mandag den 6. februar 2012

Butiksliv


I disse udsalgstider kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor svært det må være at være butik. Det er meget godt, at vi kan spare penge, når vi handler, men det kan de handlende ikke leve af. Det kan også være, at vi elsker at gå i butikker og kigge, men det kan de handlende heller ikke leve af.

Hvis vi kun handler, når der er udsalg, så lukker butikkerne. Hvis vi slet ikke handler, så lukker butikkerne også. I stedet får vi byer med banker, revisionskontorer og ejendomshandlere. Ikke at der er noget i vejen med dem, men særlige festlige at se på er de da ikke...!

Personligt undgår jeg helst de store butikscentre, fordi jeg synes de er ens og frygteligt kedelige. Jeg foretrækker langt at tage på bytur og besøge små, hyggelige specialbutikker, der ved, hvad de har med at gøre og rent faktisk er i besiddelse af en vis kendskab til varen.

På den måde bliver indkøb en nydelse og ikke bare noget, der skal overstås. Jeg har også meget svært ved at se fornøjelsen ved at handle hermetisk indpakket ost, kød, grønt, kaffe, vin og hvad det nu ellers er i et supermarked. Jeg vil snuse, kigge, nyde, smage, snakke, og jeg elsker at gå fra butik til butik og købe lige præcis det, jeg holder allermest af. 

Om det er dyrere? Det behøver det slet ikke at være, men ellers er det da bedre at købe lidt, men godt.

Om det tager længere tid? Ja, heldigvis. For hvad er det egentlig, vi skal ? Handler livet ikke om at dyrke de gode ting?

Det er selvfølgelig et spørgsmål om prioritering. Men én ting er sikkert: Så længe vi kun støtter de store og ikke de små - støtter vi ensrettetheden og ikke individualismen.

14 kommentarer:

Lill-Karin sagde ...

Jeg kan ikke være mer enig. Jeg skulle ønske det ble færre kjøpesentre, og flere spesialbutikker. Men så lenge hordene vil ha det billige og det ensartede, blir det vel ikke slik.

Vi mennesker har en tendens til å ødelegge for oss selv, synes du ikke?

Hurra for individualismen!

Mia Folkmann sagde ...

Lill-Karin: Jo ærlig talt. Jeg tror, at vi kommer til at savne alle de små butikker, der utvivlsomt vil lukke.

JA! Hurra for individualismen!! :-)

Rasmine sagde ...

Du har sikkert ret, men hvad med os, der bor i sovebyer, hvor der stort set ikke findes specialbutikker? En ting er, at det tager længere tid at købe ind i de små butikker, men det bliver altså for meget, når man skal lægge et par timer oveni til transport. Når det kommer til stykket, skal der vel også være tid til andet end interessante indkøbsture ;-)

Heart Design sagde ...

Jeg er fuldstændig enig med dig Mia, og som indbygger i en provinsby (Sorø) er der desværre kun de store discount supermarkeder tilbage. Vi har ikke engang en grønthandler :( Mange gange misunder jeg virkelig jer, der bor tæt på alle de spændende butikker. Til gengæld har jeg Danmarks smukkeste natur i min baghave, så det går nok alt sammen :-)

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Selvfølgelig kan det blive for besværligt, hvis man bor alt for langt væk (selv om mange små butikker i dag sælger over nettet også...). Men vi er trods alt mange, der godt kan lide at handle lokalt og som HAR mulighed for det. Vi gør det bare ikke - og det er hverken på grund af manglende kvalitet eller dårlig service. Tværtimod.

Heart Design: Det er jo netop det, der er pointen. Til sidst ER der ikke flere muligheder for at handle - og så bliver man tvunget til at bruge de store discount supermarkeder. Og det har jeg ærlig talt ikke lyst til...

Ja, du har i hvert fald den smukkeste natur i nærheden; jeg kender udmærket Sorø... :-)

Heart Design sagde ...

Jeg gider heller ikke discount supermarkederne, så her er det altid kæresten der handler ind. He he. Nettet bruges flittigt til specialvarer og så går jeg lidt shop amok, for jeg skal have noget for den dyre porto.
Jeg er oprindelig Fynbo, men Sorøs smukke natur har indfanget mig for evigt :)

Ellen sagde ...

Desværre handler livet ikke kun om at dyrke de gode ting, når man har en 8-timers arbejdsdag og 2-3 timers transport oven i dette.
Hvis jeg også skal nå at nyde livet, skal der kunne handles på kortest mulig tid, og jeg vil kunne købe det hele på ét sted.
Det bliver forhåbentlig anderledes, når jeg stopper med at arbejde, men i en travl hverdag holder filosofien desværre ikke ... jeg kan sagtens følge dig i din tankegang, men... :-)

Anonym sagde ...

Hej Mia
Nød lærer som bekendt nøgen kvinde..... Som cykelejer er det ikke lige storcenteret i f.eks. Kolding der trækker. Men heldigvis har vi gode specialbutikker og torvedag her i Tønder og omegn. Vores Kvickly skulle efter sigende have den 6. største omsætning for Kvickly butikker i Danmark. Det skyldes nok også de tyske kunder. Når vejret tillader det, kan jeg selv tage cyklen og anhænger til Tyskland (3 eller 9 km væk. Og som du skriver hellere lidt men godt. Kvalitet frem for kvantitet!
Venlig hilsen
Kirsten i Tønder

Mia Folkmann sagde ...

Heart Design: Ja, det gælder om at udnytte det med portoen; det gør jeg også, hvis det er muligt. Jeg tog meget tit til Sorø på tur før i tiden; drak kaffe hos Støvlet Katrine... ;-)

Ellen: Nej, som jeg skrev må man prioritere. Ofte handles der jo ikke engang hos de lokale, SELV om der er tid til det. Mange af os holder så meget af at gå i de små, hyggelige butikker, men de bliver altså ikke liggende, hvis der ikke handles hos dem.

I England lukker småbutikkerne i hobetal - og senest er Past Times kæden, som du sikkert kender, kommet under administration...

Mia Folkmann sagde ...

Kirsten: Nej, det er nok ikke lykken at købe stort ind på cykel...:-) Torvedag er en dejlig ting - jeg tog før i tiden hver lørdag på marked i Valby for at handle grønt m.m.; det var superhyggeligt. Her var varerne helt friske; lige taget op af jorden eller hjemmebagt.

Heart Design sagde ...

Jeg bor kun en lang spytklat fra Støvlet Katrine, og måske får jeg engang råd til at spise der .... En kop kaffe burde der dog godt kunne blive råd til Ü

Mia Folkmann sagde ...

Heart Design: Selv en kop kaffe er god dér - men husk kage til... ;-)

Marianne sagde ...

Du har fuldstændig ret Mia og jeg elsker også de små specialbutikker, men glemmer også nogle gange, at for at de skal blive ved med at eksistere, skal jeg/vi jo købe ind der også :)

Mia Folkmann sagde ...

Marianne: Det er jo lige præcis dét... :-)