tirsdag den 6. september 2011

SelvforsynendeLige siden jeg var ung, har jeg været meget optaget af det med selvforsyning. Sammen med min far anlagde jeg køkkenhave og dyrkede kartofler i villahaven og senere i sommerhushaven; vi diskuterede kompostering og sprøjtning med brændenælder, der lugtede så fælt og virkede så godt. Jeg var - og er - vildt fascineret af regnormenes liv og deres evne til at forbedre jorden, så enhver regnorm bliver behandlet med respekt her hos mig.

Hvorfor kom jeg til at tænke på det? Jo, fordi jeg tilfældigvis så et klip af en serie, som jeg slugte med begejstring i halvfjerserne. Det gode liv! Om at "stå af ræset" og være selvforsynende i et engelsk forstadskvarter - selvfølgelig godt krydret med en god portion engelsk humor.

Romantisk dagdrømmeri? Måske, og så alligevel ikke. Flere og flere englændere er begyndt at dyrke deres egne grønsager i kolonihaver og køkkenhaver ved byerne, og mon ikke danskerne snart følger efter. Jo mere teknologi og vækst - jo mere vil vi tilbage til rødderne. Det er helt naturligt!  ;-)

7 kommentarer:

Madame sagde ...

Jeg tror også, det er ved at vinde indpas her - ikke bare i England. Tv-programmerne med Bonderøven og Søren Ryge rammer en trend i tiden, og jeg synes det må være dejligt at være selvforsynende! Men det er også et stort arbejde :-)

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Det er det! Men der er ikke noget bedre end en friskplukket frugt eller en nyopgravet kartoffel af egen avl... ;-)

Ellen sagde ...

Har du stadig en stor køkkenhave?
Tanken om selvforsyning er meget tiltrækkende, men jeg husker kun alt for tydeligt min mors KÆMPEstore køkkenhave, fra da vi var børn. Det var et meget stort arbejde, og jeg er slet ikke sikker på, at det ville kunne betale sig i dag.
Men det er nok heller ikke økonomi, det drejer sig om... og smagen af nyopgravede kartofler kan slet ikke gøres op i penge.

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: Nej, jeg har aldrig fået etableret det her, men i mit tidligere Gentoftehus gravede jeg hele græsplænen op og lavede bede... ;-) Du har sikkert ret i, at det ikke kan betale sig - og hvis jeg på et tidspunkt begynder igen, vil det primært være de dyre ting og de ting, der kan være problemer med. Jordbær, f.eks. hvor vi her i sommer så flere tilfælde på bakterier p.g.a. manglende hygiejne. Den slags er man jo så selv herre over i egen køkkenhave... ;-)

Annette sagde ...

Mia, jeg kan følge dig i dine tanker. Jeg har også været hele turen igennem med økologisk havebrug, til stor moro for naboerne idet jeg havde kvarterets største regnorme ☺. Gødningen med brændenældevand resulterede i at alle sommerblomsterne tabte blomsterhovederne, men de kom dog tilbage i dobbelt antal og så flotte som aldrig før.
Lysten til at være selvforsynende er der stadig med mulighederne mindre ☺.
Serien om "The good life" er en af dem jeg ofte ser, de kan altså noget med hyggelige serier, de englændere.
En skøn dag til dig.

Megan sagde ...

Vi må tilbage til rødderne for at finde os selv. Det er en del af den rejse, tror jeg. Helt ind til kernen. Græskarkernen. Nej, laver sjov! :)

Sender dig kærlige hilsener fra Kirke Værløse, hvor jeg blogger fra. Udsendt i en god sags tjeneste! :)

Mia Folkmann sagde ...

Annette: Hvor er det sjovt, at du har det lidt ligesom mig. Jeg har også stadig lyst til det med at være selvforsynende, men selv i Hollymount kan jeg ikke rigtig gøre det, når jeg samtidig lejer huset ud. Man kan ikke alt; men man kan gøre det, man kan. Ja, englænderne laver de allerbedste serier... ;-)

Megan: Det er altid godt at komme tilbage til rødderne. Jeg håber, at din dag i Kirke Værløse gik, som den skulle ;-)