søndag den 8. august 2010

Fyn er fin


I går tog vi på tur til Fyn. Sådan en heldagstur med picnickurv og kaffe og tæpper bag i bilen. Vi ønskede os lidt sol og fik en hedebølge, men det var selvfølgelig bedre end regn, når man nu skal fotografere.

Vi var også på besøg i Bogense, hvor der var Rosenfestival. Vi hilste på Lavendel, der havde en bod i én af gaderne, og vi så de flotteste dekorationer med roser i alle nuancer. Denne guldsmed havde pyntet så fint op udenfor...

torsdag den 5. august 2010

Der kom et brev...


I dag fik jeg det sødeste kort med posten, og jeg blev bare så glad. Det kom lige præcis på en dag, hvor jeg trængte til det!

Tusind tak, søde Loppe. Hvor er du betænksom!

tirsdag den 3. august 2010

Humlebier


Der har været så mange, der søger på "humlebier" og derefter lander på min blog - så derfor bringer jeg følgende artikel fra ANGLOFILIA magasinet:

Vi kender alle den store, bamsede humlebi, der dukker op i det tidligere forår. Det er dronningen, der har overvintret et sted i jorden under blade og kvas, og hun er på jagt efter lidt blomsterføde til sig selv og efter et passende sted, hvor hun kan etablere et nyt humlebi-samfund.

Humlebier er - ligesom honningbier og myrer - sociale insekter, der lever i en koloni. Hos humlebierne startes kolonien op fra bunden hvert år, og det er alene dronningen, der grundlægger den - enten i et musehul, en forladt redekasse eller i et andet hult rum.

De første æg udruger hun selv, men derefter tager hendes afkom – arbejderne - over. I sommerens løb vokser kolonien, så den til sidst består af flere hundrede humlebier, og først sidst på sommeren bliver nogle af dronningens æg til hanner, der skal befrugte de nye dronninger.

Humlebier er ikke bare hyggelige at se på – de er særdeles vigtige for bestøvningen af vilde og dyrkede blomster, så det giver god mening at række bien en hjælpende hånd. Både i England og herhjemme er humlebierne gået voldsomt tilbage i antal, hvilket primært skyldes manglen på vilde blomster.

Hvis man har en have, kommer man altså ikke uden om humlebien, hvis man vil have bestøvet blomster og frugt, og så er lyden af summende bier indbegrebet af en sommerdag. Personligt ved jeg ikke noget bedre og mere beroligende end at sidde og iagttage de travle bier, når de indsamler pollen og nektar.

De fleste haver kan blive et helt lille paradis for humlebier - især hvis haven ikke er alt for eksotisk og pæn. Humlebier er nøjsomme væsner, der foretrækker de vilde og naturligt forekommende planter, og det er også dem, der er mest modstandsdygtige over for sygdomme og snegle.

Om foråret opsøger bierne blandt andet piletræerne, hvor blomsterne sidder i rakler, eller lungeurten, der dukker op i slutningen af marts. Senere kommer turen til akelejer, lupiner, timian, kaprifolium og mange flere, og en busk af slægten cotoneaster virker nærmest som en magnet og kan være helt levende af flittige bier, der samler honning fra de bittesmå blomster. Sensommeren byder på en række gode humlebiplanter som stokroser, lavendel, skabiose og merian.

Hvis man planter til glæde for humlebierne, har man til gengæld gavn af dem sommeren lang, og man skal ikke være bange for at have humlebier som naboer. De er ikke aggressive og passer helst bare sig selv, og selv om de har brod, stikker de kun nødtvungent.

Humlebier er så umådeligt vigtige for bestøvningsarbejdet, at man i England ligefrem har dannet en forening - The Bumblebee Conservation Trust - til fremme og beskyttelse af dem. Af den grund har foreningen nu etableret det første humlebi-reservat i Skotland. Det store engområde er blevet tilplantet medet væld af vilde blomster, og humlebierne i området stortrives.

Og så er det selvfølgelig ikke kun humlebierne, der holder af områder som disse, for det tiltrækker også et stort antal fugle og andre dyr – for slet ikke at tale om mennesker, der kommer for at nyde det dejlige syn.

mandag den 2. august 2010

Frække egern


I dag har vi fotograferet billeder til magasinerne hele dagen. Det tager altid frygtelig lang tid, for motivet bliver taget om og om og om igen, indtil vi er helt tilfredse.

I frokostpausen satte vi os udenfor med maden. Min rare mand havde smurt et par kartoffelmadder, som han elsker, og mens vi spiste, kiggede vi på egernfamilien. De røde lyn havde travlt med foderbeholderen, som de nu alle er ret ferme til (nå ja, så nogenlunde da), men til gengæld skændes de bravt om adgangsforholdene.

Pludselig kiggede det ene egern intenst på os. Det hoppede ned på havebordet foran os og gik længe frem og tilbage på det, mens det lurede. Så gik det lidt ned på fliserne og iagttog os fra den vinkel.

Puskis lå i den ene stol og stirrede stift på det lille pelsdyr, for magen til frækhed….!

Pludselig hoppede egernet op på vores lille frokostbord og trak den sidste – levnede – rugbrødsmad væk fra kartoflerne. Og så stak den af med munden fuld af mad. Op i rønnebærtræet, hvor det halve stykke rugbrød med skrabet smør kunne nydes i fred.

Man må sige, at de egern tager sig nogle friheder…

Lej hus i England… og andre stikord


Ligesom Ellen er jeg ofte fascineret over, hvilke Google-søgninger, der bringer folk ind til min blog. I den sidste tid har der blandt andet været følgende:

Lej hus i England: Ja, det er vi leveringsdygtige i. Se mere på www.hollymount.dk

Små huller i plænen: Det er vi sørme også leveringsdygtige i. Endda i den grad. Læs mere om de søde kaniner lige her.

Grøn ketchup: Det må være mine trængsler med tomaterne, der er tale om her. Mine tomater er stadig helt grønne, så det ender vel med noget grøn ketchup, hvis jeg ikke følger nogle af de gode råd, som jeg fik... (Det gør jeg nu nok).

Humlebier: Forhåbentlig skyldes det ikke, at de mange søgere vil AF med humlebierne, for magen til dejlige – og nyttige – insekter skal man lede længe efter. Læs mere om humlebierne i mit indlæg i morgen.

Engelske porcelænsfabrikker: Jeg skrev engang om Royal Worcester porcelæn i et af mine blade, men desværre er fabrikken lukket nu. Om den åbner igen, vides ikke – men man kan besøge Worcester Porcelænsmuseum, hvis man er interesseret.

AGA komfur salg: Jeg HAR faktisk et par AGA komfurer til salg, men det er i form af tepotter. De er heller ikke nær så dyre som de rigtige… ;-)

lørdag den 31. juli 2010

Lyde i natten


En babyalarm kan bruges til mange ting – også uden børn i huset. I det daglige bruger jeg den i min butik, for så kan jeg høre, når døren går, og jeg får kunder på besøg.

I mit tidligere hus brugte jeg babyalarmen nede i kælderen, hvor Puskis havde sin kattelem. Det var nemlig pivkoldt og blæsende, og derfor var jeg nødt til at lukke døren ind til resten af huset. Når jeg hørte klappen gå, stod jeg klar til at åbne døren for missekatten.

En juleferie havde jeg siddet og spillet Silent Hill 1 – for jeg kan også lide computerspil, hvis det er noget med at løse gåder, og hvis det er vinter. Silent Hill er ret så uhyggelig, og især musikken er virkelig gysende.

Da jeg om aftenen sad i stuen og læste, hørte jeg pludselig et meget jamrende skrig. Hårene rejste sig på mine arme, og jeg stivnede, mens jeg lyttede. Hvad i alverden var det? Skriget lød igen…

Jeg må indrømme, at det var med bankende hjerte, at jeg åbnede døren ned til kælderen. Kunne det være Puskis, der var kommet alvorligt til skade? Nej, for dér kom hun, og skriget lød igen…

Jeg listede ned og fulgte lyden, der kom fra babyalarmen. Og så gik det op for mig, at det var naboens spædbarn, der græd. Lyden gik åbenbart ind på min kanal.

Gad vide, om naboen til gengæld hørte en underlig, klaprende lyd... :-)

fredag den 30. juli 2010

SOMMERSLANK OG SUND - status


Jeg synes godt nok, at vi er sunde i øjeblikket. Sådan næsten lidt til den frelste side – men sådan skal det nu ikke opfattes. Jeg tror bare, at vi er begyndt at kunne LIDE alt det sunde! Og det er jo ikke spor dumt, for det var lige præcis dertil, jeg gerne ville!

I morges gik jeg på vægten og så til min fryd, at jeg havde tabt endnu et lille kilo, så jeg var røget ned under den magiske vægtgrænse (jeg siger ikke hvilken…), som jeg ikke har kunnet komme under i årevis! Og det UDEN motion – så det må især tilskrives manglen på sukker i kosten. En enkelt kage på Ninas Naturcafé har der været plads til, og der skal sandelig være plads til kage på blogtræffet den 22. august (ses vi?), men der er ikke et gram sukker i hverdagskosten.

Og sådan skal det være. Der er endnu en måneds tid at tabe sig på, så mon ikke nålen på vægten flytter sig lidt mere, når vi nu har fået de motionsvenlige varmegrader tilbage?

Hvordan går det med jer?

torsdag den 29. juli 2010

ABC i ord og billeder


Petunias ABC i ord og billeder er kommet til bogstavet P – som i PAN.

Denne statue af guden Pan står i en engelsk have, som jeg besøgte sidste år.

Pan var fårehyrdernes gud i den græske mytologi. Han var også meget glad for nymfer, som han jagede ihærdigt til deres store fortrydelse. De gjorde alt, hvad de kunne for at unddrage sig hans tilnærmelser, og et af knebene var at forvandle sig.

Pan afbildes ofte med horn og skæg og gedebukkeben, og musikken fra hans panfløjte er kendt af de fleste (godt hjulpet af Gheorghe Zamfir).

Du kan finde andre bud på billed-ABC’en her...

onsdag den 28. juli 2010

De sunde olier


I forbindelse med vores "Sommersund og Slank" tema kommer der her en "lille" artikel om de sunde fedtstoffer... ;-)

Fedtstoffer har et dårligt ry, men der er stor forskel på dem, og man skal sørge for at spise de rigtige i de rigtige mængder. Sunde fedtstoffer har kæmpestor betydning for helbredet og velbefindendet og kan virke forebyggende for en lang række sygdomstilstande...

Hvis nogen stiller spørgsmålet ”om du nu også får fedtstoffer nok”, så lyder det umiddelbart lidt mærkeligt. For de fleste er jo godt klar over, at man skal undgå at spise fed mad. Men der er stor forskel på fedt, og det er vigtigt at kende den forskel. De sunde olier findes ikke i flæskestege og chips og heller ikke i flødeskumskager.

Det har lige så stor betydning at få nok af de sunde fedtstoffer som at undgå de usunde. Man kalder de sunde fedtstoffer for ”essentielle fedtsyrer”, og essentielle betyder livsvigtige. Det er altså livsnødvendigt for vores helbred, at vi får de fedtstoffer, kroppen skal bruge, for den kan ikke selv fremstille dem. Vores daglige kost skal derfor indeholde en passende mængde af det gode fedt.

De gode og de dårlige
Animalsk fedt, eller mættet fedt, skal man prøve at begrænse, for det øger mængden af det dårlige kolesterol i blodet og fremmer bl.a. risikoen for hjertesygdomme. Så sørg endelig for at vælge den fedtfattige udgave af mælkeprodukterne, og skær fedtet fra kødet på bøffen.

En anden særdeles dårlig fedttype er transfedtsyrer, der dannes, når mad frituresteges, eller når vegetabilske olier hærdes til margariner og bagefedtstof. Der er mange færdigproducerede fødevarer, der indeholder transfedtsyrer, så hold endelig øje med deklaration på pakken. De industrielt fremstillede transfedtsyrer må dog slet ikke bruges i økologiske fødevarer, og derfor er det nemmeste selvfølgelig at vælge dem.

Umættede fedtstoffer er de sunde fedtstoffer fra fisk og fra planteriget – og fælles for dem er den egenskab, at de er mere eller mindre flydende. De stivner altså ikke til fast form, når de kommer i køleskabet. De essentielle fedtsyrer findes her blandt de umættede fedtstoffer, og der er to typer: Omega3 og Omega6.

Alfa og Omega
De essentielle fedtsyrer har mange funktioner. Nyere forskning viser bl.a., at Omega3 fedtsyrer kan bremse udviklingen af Alzheimers og dæmpe depressioner. Andre undersøgelser forbinder disse fedtsyrer med en forbedring af børns koncentrationsevne og med afhjælpning af gigtproblemer.

Fede fisk, som sild, sardiner, makrel og laks, indeholder Omega3 fedtstoffer, og det gør hørfrø også i rigt mål. Til gengæld indeholder de ikke ret meget Omega6, mens for eksempel sesamfrø udelukkende indeholder Omega6. Sådan har de forskellige fødevarer deres eget individuelle indhold af fedtsyrer (og andre sunde stoffer), og det gælder derfor om at spise så alsidigt som muligt, så man kommer hele vejen rundt.

Kæmpenatlys har et stort indhold af Omega6 fedtsyrer, og der er lavet utroligt mange undersøgelser af netop denne plante. Dens store indhold af essentielle fedtsyrer har hjulpet mange kvinder med at få styr på en hormonbalance, der måske er løbet lidt løbsk, og kæmpenatlysolie er også gavnlig ved betændelsestilstande i kroppen.

Nødder og kerner er fyldt til bristepunktet med sundt fedt, vitaminer og mineraler. Men de er også kalorierige, så det er bedst at nøjes med en lille håndfuld dagligt enten som mellemmåltid eller snack. Hvis du plejer at være på sultegrænsen, når du tager toget hjem fra arbejdet, så er det langt bedre at medbringe en lille pose med nødder end at købe slik i stationskiosken.

Når man laver mad, er der flere måder at gøre det på. Generelt er det bedst at spise maden så naturlig som mulig, altså rå som i salater, frugt og grøntsager – eller sushi for den sags skyld. Hvis man ikke er så meget for uforarbejdet mad, kan man dampe eller koge den – så kort tid som muligt for ikke helt at tage livet af vitamin- og mineralindholdet.

Vores fordøjelsessystem er ikke synderligt glad for stegt mad, men hvis og når man steger, så er koldpresset olivenolie bedst. Den er mest stabil, men undgå alligevel overophedning af olien. Forsigtig stegning ved lav varme er altid det klogeste.

Nye undersøgelser viser, at olivenolie sænker det skadelige kolesterol, så den er værd at satse på. Det kan godt betale sig at vælge en rigtig god kvalitet, for nok er olivenolie dyr, men den er drøj i brug og holder sig fint i køleskabet.

Andre olietyper kan bruges til salater – valnøddeolie giver en dejlig smag, og solsikkeolie er for eksempel lækker i dressinger og pestoer. Eksperimentér med de forskellige typer, der hver især har noget godt at byde på.

Avocado indeholder ikke bare de gode fedtstoffer, men er også spækket med vitaminer, så en fyldt avocado af og til er ikke nogen dårlig idé. Prøv den med lidt rejer eller krabbekød, eller skær den i skiver og brug den som fyld i en sandwich sammen med tomat og lidt bønnespirer. Eller hvad med avocadostykker i en gang kold kartoffelsalat med selleri og løg?

Hold balancen
Man er enige om, at balancen mellem Omegafedtsyrerne er vigtig for helbredet, men det er endnu ikke klarlagt, hvordan balancen helt præcist skal være. Forskerne mener endda, at en skæv balance mellem fedtsyrerne kan være årsag til sygdomme som leddegigt, astma og allergier. Måske kan det være en af årsagerne til, at så mange mennesker netop i stigende grad døjer med disse lidelser?

Det bedste vil nok altid være, at man bruger den sunde fornuft og spiser en god, velafbalanceret blandingskost med lidt af det bedste fra alle grupperne. Hvis man bidrager med en daglig vitaminpille, er man godt dækket ind. De sunde olier kommer ind som et vigtigt bidrag til den daglige kost, og ved at vælge forskellige typer og opbevare dem i mørke flasker i køleskabet, vil de gyldne dråber bevare deres positive virkning på vores helbred.

En god nyhed


Ifølge engelsk radio:

TYREFÆGTNING FORBYDES I CATALONIEN fra 2012

Denne "tradition" blev åbenbart allerede forbudt på Kanarieøerne i 1991, men der er stadig en bid vej endnu. Hvad med de andre 15 regioner?

Jeg er en stor tilhænger af traditioner, men IKKE når de indbefatter dyreplageri...