fredag den 24. februar 2012

En tur tilbage i tidenI dag har jeg været i det nostalgiske hjørne, for jeg skulle besøge én, der bor i mit barndoms kvarter. Så jeg benyttede lejligheden til at slentre en tur op ad Peter Bangs Vej, hvor jeg trådte mine barnesko… :-)

Det var så underligt at gå her, hvor jeg hver lørdag skulle ned efter lørdagsslik, og hvor jeg næsten dagligt løb ærinder for min mor, når der skulle købes brød hos bageren på hjørnet eller kød hos slagteren overfor. Min allerførste bank var Bikuben på hjørnet med det skønne slogan ”Det summer sig”.

Min mor arbejdede i perioder i et lille parfumeri, hvor der duftede så rart og var så pænt med fine flasker og smukke æsker. Hvis jeg kunne være stille, måtte jeg sidde i det lillebitte bagværelse og lytte til ekspeditionerne, og når det blev jul, købte jeg selv julegaver her for mine sparepenge.

Ved siden af lå legetøjsbutikken, hvor næsen blev trykket flad ved mange lejligheder. Man ønskede sig så meget, som der dog sjældent var penge til uden for mærkedagene. Ønskerne voksede sig hede og intense, men de blev gemt til jul og fødselsdag, hvor glæden over at modtage så bare blev større.

Jeg savner somme tider stemningen fra dengang, og jeg prøver at genkalde den med jævne mellemrum. For jeg synes, at vi havde mange værdier, som savnes i dag.

En af de butikker, jeg kendte fra dengang, var blomsterbutikken, og jeg fik en lille snak med de nuværende ejere. Det viste sig, at butikken havde været familiens i mange år, for det var ejerens oldemor, der etablerede den. Men på et tidspunkt blev den solgt fra - og for nogle år siden overtog den nuværende ejer så forretningen uden at kende baggrunden og uden at vide, at den altså havde været familiens i årtier.

10 kommentarer:

Lillian sagde ...

Jeg bliver helt nostalgisk når jeg læser dit indlæg og tænker på dengang jeg købte julegaver til min mor i Tatol. For det meste var det 4711, men Musk var også et hit.

Jeg smiler når jeg læser det du skriver med, at hvis du kunne være stille, måtte du sidde i det lille bagværelse. Jeg gætter på, at du ikke opholdt dig der ret tit :-)

Mia Folkmann sagde ...

Lillian: He he, nej ikke længe ad gangen i hvert fald. Åh ja, 4711 kan jeg huske, at de havde i parfumeriet; jeg havde så mange mostre, der ønskede sig den... :-)

Marianne sagde ...

Det lyder rigtig hyggeligt Mia, med din barndom på Peter Bangsvej og de stemningsfulde butikker :)
Jeg cykler tit derover - bor ikke så langt derfra, for jeg elsker simpelthen området og jeg cykler også ned ad de omkringliggende villaveje og nyder atmosfæren og de flotte huse og haver..
Sjov historie med blomsterbutikken og familiehistorien knyttet dertil ;)
God weekend!

Mia Folkmann sagde ...

Marianne: Der er ikke voldsomt mange butikker tilbage fra dengang, må man sige. Men jeg tænkte netop i dag, at det ER sådan et dejligt område med en god atmosfære... :-)

Pia sagde ...

Der er intet som nostalgi :-) Jeg kommer til at tænke på en butik jeg yndede at handle i, da jeg begyndte at tjene mine egne penge. Luksus som bl.a. deodorant, "dyr" sæbe og parfume.

Madame sagde ...

Det er smukt og meget genkendeligt at læse, Mia - ja, det var virkelig en anden tid og med andre værdier. Jeg tænker ofte tilbage præcis som du gør her. Gik også ærinder, og mest for min far, der bad mig hente barberblade hos cigarhandleren.

Mia Folkmann sagde ...

Pia: Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg hælder meget til den nostalgiske side... ;-) Jeg kan også huske Schous sæbehus, hvor jeg elskede at komme - de havde alt muligt sjovt.

Madame: Jeg er så glad for, at jeg har de minder, og at jeg har lært at værdsætte de værdier. Ja, det er rigtigt - jeg hentede da også barberblade hos cigarhandleren, når jeg nu tænker over det... ;-)

mette b sagde ...

Sikke en dejlig tur ad barndommens gade. Jeg har besøgt Vanløse et par gange det seneste år og den har også forandret sig. Ingen fiskehandler, ingen ostehandler med vand drivende ned ad ruden og den gamle legetøjsbutik er væk. Men det er sjovt at gå turene jeg plejede fordi minderne vælder frem - ligesom hos dig.

Klem og god lørdag.

Lisbeth sagde ...

Hvor hyggeligt med sådan en tur sammen med dig til barndommens kvarter, jeg kommer til at tænke på stemningen i "Sonja fra Saxogade", selvom dit kvarter nok var lidt pænere;-) Jeg får godt nok lyst til at besøge den blomsterforretning der lokker med Binderi og nostalgi.

Mia Folkmann sagde ...

Mette: Hvor sjovt at du kender Vanløse fra din barndom. Her kom jeg meget, fordi min familie boede her på Linde alle. Jeg gik med aviser, som jeg hentede på hjørnet ved Grøndalsparken, og jeg var tit i Vanløse bio. :-)

Lisbeth: Jeg elskede faktisk "Sonja fra Saxogade", og der var meget af den samme stemning. Jeg savner den stemning, må jeg indrømme, for jeg synes, at man havde nærvær på en helt anden måde end i dag.