lørdag den 13. august 2011

Rund fødselsdag

For 30 år siden så den personlige computer dagens lys, og man må nok sige, at de 30 år har vendt op og ned på meget.

Da vi startede min rare mands grafiske virksomhed, måtte vi først ud og købe den PC, der skulle være grundlaget for det hele. Det blev en Dell, der dengang kostede over 50.000 kr. - og den var ved Gud ikke noget at skrive hjem om.

Andre computere kom til med tiden, og det var hver gang en dyb indånding og en stor udskrivning - men heldigvis blev de da både billigere og bedre.

 Det er underligt at tænke på, at der på så få år er sket så store forandringer. Da vi startede for 16-17 år siden, blev brochurer og annoncer stadig opsat med klippe/klistre teknik, og der blev fremstillet præsentationer, farvelagt med spritpenne, der fik hele huset til at lugte. Bagefter blev illustrationerne opsat på pap med en spraylim, som altid blev påført udenfor - i kælderskakten. Af samme grund klistrede vi altid fast til trapperne, når vi gik ind gennem kælderen...

Man må sige, at ting er blevet væsentlig nemmere - og billigere. I dag foregår alt på computere, og vi kan ikke forestille os noget andet. Jeg var grædefærdig, da jeg måtte skrotte min store, elektriske skrivemaskine, som var så avanceret og så skøn at skrive på, men jeg ville godt nok ikke bytte i dag. Når jeg tænker på, hvor besværligt det var med rettelak og -papir...

Det bliver spændende at se, hvad fremtiden bringer. For - som artiklen slutter - de forandringer, som den personlige computer satte i gang, er kun lige begyndt...

15 kommentarer:

REJEN sagde ...

Det er en utrolig udvikling der er sket og mange ting er da heldigvis blevet nemmere..Jeg kan også godt huske man sad med rettelak, sikke noget biks egentlig men smart dengang...;)

Mia Folkmann sagde ...

Reje: Ja, det var noget biks. Jeg kan huske min skrivemaskine havde sådan noget fint rettebånd, der sad i maskinen - det var teknologi på et højt plan dengang... ;-)

Lavendel sagde ...

Ja, du milde - hvor er alting NEMT og spændende/tilfredsstillende at kunne lave så meget selv! Husker med gru de gamle "dampdrevne"....altid bøvl og ballade - de var temmelig sårbare til skolebrug! uha-

Kisser sagde ...

Det var virkelig revolutionerende med rettebånd.
Fremtiden ser ret så spændende ud. Bare se hvad en mobil kan i dag.
Jeg "lurer" hver gang jeg ser en person række sin telefon hen til chaufføren i bussen.

Megan sagde ...

Det er helt vildt! Vi så i går et afsnit af den engelske krimiserie "Wire in the Blood" på DR2 og den er altså ikke ret gammel. Ikke desto mindre stod der en ældre computerskærm på et bord et sted og den så håbløst gammeldags ud. Stor og klodset.

Der sker noget hele tiden. Det er spændende. Nogle gange går det for hurtigt, synes jeg, og vi må jo selv hive i bremsen, når vi synes, for ingen af os kan være tjent med at udskift PC og mobil i den rasende fart, der kommer nyheder på markedet!

God lørdag. Mon vi får sol i dag? ;)

Mia Folkmann sagde ...

Lavendel: Ja, jeg var tit ved at få et nervesammenbrud, når teknikken lige pludselig stod af og deadline var lige for døren. Maskinerne er noget mere stabile i dag (som regel...) :-)

Kisser: Det er helt utroligt, hvad en mobil kan. Jeg kan godt forstå, at du "lurer"...

Megan: Nej, Wire in the Blood er da ikke så gammel; jeg har nu ikke tænkt over det med computerskærmene, men du har ret. Det er den slags, der afslører... Synes du i øvrigt ikke, at den er meget uhyggelig (på en god måde)? Jeg slugte dem alle sammen på et tidspunkt, for jeg købte dem på DVD. Sol? Hvad for en sol? ;-) Rigtig god weekend...

Gowings sagde ...

Den første PC jeg skrev noget på havde 1086 processor og startede op med at bekendtgøre at: 'Alle 762Kb OK' :)

Mia Folkmann sagde ...

Gowings: Ja, det var jo en herlig meddelelse at få. :-)

Pia sagde ...

Selvom jeg havde fået pc, brugte jeg stadig min dejlige lille elektriske skrivemaskine, og faktisk så står den i huset stadigvæk, men bliver ikke brugt.
Jeg husker også da jeg udskiftede min duplikator med en kopimaskine. Det var luksus, ikke mere at skulle skrive på stencils, og lappe hullerne med rød korrekturlak :-)

Madame sagde ...

Ja, det er utroligt, hvad der er sket i de senere år! Jeg kan fx også se det i forbindelse med tv- og radioproduktion. Da jeg begyndte i DR, var det med kæmpe skrumler af grammofoner og båndoptagere :-) Det er dejligt nemt nu, hvor alle har et lille hjemmestudie på deres computer.

Hanne i haven sagde ...

Sikke et hyggeligt og morsomt indlæg du kom med der, Mia :-)
Både min familie og jeg fik os et par gode smil på en regnvåd dag, med at huske tilbage, tak :-)
Jeg købte min Brother skrivemaskine i 1986, da jeg startede med at læse til korrespondent på Handelshøjskolen. Og den var også vildt avanceret med rettebånd og det hele.
Og på skolen blev vi undervist i tekstbehandling, wow, det var moderne :-D
Jeg elsker simpelthen udviklingen med alt dette 'nymoderne stads', fordi det giver os så fantastiske muligheder for at at lære en masse spændende ting, og ikke mindst lære en masse mennesker 'at kende'.
God weekend til jer :-)

Mia Folkmann sagde ...

Pia: Jeg beholdt også min skrivemaskine i mange år, men det var en kæmpestor model, der fyldte det meste at kontoret. Til sidst solgte jeg den billigt til en studerende, der var lykkelig for den. Han kom og hentede den på cykel!

Madame: Ja, jeg har indtryk af, at du nyder at arbejde med din computer og den nye scanner, og det er da også sjovt, at man kan så meget selv nu. Jeg elsker også, at man kan se og høre gamle film og musik på computeren - jeg glæder mig bare til den dag (sikkert snart), hvor man kan downloade en hvilken som helst film med "pay on demand"... :-)

Hanne: Jeg holder også meget af udviklingen, for den har gjort det muligt at lave en masse sjovt og møde nye mennesker, som du siger. Det er også den udvikling, der forhåbentlig snart gør det muligt for mig at blive mere mobil, så jeg kan tage mit arbejde med til England. Med lidt planlægning burde det kunne lade sig gøre. Rigtig god weekend til jer også... :-)

Kirsten sagde ...

Vi købte den første pc i 1989, og jeg syntes det var dybt åndsvagt at bruge så mange penge (18.000) men gemalen havde haft lidt edb på uddannelsen, så den skulle vi altså have. Jeg startede det år på universitetet, så det endte med at det var mig, der brugte den mest:-)
Nu "kører" vi vist på den 3. og 4. bærbare + arbejds pc og børnene har hver sin. (De to er altså voksne og hjemmefra!)
Utroligt hvad der er sket på de år.

Inge sagde ...

Ja det er imponerende, IT er en sjov og hård verden at følge med i, og der skabes løbende nye behov, vores forskellige IT-isenkram smelter mere og mere sammen.
Hvis jeg må have lov at brokke mig over noget i denne verden, så er det opladere.. jeg er hamrende træt af at slæbe forskellige opladere med rundt, det vejer og det fylder og det burde ikke være nødvendigt. Strøm er da strøm og burde kunne proppes ind i dyret med det samme stik, kabel og oplader.. :-)

Mia Folkmann sagde ...

Kirsten: Jeg kan også huske, at jeg blev meget begejstret for den dér første PC, vi købte. Jeg sad fascineret og kiggede på, når min rare mand sad og rentegnede på computeren - og sådan lærte jeg faktisk at gøre det efter. På den måde endte jeg med at blive rentegner i vores lille firma og fungerede som sådan i flere år... ;-)

Inge: Åh ja, opladere! Jeg har også en masse af dem, og det er et mareridt at huske, hvilken dims der skal bruges til hvad. De ligner hinanden, men kun næsten - men selvfølgelig er det så vældig smart, at de ikke kan bruges til det samme. På den måde køber vi hele tiden flere opladere... ;-)