torsdag den 19. januar 2012

Boligsøgning


Det er ikke kun mennesker, der går i boligtanker her i begyndelsen af det nye år. Fuglene er også på udkig efter et godt sted at bo, skriver den engelske ornitologiske forening RSPB.

Hvis man ser en fugl, der ihærdigt hakker omkring redekassens hul, så er det næppe et forsøg på at gøre indgangen større, men snarere et tegn på, at fuglen er ved at sætte sit eget mærke - et slags "Solgt" skilt - på den pågældende redekasse.

Det er især blåmejser og stære, der med denne adfærd viser artsfællerne, at den udvalgte redekasse er besat, hvorefter de forsvinder for en tid for at gøre klar til den forestående ynglesæson. I løbet af de næste par måneder skal der både findes en velegnet mage og godt med mad, så der er noget at stå imod med, når æg og unger melder deres ankomst.

Hvis du har fået en redekasse i julegave, så sæt den endelig op nu. Ifølge den engelske forening er det allerbedst, hvis kassen vender mellem nord og øst, så den udsættes for mindst mulig sol og vind - medmindre et træ eller en bygning står for og giver godt med skygge og læ.

9 kommentarer:

mette b sagde ...

Ja, det er da vist ved at være den tid, hvor vi skal sætte kasserne op eller evt fjerne rester fra sidste års beboere, så nye kan komme til.
Klem og god torsdag!

Mia Folkmann sagde ...

Mette: Ja, er det ikke dejligt, at fuglene sådan er i forårshumør? :-) Knus og god dag til dig også...

Madame sagde ...

Det er ikke kun fuglene, der er i forårshumør - dagen er blevet næsten en time længere, så nu varer det ikke længe :-)

Rejen sagde ...

Øv at jeg ikke kan have en redekasse på altanen, det havde sjovt at følge en lille fuglefamilie..;-D

Mia Folkmann sagde ...

Madame: Jamen er det ikke bare herligt. Jeg er så glad for, at vi slap for endnu en isvinter som sidste år, for det var da lige ved at være for meget af det gode... :-)

Rejen: Det er også noget så hyggeligt - men det er nok ikke så nemt på en altan... med misser... ;-)

Hanne i haven sagde ...

Hvor er den sød, den lille fugl på billedet, nåååå :-)
Jeg har også set dem hakke rundt om hullerne. Tak for info, det var herligt at blive klogere på det. Senere samme sommer fik jeg også mit først mejsekuld i haven. Hvor var det hyggeligt :-)
Jeg fik et spurverækkehus i julegave, så det må jeg hellere få sat op snart så.

Mia Folkmann sagde ...

Hanne i haven: Ja, de er da bare så yndige, de små blåmejser. Denne her fotograferede jeg sidste år, og den havde fundet sit bo i et gammelt hult egetræ... :-)

Sussi / Sussinghurst sagde ...

Hvor er det et godt billede.
Vi har ikke så mange fugle i haven i øjeblikket, og kunne ikke forstå det, for vi fodrer hele tiden og der var masser af fugle i genboens have. I weekenden fandt vi ud af det - der er en stor rovfugl patruljerer i haven - og vi fandt to steder hvor der lå bunker af fuglefjer - uf !

Mia Folkmann sagde ...

Sussi: Tak. :-) Vi har også en spurvehøg her, som kommer strygende igennem haven med mellemrum, men den skal jo også leve - og den er bare så flot... :-)