onsdag den 30. marts 2011

Mad som vor mor lavede den...

Foto: Fedor Kondratenko

Da jeg boede i Belgien, blev jeg på et tidspunkt inviteret ud og spise på en meget speciel restaurant. Det var nemlig slet ikke nogen restaurant i traditionel forstand; det var et ganske almindeligt hus ude på landet.

Inde i huset havde husmoderen indrettet en lille hyggelig stue med tre små borde, der alle havde fine duge og blomster i vaser. Alt var rent og pænt, men det var tydeligvis et privat hjem. Farmand tøffede rundt udenfor og passede sit; det var en søndag eftermiddag, så det hele foregik i et dejligt afslappet tempo.

Vi fik plads ved det sidste ledige bord, og mens vi nød et glas af den lokale rødvin, puslede husmoderen i køkkenet. De mest vidunderlige dufte bredte sig, mens søndagsmiddagen blev rettet an og serveret - og det var noget af det bedste, jeg har smagt.

Den slags initiativer og hjemlige virksomheder har jeg ofte fundet i udlandet - både i Belgien og i England - og hver gang har det været en utrolig positiv oplevelse. Hvor ville jeg ønske, at man kunne finde lignende steder i Danmark, men jeg har en lumsk mistanke om, at vi har alt for mange love og regler, der effektivt sætter en stopper for den slags...

8 kommentarer:

Madame sagde ...

Det er en rigtig god idé, Mia - gad vide om det findes i Danmark?

Og i slipstrømmen af dine tanker ønsker jeg mig ordentlig og sund mad på vores hospitaler og plejehjem, som jeg oplevede i går til et Slow Food-arrangement.

Ha' en dejlig dag, klem :-)

REJEN sagde ...

ja det kunne være dejligt med et måltid som vor moder lavede det, uden en masse uro, larm og snak omkring en..men du har nok ret, med at der er for mange regler her i Danmark...;-D

Inge sagde ...

Jeg har ikke hørt om sådan nogle steder i DK, vi ser jævnligt sommer kaffe/kage steder af den slags i Sverige..
Jeg tror du har ret, der er for mange regler og direktiver her i landet, til at den slags kan lade sig gøre.. :-)

Sussi.Sussinghurst sagde ...

En skæg ide, men mon Danskernes "gå i byen" mønster passer til middag i private hjem, jeg tror ikke at det var noget for mig.

Ellen sagde ...

Jeg kunne godt have en lumsk mistanke om, at du har ret i det med reglementer og forordninger og alt det der.
Jeg synes også, at det lyder vældig hyggeligt, men ville jeg selv komme sådan et sted? Det ved jeg faktisk ikke.

... og så må I da se at komme af sted til England - det kan vist kun gå for langsomt :-)

Annette sagde ...

Dit indlæg fik mig til at tænke på, det der her kaldes en huiskamer restaurant, hvor man er gæst i et privat hjem, der er indrettet som "restaurant". Jeg har kun prøvet det en enkelt gang, men det var en sjov oplevelse.

Mia, jeg har læst hvad der er sket hos dig igennem det sidste par måneder og det gør mig ondt, at I har måttet sige farvel til elskede Puskis. Det er næsten ubærligt, når dagen oprinder.

Jeg har også læst om Dronning Mary´s vidunderlige dukkehus, det må være en oplevelse at se det.

Sidst, men ikke mindst faldt jeg over, at du havde læst "The Diary of a Nobody", jeg læste den første gang da jeg gik i realskolen og synes, at den var utrolig dejlig. Senere lykkedes det mig at få fat i bogen ved et biblioteksudsalg og jeg kan læse den igen og igen ☺.

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Ja, jeg går også varmt ind for sund mad på hospitaler og plejehjem; jeg kan slet ikke forestille mig andet. ;-)

Reje: Jeg har i hvert fald aldrig oplevet det herhjemme, men altså ofte i udlandet - også i England - og det har altid været en positiv oplevelse.

Inge: Ja, jeg har også besøgt kaffe/kage steder i Sverige, og de har været utroligt hyggelige. Hvis du nu fandt nogle særligt gode steder, måtte du godt fortælle om dem på din blog, for jeg kunne godt finde på at besøge Sverige oftere i fremtiden.

Sussi: Mit gå-i-byen mønster er måske anderledes end normalt? Men jeg har kun oplevet de hjemlige steder på den gode måde... ;-)

Ellen: Ja, du kan tro, at jeg har planen meget højt på min huskeliste... ;-)

Annette: Ja, det lyder rigtigt med en huiskammer restaurant; det har nok været noget i den stil. Åh ja, vi savner vores Puskis utroligt meget, men nu ligger hun i haven under en lille nyplantet busk....

Anonym sagde ...

For nyligt så jeg en udsendelse fra Italien, hvor de spiste et lignende sted. Jeg tror heller ikke at der findes sådan noget i Danmark - desværre! Det kunne ellers være sjovt.