torsdag den 5. maj 2022

Det smukkeste William Morris mønster


Mange kender sikkert William Morris’ smukke mønstre, for skønt de blev designet for over hundrede år siden, er de stadig lige populære - godt hjulpet på vej af den udstilling, som Nivaagaard afholdt for nogle år siden.

William Morris blev født i 1834, og allerede som barn var han betaget af naturen og af ting fra middelalderen. Da han som ung begyndte at studere teologi i Oxford, blev han for alvor interesseret i middelalderlig arkitektur og kunst, og teologien blev snart skubbet i baggrunden. 

Efter en studietur til Frankrig havde William Morris besluttet sig for at blive kunstner, og sammen med nogle af sine venner dannede han bevægelsen Arts & Crafts som et modtræk mod den industrielle revolution og masseproducerede produkter. 

I stedet gik Morris & Co ind for kunsthåndværk og smukke, håndfremstillede genstande, og inden længe designede og fremstillede de i fællesskab blandt andet møbler og smukke tekstiler.

Det med tekstilerne har jeg stor glæde af, og jeg har netop tilføjet endnu et smukt mønster til udvalget i min butik, nemlig DAISY. Det er ret specielt - og også ret populært - fordi det var det allerførste, William Morris selv satte i produktion helt tilbage i 1864.

Og jeg har forelsket mig lidt i det mønster, der med sin lysegrønne baggrund og søde blomster er så forårsagtigt og fint. 

4 kommentarer:

Ellen sagde ...

Hvis man er bare en lille smule interesseret i England med hvad dertil hører, kender man vist navnet William Morris. Både C og jeg har voksduge og viskestykker med nogle af hans mønstre :-)

Mia Folkmann sagde ...

Ellen: William Morris er ikke til at komme udenom. Jeg sad netop i går og så billeder fra Wightwick Manor (som du givetvis kender) - det var jo fyldt med William Morris tapeter og stoffer og noget så flot. Jeg tog altid mine gæster med dertil, og de var lige så begejstrede som jeg :-)

VenterpaavinBlog sagde ...

Virkelig fint, og endnu mere fint med en fortælling bag :)

Mia Folkmann sagde ...

Venterpaavin: TAK, ja det er så sjovt, at man stadig kan begejstres over de gamle mønstre. Der ER noget særligt over dem... :-)