søndag den 19. februar 2017

Glæden ved weekender

Kan du huske engang, hvor man glædede sig helt vildt til weekenden? Måske gør du det endnu (det håber jeg da!) - eller også er forventningens glæde svundet lidt hen? Sådan har jeg det i hvert fald selv.

Måske skyldes det, at weekender er blevet mere hverdagsagtige? For det første fordi butikkerne har åbent til sent og om søndagen, hvor alt før i tiden lukkede ned lidt over middag om lørdagen. Og for det andet fordi internettet har betydet, at vi stort set er "på" - eller kan være det - hele tiden.

Og selv om der er fordele ved begge de ting... så er de med til at tage glansen fra weekenden.

Det er selvfølgelig op til én selv, om man vil genskabe det savnede. For det kan jo lade sig gøre. Man kan købe ind til hele weekenden fredag aften (det gjorde jeg engang, og det fungerede ret fint), og man kan lukke ned for computer og mobil i hvert fald om søndagen.

Lige pludselig får man en masse tid forærende. Tid til at være sammen og til at opleve ting sammen. Eller bare tid til at stresse af og tage sig god tid til morgenmad, slentretur og Matadorspil.

Egentlig ganske forjættende, når jeg tænker over det. :-)

18 kommentarer:

Lone sagde ...

Weekender er sandt nok blevet mere hverdagsagtige. Dog ikke så forjaget som om hverdagen.
Jeg holder især meget af vores søndagsaftentur, hvor der er faldet ro over byen. Der er ikke mange mennesker på gaden. Folk er trukket inden døre efter en måske hektisk weekend for at lade op til en ny uge.

Ellen sagde ...

Jeg har valgt at se det på den måde, at nu er alle syv dage lige meget værd - og jeg mener 'meget' i absolut positiv forstand - og weekenden er ikke bare to dage, som forsvinder alt for hurtigt. Jeg har evig weekend, og det er SKØNT!
Hvad der næsten er endnu bedre er, at jeg kan gøre det på hverdage, som andre er nødt til at gøre i weekenden, så jeg må indrømme, at jeg ikke savner livet fra for nogle år tilbage, men sådan er vi jo så forskellige :-)

Fruen i Midten sagde ...

Nu har du jo ikke et 8-16 job, og det gør nok en forskel, for jeg glæder mig tit til weekenden, og det, at man kan købe ind både hele lørdag og hele søndag, er blot ekstra rart :-) Men internettet er vi nok nogle stykker, der skal blive bedre til at vælge fra ...

Rasmine sagde ...

Det, der er i vejen, er jo, at det hele glider ud i ét, også selv om man ikke har noget at klage over. Det var forskellen, der gjorde weekenderne til noget særligt.

Det er en aldeles glimrende idé at genindføre dem på egen hånd, så det skal da prøves. Vil du selv praktisere det?

Mia Folkmann sagde ...

Lone: Jeg elsker også de fredelige tidspunkter, hvor byen er lidt affolket. Jeg har mærket det meget her i den forløbne uge, hvor så mange har haft vinterferie, og vi er to, der har nydt det ;-)

Ellen: Egentlig var det mere en reflekteren, for jeg har følelsen af, at man sådan generelt ikke nyder weekenden på samme måde, som jeg i hvert fald selv gjorde som barn og (ansat) voksen.

Men nu, hvor jeg er selvstændig, går dagene ud i et på en helt anden måde. Vi arbejder hele tiden, nogle gange mere end andre gange, men det er jo samtidig vores hobby. Lige nu arbejder vi mere end fuldtids, men til april skal vi "ture" rundt. Og selv om det også er arbejde, så føles det som konstant ferie... ;-)

Fruen i Midten: Hvor er det dejligt, at du nyder weekenden. Jeg fornemmer bare, at weekender for mange er udvandede og ikke nydes i fulde drag. Sådan som weekender - eller i hvert fald én af dagene i weekenden - bør efter min mening... :-)

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Du har fuldstændig ret - det var nemlig forskellen på hverdag og weekend, der gjorde det. Og det var så sjovt at se frem til "et eller andet" specielt - en cykeltur, et familiebesøg, en bagedag eller hvad det nu var.

Ja, jeg vil også selv tage det op. I øjeblikket lever vi jo atypisk og "omfarende", men vi håber på at slå os ned et sted i årets løb. Så indtil videre er det mest blevet til noget så fjollet som "lørdagsslik". ;-)

Rasmine sagde ...

Lidt har også ret! Kun slik om lørdagen eller noget særligt lørdagsslik?

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Kun slik om lørdagen! Da jeg var barn, fik jeg en lørdagsmønt (en femmer eller tier eller noget), og så gik turen ned til chokoladebutikken for at købe ind til TV-aftenen. Dengang var der noget ved TV. ;-)

Det er lidt den følelse, jeg prøver at få frem igen. Ikke bare proppen i hovedet - men rent faktisk nyde det, man køber. Jeg savner så Otto Leisner og Huset på Christianshavn og den slags. Lørdagsaftener er ikke helt, hvad de var... ti hi

www.skøreliv.dk sagde ...

I min optik er weekender stadig det bedste der findes. Glæder mig som en sindssygt fra søndag aften og hele ugen igennem. Love it! ❤️

Mia Folkmann sagde ...

skøreliv.dk: Hvor ER det godt. Sådan skal det være :-)

Rasmine sagde ...

Der er vel heller ikke noget i vejen med at dyrke nostalgien en gang imellem og se gamle afsnit af Huset på Christianshavn eller en gammel dansk film - det synes jeg i alt fald ikke, men man skal passe på ikke at overdrive, for så bliver tricket slidt op!

Mia Folkmann sagde ...

Rasmine: Nemlig. Alt med måde. Jeg dyrker tit og gerne nostalgien, men med lange pauser ind i mellem... ;-)

Lisbeth sagde ...

Jeg tror at jeg kan sætte mig ind i hvad du mener fordi I som selvstændige arbejder på alle tider.

Jeg elsker weekender og lever jo også med hverdage på arbejdet og weekender med fri som du og Rasmine også påpeger.
Jeg nyder:
- at jeg ikke skal op og ud af døren, men kan hænge over morgenkaffen og læse
- at jeg ikke nødvendigvis skal se pæn og repræsentabel ud, men kan droppe makeup og trække i mit gamle slidte tøj
- at jeg har tid til at gå i skoven, haven, byen o.s.v.

Da jeg var yngre (og arbejdede andre steder) følte jeg ofte tristhed søndag aften over at weekenden var slut - det gør jeg ikke mere :-)

Mia Folkmann sagde ...

Lisbeth: Jeg kan også huske tristheden søndag aften fra dengang, jeg var ansat. For selv om jeg sådan set godt kunne lide mit arbejde, så kunne jeg endnu bedre lide at have fri. :-)

Ja, den ene dag har det med at gå over i den næste, når man arbejder som vi gør. Men kun i en periode (som den vi er inde i nu) - for så følger en periode med frihed og oplevelser. Så egentlig har jeg det som blommen i et æg.

Men jeg tænker sommetider på, om vore dages børn oplever den samme weekendglæde som jeg selv havde. Alting er mere forjaget nu, og jeg tror, at man har godt af de pauser, som weekender giver.

Stegemüller sagde ...

"Jeg savner så Otto Leisner og Huset på Christianshavn" - jeg er fuldstændig enig. Der var nu noget særligt over TV dengang.

Jeg synes nu stadig, at jeg kan mærke forskel: Ikke så mange biler, ingen håndværkere i det (forbandede) byggeri, der pågår uden for mine vinduer, en fri kalender, det er ikke nødvendigt at gå i bad før langt hen på eftermiddagen osv.

Mens jeg læste, var jeg mange år hos Irma, og der var noget dejligt over, at vi lukkede kl. 13:00 om lørdagen.

Jeg ærgrer mig over, at der er så meget, der er blevet homogeniseret..

Mia Folkmann sagde ...

Stegemüller: Åh ja, hvis man har et byggeri i gang, vil man givetvis sætte stor pris på weekendfred. Jeg har også været i butik engang, og det var nemlig så dejligt at komme tidligt hjem lørdag og så vide, at næste dag var fridag.

Jeg kan tydeligt huske den følelse af "feriefrihed". Foran én lå en frisk og ubrugt weekend, der kunne byde på så meget godt. Det er den fornemmelse, jeg godt kan savne - i hvert fald i de perioder, hvor vi arbejder hver dag i ugen. Men til gengæld kommer der perioder, hvor vi arbejder langt mindre, så på den måde er der balance alligevel :-)

Min Servicehund sagde ...

Toget køre sjældnere. .. både godt og skidt ... det jo ikke så nemt at komme rundt men med det i baghaven, så der mere ro.
Her er mange butiken dog lukket som i gamle dage, minus dagligvare butiker.
Kan godt savne det specielle lidt. . Men altså på førtidspension ligner dagene hinanden meget.. og når fredag kl 15/16 kommer så jeg næsten uden mulig hjælp indtil mandag kl 9 ... det er IKKE sjovt hvis verden så ramler...

Mia Folkmann sagde ...

Min servicehund: Med toget i baghaven må det være rart at blive fri for støjen i weekenden... men til gengæld må det være svært uden hjælp; det kan jeg sagtens sætte mig ind i.