tirsdag den 16. juni 2015

Forslag til byfornyelser

I disse tider hører man mange planer og løfter for fremtiden - men alt for mange kører i samme spor som tidligere. Ingen overraskelser dér...

Jeg savner i den grad fantasi og fornyelse - blandt andet når det drejer sig om udvikling af de mindre byer i "Udkantsdanmark", som det så populært kaldes. Samtidig gruer jeg lidt for de planer, som man har luftet omkring flytning af offentlige virksomheder. For det er uhyggeligt nemt at rive byhuse ned og at plante store grimme betonbyggerier midt i de dejlige, landlige omgivelser, som "Udkantsdanmark" altså også er.

Jeg vil foreslå noget helt andet:

I stedet for at være så "håndsky" over for at blande boliger og erhverv sammen, så ville jeg bruge nogle af de tomme huse i de halvtomme småbyer til kontorer og virksomheder af forskellig slags. Fordelene er mange:

Ved at lægge et kontorhus mellem bolighuse ville der automatisk komme bare lidt "luft" og afstand mellem dem. I dagtimerne ville kontorhusene være udnyttede, men om aftenen, når man gerne vil have fred og ro i haven, er de ansatte taget hjem.

Larmende og forurenende virksomheder hører selvfølgelig ikke hjemme i småbyer, men kontorer larmer ikke. De forfaldne huse ville blive sat fint i stand, fordi de rent faktisk kunne/skulle bruges til noget. Småbyerne ville få udbygget deres internetforbindelser, fordi der var behov for dem.

Man kunne sagtens splitte større virksomheder op i mindre enheder, for man kommunikerer alligevel pr. mail og med internet. Byens forsamlingshus kunne passende bruges til møder og frokoststue for de ansatte i dagtimerne og være til glæde for beboerne om aftenen og i weekenden.

På den måde ville der komme mere liv i byen. Der ville være behov for små butikker, hvor man kunne købe frokost og daglige fornødenheder. Nogle ansatte ville måske få lyst til at slå sig ned i byen, der pludselig var blevet mere interessant, mens nogle af byens beboere ville søge ansættelse i virksomhederne, når der var ledige jobs.

Jeg ville elske at se de affolkede, forsømte byer blomstre op. Vi har mange af dem, ved jeg - og de fortjener alle at få en ny chance.

7 kommentarer:

Rasmine sagde ...

Det lyder umiddelbart som en rigtig god ide - jeg håber, du finder ud af, hvordan du kan få den ført ud i livet.

Pia sagde ...

Jeg elsker den plet af udkanten, som vi selv bor i. Det er modgang at kæmpe med overmagten, men det hænder da at vi får noget igennem her. Du må sende dit foreslag til nogle lokalpolitikere, selvom det alene ikke gør den store forskel.

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Det ville nok kræve, at jeg går ind i politik eller noget... (og det gør jeg ikke... ;-) )

Pia: Det kan jeg godt forstå. Jeg har selv planer om - på et tidspunkt, når rejselysten er faldet til ro - at slå mig ned, hvor man kan slå ud med armene og se masser af himmel.

Jeg har set så mange små byer, der er ved at falde helt i søvn, og det er så ærgeligt. For det er ikke nødvendigt, hvis man tænker kreativt og retter ind efter det, der er behov for i dag.

Rasmine sagde ...

Jeg skulle heller ikke nyde noget - men der er jo folk, der kan lide den slags ;-) Det er bare en skam, at en masse gode ideer går tabt på den måde.

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Det var egentlig derfor, jeg skrev indlægget - måske nogen ser det, der kan bruge det til noget??!!

Ellen sagde ...

Ideen er skam god nok - send et link rundt til kommunalbestyrelserne rundt omkring i landet - hvis mange ser det, kan det jo være, at den rette ser det :-)

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Tak, Ellen. Det vil jeg gøre. Jeg kan i hvert fald se en række fordele i ideen... ;-)