fredag den 14. januar 2011

Dronning Marys dukkehus


I går nævnte jeg kort dronning Marys dukkehus, og her kommer et udsnit fra en artikel, jeg skrev til ANGLOFILIA magasinet for et par år siden. Jeg fik tilladelse til at vise billeder fra dukkehuset i mit blad, men kun på betingelse af, at jeg ikke brugte dem andre steder - så jeg kan desværre ikke vise dem her. I stedet har jeg taget et udsnit fra æsken til puslespillet...

På Windsor Castle står det mest fantastiske dukkehus, der blev bygget til dronning Mary i 1920'erne. Det var den berømte arkitekt, Sir Edwin Lutyens, der tegnede huset, og det var hans hensigt, at huset skulle være helt unikt og altså ikke bare være en kopi af et eksisterende hus.

De følgende tre år blev der leveret et utal af centimeterstore bygningsdele, møbler og andre udsøgte genstande, der alle var fremstillet specielt til dukkehuset af de materialer, man brugte dengang. Selve huset er ca. toenhalv meter langt og halvanden meter bredt, der er over fyrre værelser fordelt på fire etager og udover de to trapper er der også to elevatorer, der stopper på alle etager.

De fem badeværelser har rindende vand og toiletter, der kan skylle. Der er elektrisk lys i huset, og der er en kælder, en garage og en have. Alle værelser har pejse, alle døre kan låses, og vinduerne er typiske engelske skydevinduer, der selvfølgelig alle kan åbnes. Dronning Marys dukkehus er så gennemtænkt og har så mange fine detaljer, at det er helt utroligt.

Størstedelen af de tohundrede bøger i biblioteket stammer fra datidens forfattere, der enten skrev en historie specielt til formålet eller valgte et uddrag af noget eksisterende. Således bidrog sir Arthur Conan Doyle med en læderindbundet bog på 3,75 x 3,15 cm, hvori han i hånden skrev novellen ”How Watson Learned the Trick”, og Rudyard Kipling skrev og illustrerede en tilsvarende lille bog med adskillige digte. Biblioteket rummer udover bøger en fin samling af tegninger, akvareller og skitser.

Trappen i hall’en fører op til en endnu en hall på første sal. En af Lutyens nære venner, maleren William Nicholson, har udsmykket både væg og loft med et imponerende maleri af Adam og Eva, der udvises af Paradiset. Til højre - og dermed ovenover biblioteket - ligger kongens suite, der består af garderobe, soveværelse og badeværelse.

Børneværelset er et af dukkehusets større rum, og det var her børnene tilbragte dagen med leg og indlæring under opsyn af en ”nanny”. Man kan tydeligt se, at her har været liv og glade dage – der er legetøjstog og teater, dukker, tinsoldater og en hel masse andet, og så har papegøjen på pinden nok givet sit besyv med.

Køkkenet er som taget ud af ”Herskab og Tjenestefolk”, og man kan sagtens forestille sig en mrs. Bridges herske her. Det skinnende blanke kobbertøj er belagt med tin indvendigt, og på skænken står Doulton porcelæn, der kan stå for lidt af hvert. Gulvet i køkkenet er parket bestående af et toethalvttusinde træstykker, og foran komfuret er der lagt skifer, der nemt kan holdes rent. På køkkenbordet står vægten klar, og man kan lige ane kageformene, der blev fremstillet af guld, så de ikke skulle pudses!

Med over fyrre værelser er der nok at se på i dronning Marys dukkehus, og hvis man besøger Windsor Castle vest for London må man endelig ikke snyde sig selv for synet. Huset blev i øvrigt færdigt som planlagt dengang i 1924, og det var midtpunktet på Wembley Exhibition, hvor det bare det første år blev set af over halvanden million mennesker. 

Update juli 2013: Hvis du kan lide miniature, har du måske lyst til at kigge ind på min dukkehus-blog

13 kommentarer:

Sussi / Sussinghurst sagde ...

Det er helt fantastisk. Jeg var helt vild med dukkehuse for en halv snes år siden og min søde mand snekererede et til mig - det var en sand fryd at finde små ting til det. Men det fyldte meget, og interessen blev mindre så forrige jul overgik det til en niece.... men jeg synes stadig er dukkehuse er fantastiske, og JEG har faktisk også et dukkehus puslespil, men det ser nu ikke ud som dit.

Mia Folkmann sagde ...

Sussi: Jeg skrev en bog om dukkehuse og én om billedkasser (eller kikkasser) for mange år siden - og i den forbindelse sad jeg og fremstillede et væld af små rum og ting til dem. Det var superhyggeligt. Jeg stadig det store dukkehus stående, og det holder fint - selv om det er af pap og næsten tyve år gammelt. :-)

Madame sagde ...

Det var da fantastisk at læse, Mia! Jeg har ikke hørt om dukkehuset før, og det svimler jo næsten, når man hører om alle detaljerne. Og kageforme i guld så de ikke skal pudses :-)) For nylig fandt jeg et dejligt dukkehus, som jeg ville have givet mit barnebarn - men moderen kunne desværre ikke se, at det var en god idé ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Et dukkehus er da ellers alle små pigers drøm (det var i hvert fald min)... ;-) Man må næsten håbe, at det lykkes dig at overtale moderen en dag...

Rigtig god weekend...

Ditte sagde ...

Jeg har heller aldrig hørt om det dukkehus før. Så blegner mit gamle dukkehus en smule... Til gengæld var det min far og mor der havde lavet det hele selv. Jeg husker stadig lysekronen af ståltråd og fine gyldne knapper :-)
Jeg tror nu stadig vi har dine bøger på biblioteket; dem har jeg kigget i mange gange kan du tro ;-)

Lone sagde ...

Sikke en vidunderlig beskrivelse af det imponerende dukkehus. Jeg er helt ør og må se det i virkeligheden en dag, når vejen kommer forbi Windsor Castle. Jeg håber, man får lov at fordybe sig i det og ikke bliver gennet rundt af vagter :-)

Jeg har set et flot, gammelt dukkehus på Brede Museum, men det står selvfølgelig slet ikke mål med dette.

Jeg ville selv begynde at indrette et dukkehus i 1800-tals stil for nogle år siden og købte en bog om dukkehuse for at få tips og idéer. Nu ser jeg, at du har skrevet en bog om dukkehuse, så jeg skal ha' fundet min frem og se, om det er dig, der er forfatteren :-)

Tak for dit spændende indlæg. Jeg må lige læse det igen :)
Rigtig god weekend!

Mia Folkmann sagde ...

Ditte: Jeg er sikker på, at et dukkehus fremstillet med kærlighed af ens forældre er nok så meget værd - men dronning Marys må alligevel være spændende at se. Jeg kommer faktisk til Windsor af og til, så det må vel lykkes en dag.

Det lyder dejligt, at I stadig har mine bøger... ;-)

Mia Folkmann sagde ...

Lone: Det var da en sjov idé med et dukkehus i 1800-tals stil. Måske får du lyst til kaste dig over projektet igen en dag?!

Hvis du har lyst til at se billederne i mit blad (og læse HELE artiklen) kan du mail'e mig din adresse; så skal jeg sende bladet til dig... Knus

Annette's space sagde ...

Utroligt spændende læsning. Fra min barndoms besøg i legoland kan jeg huske nogle gamle dukkehuse, men intet der står mål med det du beskriver her :-)

Pia sagde ...

Imponerende og interessant. Selvfølgelig må en rigtig prinsesse jo have et dukkeslot ;-)
Vi havde også dukkehus i min barndom, det står dog ikke mål med dette, men næsten ;-) Mor kunne se i ånden at 3 dukkehuse ville fylde lidt vel rigeligt, så far lavede et kæmpe fælles et, med flere etager. En lejlighed til hver, med fælles køkken, bad og opholdsstue. På toppen var der terrasse. Der var også lamper og elektrisk lys via batteri, samt små lyskontakter. Far lavede også alle møblerne og mor syede madrasser, puder og dukketøj. Dukkehuset findes desværre ikke mere.

Ellen sagde ...

Wow og wow...
Jeg har aldrig haft specielt lyst til at besøge Windsor Castle, men dette dukkehus har allerede overbevist mig om, at vi lægger vejen forbi det på vores vej tilbage til Harwich i juli.
Titanias Palace var helt vidunderligt, men dette slår det med mange længder.
Tak fordi du gjorde opmærksom på det :-)
(John må finde på noget andet imens ;-) )

Lone sagde ...

Jeg vil blive lykkelig for læse hele artiklen om dronning Marys dukkehus og er meget taknemmelig over, at du vil sende mig dit blad.

Jeg har sendt dig min adresse :-)
Mange knus til dig.

Gitte sagde ...

Hvor er det spændende; det må jeg se næste gang jeg skal til London. Tak for tippet :-)