onsdag den 19. december 2012

Juleaften dengang

Da jeg var barn, holdt vi næsten altid jul hos mine bedsteforældre i Vanløse. De boede øverst oppe på 3. sal og min moster, onkel og fætter boede lige nedenunder. Rundt om hjørnet i samme boligblok boede en anden moster og onkel, så det var et rigtigt "familie-samlingssted".

For et barn var det naturligvis superhyggeligt. Vi boede selv på Frederiksberg, og da vi ikke havde bil, brugte vi benene. Om sommeren cyklede vi, og om vinteren gik vi. Juleaften pakkede vi alle julegaverne i poser og os selv godt ind i varmt tøj, og så traskede vi ellers af sted i høj sne (for selvfølgelig sneede det altid i julen dengang... ;-) ).

Jeg var fuld af forventning til den forestående aften. Både på grund af gaverne og på grund af al den familiehygge, som jeg voksede op med. Når vi nærmede os Linde Allé, kunne jeg se de tændte lys i vinduerne, der lyste os så varmt i møde.

Mine bedsteforældre boede i en toethalvtværelses, men hvor der er hjerterum, er der som bekendt husrum, og vi kunne snildt være de 12-14 mennesker, som hørte en juleaften til. Alle blev bænket rundt om spisebordet, der blev forlænget og trukket ud, så det fyldte hele stuen, og så blev der budt på den traditionelle flæskesteg og ris à l'amande med mandelgave.

De to børn - mig og min fætter - blev efter middagen bænket i sofaen, og så fik vi en stor godtepose af min bedstefar, inden gaverne blev delt ud. Sikkert meget klogt, for så havde vi lidt at gå op i, og vi elskede vores godteposer. Vi var ikke så forvænte med lækkerier dengang, så det var noget særligt.

Alle fik gaver - også de voksne - og bagefter blev der spillet billedlotteri eller tallotteri om spillegevinster. Og til sidst blev der budt på lidt at drikke... men da var jeg som regel faldet i søvn på sofaen...

13 kommentarer:

Madame sagde ...

Hvor lyder det dog dejligt, Mia! Barndommens jul med familien står også for mig som noget helt særligt - efter vi havde holdt jul hjemme, kørte vi til min mormors husholdningsskole og holdt igen med min mors store familie. Jeg tror ikke, vi spillede spil, men det skal vi i år :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Åh ja, det må også have været en særlig oplevelse for dig med din mormors husholdningsskole og familien. Det er hyggeligt at spille spil; det plejer vi også at gøre, men nu, hvor vi kun er tre voksne juleaften, bliver det som regel til et spil Matador eller lign. ;-)

Louise sagde ...

Smil lyder som en rigtig dejlig juleaften, jeg husker jul på landet med rigtig mange mennesker 20-35 stk, og der blev rigtig gået til den med cigar, så man skulle skære sig igennem og en masse børn og vi lege alle lige godt sammen. Ha en dejlig jul

Fruen i Midten sagde ...

Sikke skønne juleaftener, du kan tænke tilbage på. Og kun to børn og en masse voksne; I er sikkert blevet grundigt forkælet :-)

Rasmine sagde ...

En jul lige efter bogen :-)

Overgartneren sagde ...

Hvilken dejlig julefortælling - jeg smiler og blir varm om hjertet. Tak for den :O)

Unn sagde ...

Familie og tradisjoner er viktige ingredienser i livet. God jul til deg!

Annette sagde ...

Kære Mia, ja det var dengang hvor der fandtes rigtige juleaftener ☺. Jeg nyder også at tænke tilbage på barndommens juleaftener i familiens skød (og har selvfølgelig glemt alt om, at min mor altid serverede flødefromage i stedet for ris a la mande, som ALLE andre fik ☺.)

Endelig er jeg opdateret med alt der er sket hos dig siden sidst. Jeg har glædet mig meget over at gense Holte, en by som jeg holdt meget af at komme i tilbage i 1972/73, da jeg var under uddannelse i Høvelte.

Linket med billeder fra dit showroom er eminent, det er næsten som at stå der selv og sige helle for alle de vidunderlige ting du viser.

Varme klem fra det sydlige Holland.

PS. Jeg holder også meget af belgiernes kreativitet.

Brittsol sagde ...

Sikken dejlige juleaftner du har haft. Jeg var det eneste barn så der var ingen at lege med. Jeg havde dajeg ikke var så gammel ondt i maven og kastede op juleaften, det var for spændende at få gaver.

sussi alfidalfi sussinghurst sagde ...

Jeg ser det for mig - hvor er det hyggeligt at høre om din barndoms jul - julen er også dejlig nu - men det er nu noget helt andet end da man var en lille pige :)

Mia Folkmann sagde ...

Louise: Åh ja, cigarerne... de hørte sig også til dengang, og det kunne godt blive lidt rigeligt i en toethalvtværelses... ;-)

Rigtig god jul til dig også.

Fruen i Midten: Ja, jeg blev sjældent forkælet af mine forældre, men tit af mostrene... ;-)

Rasmine: Ja, det synes jeg også... :-)

Overgartneren: Selv tak; det er nogle dejlige minder at have. :-)

Unn: Ja, det er nemlig vigtige ting. Rigtig god jul til dig også... :-)

Annette: Hvor hyggeligt at høre, at du har læst så meget med hos mig. Ja, det er sjovt med julemad og lignende, hvor der kun er visse ting, der duer. Hos min bornholmske familie fik jeg introduceret kirsebærsovs til desserten juleaften, og det fik jeg aldrig derhjemme. Men nu ELSKER jeg kirsebærsovs og har købt en rigtig lækker én her til jul.

Det er underligt med den teknik - jeg forstår slet ikke, hvordan det kan lade sig gøre, men det er da meget sjovt. Såvidt jeg ved, skulle det være godt rent søgemaskinemæssigt også.

Belgierne er herlige, og jeg elsker mine ophold i Brugge. Jeg glæder mig bare SÅ meget til den dag (snart), hvor jeg kan bo dernede i nogle uger ad gangen i en autocamper. Jeg ved lige, hvor den skal holde... ;-)

Rigtig glædelig jul til dig og dine, og varmt knus fra mig også :-)

Brittsol: Jamen det var sådan lidt mavepineagtigt - men mest på den gode måde, såvidt jeg husker. Det var utroligt spændende, men selv om jeg havde min fætter, så var han nogle år ældre end jeg og ikke til at lege med. Men han var god at drille, og det kan jeg fortælle om en anden gang... ;-)

Sussi: Det er helt sikkert noget andet, når man er barn. Men jeg elsker nu stadig julen, sådan på den voksne måde... :-)


Stegemüller sagde ...

Dine barndomsjul lyder helt skøn - det må have meget meget hyggeligt i den lille lejlighed i Vanløse.

Mia Folkmann sagde ...

Stegemüller: Der var altid så dejligt, og jeg holdt meget af min store familie... :-)