er ikke egnet til småhaver. Lindetræet bliver både meget gammelt og meget højt – et velvoksent træ kan nå de 30 meter. 

Der findes flere slags lindetræer, men det træ, der vokser vildt i skovene, er småbladet lind. Linden bliver også kaldt kærlighedens træ på grund af de hjerteformede blade – og for glædens træ. Det sidste kan jeg kun være helt enig i…

fra min bog SKØNNE DAGE

6 kommentarer:

Nana sagde ...

Hørt! Duften af blomstrende lind er noget af det allerbedste der findes :-)

Mia Folkmann sagde ...

Nana: Jaaaa... og det er lige nu, så det gælder bare om at nyde det, mens det er der :-)

Fruen i Midten sagde ...

Jeg tror, der er for få lindetræer i mit univers. Det var faktisk først sidste år i sommerferien - i bunden af Bayern - at jeg for alvor oplevede blomstrende, duftende og summende lindetræer. Og du har ret; det er virkelig en fin fornemmelse at gå eller sidde under dem :-)

Mia Folkmann sagde ...

Fruen i Midten: Tænk at du skulle helt til Bayern for at finde dem... der er helt sikkert for få lindetræer i DK. Men jeg er så utrolig heldig, for her på Lolland, både i "min" park og skoven, er der rigtig mange. Så hver aften kan jeg gå tur og være helt salig samtidig... :-)

Ellen sagde ...

Jeg er ellers 'stødt ind i' masser af lindetræer, men åbenbart aldrig på det rigtige tidspunkt, for jeg har duften til gode.
Det må jeg da se at få gjort noget ved!

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Du må ud og stikke næsen i vejret... det er LIGE nu på en solskinsdag :-)