torsdag den 28. januar 2010

Er du rigtig glad?


En af mine artikler til livsstilsmagasinet FLEKX:

Er du glad? Sådan rigtig ”hverdagsglad”. Hvornår er du sidst vågnet op om morgenen og tænkt ”ih, hvor dejligt. I dag skal jeg rigtig...”.

Det er nemt nok at være glad, når der er en særlig begivenhed. Fødselsdage og fester og juleaften kan nok bringe smilene frem, men det kan nogle gange knibe med glæden til hverdag. Arbejdet føles måske som en sur pligt, ungerne er håbløse og ægtefællen irriterende. Er der overhovedet noget at være glad for?

Nu er der det med glæde, at den først og fremmest skal findes i én selv. Sådan at forstå, at man skal være glad for sig selv, for så vil man automatisk udstråle en glæde og tilfredshed, der virker smittende på omgangskredsen. Ægtefællen og ungerne er nok i virkeligheden ikke helt så håbløse, hvis de vækkes med et smil i stedet for sure morgengrynt.

Det er ikke spor selvoptaget at være glad for sig selv; det er snarere en positiv tilstand, fordi glæden uundgåeligt spredes til andre. Forskerne har bevist, at positive tanker og følelser gør mennesker mere kreative, samarbejdsdygtige og udadvendte, og det lyder jo meget logisk. Mon ikke den alt for udbredte mobning på arbejdspladsen kunne undgås, hvis man spredte glæde i stedet for vrede og ubehageligheder?

Fokusér på de ting, der gør dig glad og ignorer de ting, der gør dig ked af det. Det er nemmere sagt end gjort, men det er helt sikkert noget, der kan læres. Hvis man øver sig på at se de lyse sider i livet, bliver de lettere og lettere at finde, og man kan vel dårligt have et bedre mål at arbejde hen imod. Husk også altid at tænke på dine gode sider, for selvfølgelig har du nogle!

Glædelig hverdag
Umiddelbart kunne man tro, at flere penge ville gøre én lykkelig, men sådan virker det sjældent. Selvfølgelig bliver man vældig glad for en lønforhøjelse eller en lottogevinst - og pengene er utvivlsomt med til at gøre livet lidt nemmere - men man vænner sig hurtigt til at have de flere penge mellem hænderne, og inden længe har de ikke den store betydning.

Moderne teknologi er heller ikke noget, vi bliver synderligt meget lykkeligere over. Det kan snarere give os bekymringer, når det ikke virker, som det skal. Hvorfor er det egentlig så vigtigt at få et nyt fladskærms-TV eller en ny bil, der er større end naboens? Er du sikker på, at det er sliddet værd? Alt for mange af os knokler for at skabe en god tilværelse en gang i fremtiden – men hvorfor ikke satse på at have en god tilværelse lige nu?

Det er snarere relationerne til andre mennesker, der giver glæde. Undersøgelser viser, at vi er allermest glade, når vi er sammen med familie og venner, og mon ikke de fleste kan skrive under på det? Relationer til vores firbenede venner er nok så vigtig, og mange føler stor glæde, når de er sammen med deres dyr. Vi bliver også glade, når vi har noget, vi er gode til – noget vi virkelig kan gå op i. Det kan være et spændende job, en hobby eller bare noget, som interesserer os.

Der er mange ting, der giver glæde i tilværelsen – og det er tit de små hverdagsting. Man bliver glad, når man får uopfordret ros, eller når man modtager en sød hilsen med posten. Man bliver også glad, når ens kæreste overrasker med morgenmad på sengen eller på anden måde viser betænksomhed. Eller når ens barn kommer og krammer én, fordi man er den bedste i verden! Det er de uventede ting, der bringer glæde. De ting, som vi ikke selv bestemmer over. Den tanke kan godt være lidt frustrende, når vi nu lever i en tid, hvor vi helst skal have kontrol over alting.

Naturen er trods – eller netop på grund af – sin uforudsigelighed en evig kilde til glæde. Vi ved aldrig rigtig, hvor vi har naturen, og vi kan heldigvis ikke kontrollere den. Hvis vi overrasker en flok græssende rådyr i morgendisen, ser solopgangen over havet eller hører en solsorts smukke godnatsang, føler de fleste af os dyb og inderlig glæde.

En kilde til sundhed
Glæde er noget, der kan dyrkes. Ligesom planterne i haven kan glæde gro frem, hvis man giver den lidt opmærksomhed. Glæde kræver bare ikke frisk jord og vand, men derimod lidt omtanke. Gødning, om du vil. Hvis man finder de ting, der gør én glad og dyrker dem lidt oftere, vil man meget naturligt føle en større glæde ved livet.

Hvor mærkeligt det end lyder, kan det nogle gange være fornuftigt at vælge det ufornuftige. Hvis man har valget mellem at udskifte bilen og tage på en dejlig rejse, virker det umiddelbart mest fornuftigt med bilen. Men rejsen vil ikke bare være en skøn oplevelse her og nu – det vil også være et dejligt minde, som man kan glæde sig over bagefter. Og det minde holder nok længere end bilen.

Der er forskellige måder at føle glæde på. Der er den stille glæde, der udspringer af tilfredshed med tilværelsen som sådan, og så er der de virkelig lykkelige øjeblikke, der har det med at dukke op og forsvinde ligesom bobler i champagne. Begge dele gør i høj grad livet værd at leve, og der er meget, der tyder på, at glade mennesker er sundere og lever længere. Mange studier har vist, at depressioner kan give problemer med helbredet, men det omvendte er lige så aktuelt.

Glæde er altså noget, man skal tage alvorligt. Og skønt forskerne endnu ikke er helt overbeviste om, hvorvidt det er glæden, der gør mennesker sunde, eller om det er sundheden, der gør mennesker glade, så er man i hvert fald enige om, at man har godt af at glæde sig!

De grundlæggende ingredienser for et liv med glæde er altså selvrespekt, et godt socialt netværk og en meningsfyldt hverdag. Dertil kommer et godt mål humoristisk sans, så man kan grine af sig selv og ikke tage alt for tungt på tingene. Med den opskrift går man ikke helt galt i byen.

6 kommentarer:

Ellen sagde ...

Det var dejligt at læse, og mange, men meget gode og kloge ord, som jeg kun kan slutte op om. Jeg læser ellers aldrig livsstilsmagasiner...

Glæde har ikke særlig meget med statussymboler at gøre - det har det dog vist for en del, tror de da, men har aldrig været det for mit vedkommende. Det er aldrig mig, der foreslår, at vi skal have nyt tv, ny bil, nyt ret meget. Så længe det virker, er det fint med mig. Mærket betyder mindre end intet. Gælder også tøj.
Det skal dog lige siges, at trods det, at jeg aldrig rigtig har manglet noget (andet end lidt flere midler, måske... ;-), har jeg har ikke før nu i mit liv følt, at jeg ikke behøver flere lønforhøjelser, men hellere vil have lidt mere fritid.

Glæden ved det liv jeg har, er temmelig permanent, mens lykke opleves i glimt - sådan skal det nok være.

Din sidste sætning er nok en af livets vigtigste leveregler - de der ikke er i stand til at grine af sig selv, griner sjældent overhovedet.

Mia Folkmann sagde ...

Det glæder mig, at du kunne lide min artikel, Ellen. Og så er jeg i øvrigt helt enig med det i alt det, du skriver. (Også det med lidt flere midler... ) ;-)

Madame sagde ...

Hvor var det dejlig læsning, Mia, og jeg er fuldstændig enig med i alt, hvad du skriver. Selv har jeg fundet stor glæde ved at gå ned i arbejdstid, at have en fridag hver onsdag, og også ved at flytte på landet, hvor rytmen er langsommere end i byen.
Tak for et skønt indlæg!

Mia Folkmann sagde ...

Det lyder aldeles dejligt, Madame. Vi gør også vores bedste for at "geare ned", for vi har som du erfaret, at det er en stor glæde med mere ro i tilværelsen... :-)

Anonym sagde ...

Det er et dejligt og inspirerende indlæg at læse. I dag burde jeg lave en masse forskellige ting. Jeg synes at jeg har så travlt for tiden, at jeg næsten bliver helt stresset. Men jeg har bestemt mig for, at jeg gå ned og købe kattemad og når jeg har gjort det, så vil jeg sætte mig i en god stol og hygge mig med en god bog. Og der bliver jeg siddende resten af dagen. Det er ikke en fornuftig beslutning, men det er en bslutning som gør mig glad!

Mia Folkmann sagde ...

Jeg synes, at det er en meget fornuftig beslutning, Jens... :-) Både den med kattemaden og den med bogen. Begge dele tilslutter jeg mig...